Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:24 11.11.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ISS downlink (145.8MHZ, FM)нови  
Автор gat3way (altered mind)
Публикувано17.10.13 10:15

Съжалявам че пак ви досаждам, вчера гледах прословутия филм Gravity и оттам ми стана интересно как си говорят със земята тия пичове. Оттам попаднах на това:

Много ми е интересно това дали ще може да се слуша с RTL-SDR и скапана стайна антена (не че няма да пробвам, ама ще е чак вечерта).

Някой пробвал ли е да слуша какво говорят от ISS?

EOF

Тема Re: ISS downlink (145.8MHZ, FM)нови [re: gat3way]  
Автор MoTuKa (непознат )
Публикувано17.10.13 10:50

Аз лично не съм успявал да ги чуя. Знам, че имат дневен график (изкопава се някъде от сайта на наса), където е упоменато в колко часа ще правят радиовръзки. По принцип с насочена антена ще ти е по-добре, както и да си на открито. Няма проблем с двб-т тунера да ги хванеш. Също така може да ловиш и излъчвания от метеоспътниците и после да декодираш картинките.
За да ти е по-лесно може да използваш софтуер за проследяване на спътниците - за уиндолс -

, за Linux или Орбитрон с wine.

Редактирано от MoTuKa на 17.10.13 10:51.

Автор stcanev (облъчен)
Публикувано17.10.13 11:54

October 19, 2013 an International Space Station school contact has been planned with participants at Istituto Comprensivo, Marzocchino Di Seravezza and Comprensivo Camaiore 3, Camaiore, Italy. The event is scheduled to begin at approximately 15:55 UTC, which is 17:55 CEST.
The contact will be a direct between IRØISS and IQ5VR.
The downlink signal will be audible in Europe on 145.800MHz FM.
The event will be webcast live on https://www.livestream.com/amsat_italia
.............................................................................................................................
73,

Gaston Bertels ON4WF
ARISS-Europe chairman

Аз ги слушам с DJ-G5 с гумената антена ,но е по-добре с външна антена.

"Господ здраве да Ви дава,има кой да Ви го вземе"

Автор scanner_Модератор (сканерист)
Публикувано17.10.13 12:44

Чуват се спокойно с "гумена антена" и с портативка, това означава, че ще можеш да го слушаш и със SDR радиото.
Всичко от което имаш нужда е изглед в посоката от където е паса. За определяне на паса може да ти помогне някоя програма за андроид (аз ползвам Sat Track - много съм доволен от визуализацията) или пък

.
Антена - обикновенна диполна антена или GroundPlane антена също върши работа. Хубаво е да можеш да я въртиш на ръка заради насочването и поляризацията. В хубавите летни вечери ISS се виждаше перфектно и можеше да се насочва антената визуално дори.
Честотите:
на 145.800 ще слушаш downlink честотата на репитера, който е на ISS.
на 145.825 можеш да слушаш APRS нода.
на 143.625 можеш да слушаш служебния трафик ISS -> земя.
Вероятно на SDR радиото отчетливо ще се вижда доплеровия ефект, визуално ще бъде лесно да се донастройваш върху сигнала. При всички положения доплера ще ти е под 5 kHz.

На другите честоти няма толкова голяма активност, аз практически от ISS не съм приемал на другите посочени честоти.

Тема Re: ISS downlink (145.8MHZ, FM)нови [re: scanner_]  
Автор TV!OOO ()
Публикувано17.10.13 16:26

С дефолтната антенка на тунера вероятно няма да стане. С магнитна автомобилна антена за 144/430 на перваза на балкона ISS се чува прилично. С другите спътници е по-тегаво. А както каза колегата донастройката заради доплеровия ефект става много бързо.
П.С. За активност може да се проверява и в форума на radioscanner.ru. Има отделна тема за целта.

Редактирано от TV!OOO на 17.10.13 16:28.

Публикувано17.10.13 19:14

Много мерси на всички. Тази вечер ще пробвам, макар че ме съмнява да стане (ще мине ниско над хоризонта, северна посока, терасата въобще не гледа в тази посока). А и за няколкото минути, когато ще има видимост може и да не кажат нищо, знам ли ги. Но пък ще видим.

Edit: ОК, както се очакваше нищо не стана.

Редактирано от gat3way на 17.10.13 20:51.

Автор sysvladi (непознат)
Публикувано20.10.13 18:19

Здравей, задължително антената ти трябва да е отвън. По време на преминаването е хубаво(дори задължително) да имаш пряка видимост към международната станция.
Най-лесно ще установиш дали имаш шанс да приемеш трафик, като се настроиш и слушаш APRS канала 145.825MHz, трафика там е значително по-често.
Kато предварително видиш с софтуер за тракинг или през сайтовете за тракинг кога минава станцията над България. Вземаш данните за азимут и елевация по време на преминаването и мислено си описваш траекторията, за да прецениш как ще разположиш антената в зависимост от насоченото и действие.
Когато траекторията е близко над хоризонта т.е. с значително малка елевация по време на преминаването, сигнала обикновено е слаб поради загубите в свободното пространство, свързани с голямото разстояние.
Когато тракторията на приеминаване има голяма елевация, то разстоянието се скъсява значително и е най-малко при максимума и, тогава и сигнала трябва да е значително по силен.
Ако успееш да приемеш трафик от APRS канала, то със сигурност ще можеш да приемаш и VOICЕ канала, стига да има трафик по него в момента на преминаването.
По отношение на SDR-a задължително вдигаш RF-gain на максимум, и дано нямаш в съседство мощни предаватели близки по честота, за да не ти пречат на приемника.
Следи по спектроанализатора появава ли се странна активност като вдигнеш gain-а до край. Ако се появи, ще трябва да смъкваш докато изчезне, но така и възможността за приемането намалява.
Успех !

Публикувано26.10.13 20:06

Днес се приготвих за най-близкото преминаване за месеца...всичко точно, беше наистина доста ярко и беше само за 2-3 минути. За жалост обаче нищо и на двете честоти, които слухтях :(

Мамка му обаче кефи с каква скорост лети това чудо. За една цигара време от Ирландия до Сърбия....

EOF

Тема Re: ISS downlink (145.8MHZ, FM) [re: gat3way]  
Автор moorex ()
Публикувано27.10.13 22:04

Слухтя някой път за станцията. С гумена антенка си се чува достатъчно добре, скуелча задължително отворен. Добър съвет е тва да слушаш за пакети на 145.825. Преди време съм записвал и декодирал SSTV снимки на земята от ISS, които въртяха постоянно на 145.800.

На 145.800 е изхода на кросбанд репитера, който е горе. На същата честота говорят и астронавтите с радиолюбители долу, служебни неща там няма, а на други честоти не съм пробвал да приемам служебен трафик. Рядко, но се случва да чуеш радиолюбители да ползват репитера. Оня ден чух Luca Parmitano, един от астронавтите горе в момента, да ломоти нещо на италиански, май си търсеше другарче от италия да си поприказват, ама италиански не разбирам.

Чел съм, че някои са имали късмета да слушат разговори между астронавти на честотите между костюмите, докато са навън да правят нещо.

Автор scanner_Модератор (сканерист)
Публикувано07.11.13 10:58

7 ноември 2013
Старт на "Союз ТМА-11М" 06 ЧАС 14 МИН 15 СЕК (българско време)
Скачване на кораба с ISS: 12 ЧАС 31 МИН 42 СЕК (българско време)

По време на скачването, ISS ще бъде над хоризонта, не много високо, но все пак над хоризонта. Възможно е да има комуникации по всички канали, които се посочиха в темата. Вероятно радиолюбителските канали ще бъдат спряни за да не пречат на служебните.

На Radioscanner.ru дават информация за активност на 121.750

Ето пак линка, който get3way даде:

Редактирано от scanner_ на 07.11.13 11:01.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.