Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:29 14.11.24 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Акумулатор NiMh  
Автор lz1kz ( Бригадир)
Публикувано06.07.12 12:26

Налага ми се да заредя акумулаторчета 1.2v, 2300mA/h, NiMh, R6/AA. На самата батерия е описан заряд 7часа по 460mA, но моя генератор на ток дава до 200 mA. На всичко отгоре като ги включа, напрежението им се вдига до 1.45 - 1.5 волта още на третия час и това ме притеснява. Та знае ли някой безопасно ли е това напрежение в режим на зареждане или да? Моята хипотеза е че това е заради падналия като цяло капацитет на акумулаторите, "цикля" ги вече трети рунд, като че ли няма разпъване на капацитета...

Тема Re: Акумулатор NiMh [re: lz1kz]  
Автор LZ1PKZ (непознат)
Публикувано06.07.12 13:15

Според мен няма проблем

Автор anachronos ()
Публикувано08.07.12 01:59

Mоят опит показва, че тези акумулаторчета са смешка. Зареждай ги до 1,35-1,4V. със 200mA. Ако ще ги използваш за радиостанция трябва да знаеш че бързо ше се "уморят". Никел-метал-хдридните батерии не могат да дават голям ток за кратко време. По добре ползвай Никел-кадмий или литиево-йонни батерии. Има ги с всякакви размери и напрежения вече. Аз лично съм с литиеви от доста време и нямам грижи.

Тема Re: Акумулатор NiMhнови [re: anachronos]  
Автор lz1kz ( Бригадир)
Публикувано09.07.12 13:56

Нямам опит тъкмо с такива. Отначало ми ги донесоха (4бр.) заедно с токито (FT-51R) с напрежение 0.00волта. След третото циклене вече два дни работя с тях и още не е замигало токито. Вярно, не ги карам на пълна мощност, зареждах ги около 8 часа (пълен работен ден

)...Все пак ще те послушам и ще потърся литий-йон, за да имам един комплект резервни - не е лоша идея.
73

Тема Re: Акумулатор NiMhнови [re: lz1kz]  
Автор scanner_Модератор (сканерист)
Публикувано09.07.12 14:20

Щом са падали до 0, значи са тръгнали вече да си ходят. Пълните цикли ще им помогне малко, но няма да работят нито с целия си капацитет, нито може да се разчита особенно на тях. Зимно време или на студено ще се разреждат много повече, освен това саморазряда им ще ги изяжда за кратко време.

Аз си взех няколко комплекта sanyo eneloop и си реших окончателно проблемите с акумулаторите. Единствено не ми харесва тяхното зарядно - има само таймер за изключване, но не и изключване по достигане на заредено състояние.

Но пък си имам зарядно на Uniross и съм много доволен от него. Няма недостатъците на зарядното на sanyo - изключва или по таймер (например като не можеше да ми зареди едни стари скапани акумулатори). Изключва и при достигане на заредено състояние - например понякога ми се налага да си заредя спешно наполовина разредени акумулатори.

Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано14.07.12 11:29

Градски, Li-Ion са супер. Стига да успееш да ги заредиш правилно. Трябва ти по-специално зарядно.

Тема Re: Акумулатор NiMhнови [re: hidrazin4o]  
Автор anachronos ()
Публикувано17.07.12 13:13

Ето ти и схемите за "специалното" зарядно. Всички са еднакво добри. Аз лично използвам тая със светодиодната индикация, защото показва кога е заредена батерията.

Публикувано19.07.12 11:32

Супер, сега ако обясниш как контролира температурата на елементите ?

Тема Re: Акумулатор NiMhнови [re: hidrazin4o]  
Автор anachronos ()
Публикувано21.07.12 17:22

Вариантите са 3.
1. В повечето батерии такъв контрол няма.
2. Има термозащита, която може да се добави.
3. Има и такива платки ( с кръгла форма и диаметър според батерията)които се добавят към самата батерия и я защитават от превишаване на ампеража и температурата. Ако 2лв са проблем за батерия от 22лв. не я слагаш (за платката говоря) и толкоз. :)
Решение на всичко има. Желание трябва. А и аз вече 2г. си ползвам така радиото и нямам никакви проблеми, нито с батериите нито със самото зареждане.

Публикувано22.07.12 12:25

"В повечето батерии такъв контрол няма. "
Дори и в китайските има. Говорим за Li-Ion батерии, а не за елементи.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.