|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Въпрос относно за две радиостанции?
|
|
| Автор |
Onur Körfezi (непознат
) |
| Публикувано | 11.05.12 21:54 |
|
|
Здравейте. Както казах имам една радиостанция ето я : http://www.mobimax.bg/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8-FT-2900R
Като смятах ще купя преносима радиостанция VHF , ето я :
http://www.shop.cnc.bg/portable/1165--wouxun-kg-uv6d.html
Та въпроса ми е : преносимата радиостанция е UHF на 4W и VHF на 5W а другата радиостанция и тя е VHF на 74W . Тези две радиостанции могат ли да се свържат на една честота като разтоянието е около 5/10 километра ?
| |
|
|
|
Нямаше нужда да отваряш две отделни теми за нещо, което е свързано.
Две станции могат да се свържат ако са от един и същ диапазон VHF/VHF и UHF/UHF. Не само диапазона е важен, но и зададената честота, тъй като има радиостанции работещи само в част от диапазона.
С wouxun UV-6D можеш да работиш и на двата диапазона и на VHF да се чува с FT-2900R. 5-10км са твърде широко понятие в зависимост колко е пресечена местността. Възможно е в гориста пресечена местност да не може да се осигури връзка дори и на 3-5 км, а в пряка видимост(условно) да можеш да покриеш над 100км. Така че, отговора е по-скоро "Да" с някаква степен условност.
Твърде желателно е наличието на лиценз за честота. Нито в любителските обхвати, нито в служебните много обичат хората, които нямат лиценз.
| |
|
|
|
Skanner каза :
Нямаше нужда да отваряш две отделни теми за нещо, което е свързано.
Две станции могат да се свържат ако са от един и същ диапазон VHF/VHF и UHF/UHF. Не само диапазона е важен, но и зададената честота, тъй като има радиостанции работещи само в част от диапазона.
С wouxun UV-6D можеш да работиш и на двата диапазона и на VHF да се чува с FT-2900R. 5-10км са твърде широко понятие в зависимост колко е пресечена местността. Възможно е в гориста пресечена местност да не може да се осигури връзка дори и на 3-5 км, а в пряка видимост(условно) да можеш да покриеш над 100км. Така че, отговора е по-скоро "Да" с някаква степен условност.
Твърде желателно е наличието на лиценз за честота. Нито в любителските обхвати, нито в служебните много обичат хората, които нямат лиценз.
Аз казвам :
Имам лиценз за честота. Ами преносимата ще е в близост до гора а другата на 5-10 километра. Може ли да се сложи някакъв усилвател на преносимата или гумена антена ( или както се нарича) ?
| |
|
|
|
. Да, може да сложиш усилвател на портативната станция, но ако можеш да носиш и акумулаторите в куфарите (както се казваше в един стар виц)
| |
|
|
|
А да знаете колко може да струва и от къде да се купи ? (усилватела)
| |
|
|
|
Няма ли да е по-евтино и удобно да ползвате GSM?
| |
|
|
|
Там е планинска област и няма обхват.
| |
|
|
|
Невъзможни неща няма, но въпроса е дали си струва.
| |
|
|
|
А трябва ли усилвателя да е на един диапазон с другата радиостанция преносимата ?
| |
|
|
|
Усилвателя трябва да е на същия диапазон като станцията към която е свързан.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|