|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Къде е София контрол изток 131.100
|
|
Автор |
scanner_ (сканерист) |
Публикувано | 08.05.12 11:32 |
|
Понеже много се отклонихме в другата тема, отварям отделна тема за позицията на предавателя на София контрол изток 131.100. Всъщност, темата не би трябвало да я ограничаваме само до София контрол изток, може да коментираме всичко свързано с комуникационната техника на РВД.
Темата тръгна от тези теми:
Ето и моите наблюдения:
Миналата година на 24 май предприехме пеш преход югозападно от гр. Върбица, на няколко километра западно от трасовия радар. През цялото време слушах 131.100 и дори в най-големите дупки сигнала беше напълно задоволителен като ниво за да може да се слуша.
Височина на която започнахме прехода: 770 м., следваше слизане до около 440 метра и последващо изкачване до 1030 метра. Нямам представа как бих могъл да чувам София контрол изток в дупките, ако се излъчва от вр. Ботев.
Ето скрийншот от трака който сме извървяли. За съжаление в момента не ми е под ръка GPS трака, а само картинката, но довечера бих могъл да го кача някъде.
Втория довод е приемането на София контрол изток (131.100) на позиция, в която се намирам в подножието на голямо възвишение в посока вр. Ботев и пряка видимост към трасовия радар, приемания сигнал е с пълна сила по s-метъра.
Координатите:
Маршрута в една част от него е разклонен, тъй като в едната и в другата посока минахме по различни пътища.
| |
Тема
|
Re: Къде е София контрол изток 131.100
[re: scanner_]
|
|
Автор |
lz3vb (непознат) |
Публикувано | 09.05.12 00:30 |
|
Сканер виж тази картинка ако излиза :)
и този ПДФ
от него координати на 4 те обслужващи сектора
43 44 30N 028 37 48E - 43 40 00N 029 00 00E -
43 44 00N 029 02 00E - 43 41 00N 030 32 00E -
42 48 00N 030 45 00E - 42 07 00N 029 00 00E -
41 59 00N 028 19 00E - 41 59 00N 028 02 00E -
виртуален радар
"В ДП РВД се използват четири системи за оперативна гласова комуникация - VCSS (Voice Communication Switching System), поддържащи всички стандартизирани интерфейси MFC-R2, CB, ATS-QSIG и ISDN. Системите са инсталирани в центровете за УВД в София, Варна и Бургас. Те предоставят необходимите функционалности на ръководителите на полети (РП) по отношение на гласовата свързаност между тях и екипажите на въздухоплавателните средства, както и с РП на съседните страни. Комуникацията „въздух-земя" се осъществява посредством 13 УКВ приемо-предавателни центъра, където са разположени над 300 радиостанции, които обслужват над 30 радиоканала. Съгласно Регламент №1265/2007 на Европейската Комисия през 2008г. в част от секторите на РЦ за ОВД София бяха въведени радиочестоти с 8,33kHz канално отстояние."
Толкова за тази вечер :)
| |
Тема
|
[re: lz3vb]
|
|
Автор |
Samolet 5 (новак) |
Публикувано | 11.05.12 08:28 |
|
Наистина много интересна информация. И това радарче е интересно.
Само искам да попитам какво става с това виртуално радарче когато летят военни самолети или когато минават летящи чинии. НЛО, извънземни или каквото друго шантаво може да се сети човек.
| |
Тема
|
[re: Samolet 5]
|
|
Автор |
lz3vb (непознат) |
Публикувано | 11.05.12 08:36 |
|
Това радарче не е в реално време, показва със закъснение. То е за любителите на АТС.
Военните незнам да са оборудвани с такива идентификатори, те си имат свои - системата свой чужд .
Летящите чинии ще ни се обадят да почерпят с Извънземна ракийка и салатка като дойдат при нас
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Samolet 5 (новак) |
Публикувано | 11.05.12 08:45 |
|
Миналото лято прелетя едно НЛО над София. Гледахме го от Драгалевци близо 10 минути. Към 10-11 вечерта беше. Толкова ярко, че не ти позволява да гледаш към него. Летеше бавно, не много високо, в права линия. След известно време се отдалечи, разклати нагоре/надолу и изгасна бавно. След около час се появи пак за много кратко по друго направление и така клатейки се и променяйки интензитета си изчезна за няколко секунди. Повече не се появи. Та затова ми беше интересно дали това може да се види на някой радар и какво се предприема в такъв случай. Дали се променят курсовете на самолетите в съответния регион.
За съжаление радиото ми не беше в колата за да слушам какво се говори в ефира.
По темата съм си потготвил един корабен радар на 10 гигахерца с обхват 24 мили (2 киловата) и мисля да го сложа на покрива на блока за такива летящи чинийки.
| |
Тема
|
[re: Samolet 5]
|
|
Автор |
lz3vb (непознат) |
Публикувано | 11.05.12 09:04 |
|
Отклоняваме се от темата от мен за последно.
Странни обекти в небето е виждал почти всеки, доколко са НЛО е друга тема.
Извинявай ама малко ще те бъзна
Браво пич дерзай само че радар е малко, повикай някой комшия от другия блок да сложи и една батареа ПВО покрай тях. Аз ще дойда да събирам парчетата от НЛО.
От техническа гледна страна въпрос - Колко киловата ел.захранване ще ти иска радара. Отделно корабния радар с каква диаграма е ( колко високо може да гледа ) Аз съм влизал преди много години в апаратна на метеорологичен радар на летище - Техниката беше колкото един апартамент.
С тази импулсна мощност наоколо няма да остане нищо здраво.
| |
Тема
|
виртуален радар
|
|
Автор |
scanner_ (сканерист) |
Публикувано | 11.05.12 09:23 |
|
Като стана въпрос за виртуалните радари, ето един, който аз лично много харесвам:
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Samolet 5 (новак) |
Публикувано | 11.05.12 09:28 |
|
Радарчето е малко. Джобен формат. 22 инча антена. Дават му 2 градуса по едната ос и 30 по другата. Антената е насочена хоризонтално като идеята е да се гледа на нивото на водата какви кораби има. Моряците не им дреме кой знае колко за летящи чинии и ниско прелитащи самолети. Аз го взех щото беше евтин, не че ми трябваше. Мислехме да го слагаме на лодката на един приятел ама той го раздава баровец и си купи модерен радар с ГПС, сонар и кво се сетиш. 2 киловата е много малка мощност за радар. Хората работят със стотици киловати и мегавати. Като цяло импулса е много кратък и средната излъчена мощност не надвишава 10 вата. Поне в моя случай.
А за ПВО-то - съседа го продаде на американците Иначе веднага да го инсталираме. Колкото по темата за сваляне на летящи чинии от клюки дето съм чувал ги свалят с ужасно мощни радари. Насочваш антената към чинията и тя става неуправляема, при което се забива в скалите или каквото има наблизо. Май в Сингапур имаха 60 мегаватов радар с тая цел направен.
Тъй де, аз няма да ги свалям, щото после ще ми искат данък МПС, летищна такса.. книжка за каране на НЛО и други дето ги нямам. Само отговорности. А и с тоя скъп бензин.. По добре да не го свалям. Ама ще ми е интересно да го видя.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MerlinW (непознат
) |
Публикувано | 11.05.12 10:07 |
|
Здравейте!
Доколкото знам (не съм никакъв спец) военните радари засичат всичко. Гражданските радари (или поне голямата част) засичат само сигнала върнат от "черната кутия", така че ако мине НЛО, то няма да се засече от граждански радар.
| |
Тема
|
[re: MerlinW]
|
|
Автор |
scanner_ (сканерист) |
Публикувано | 11.05.12 22:12 |
|
"Черната кутия" (която всъщност е оранжева) няма никакво отношение към радарите. За опознаването на самолетите от гражданската авиация се грижи системата , честотите на които работи ги има на линка.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|