|
Тема
|
Проверка за самовъзбуждане
|
|
Автор |
schemkata (минаващ) |
Публикувано | 26.12.09 17:54 |
|
Здравейте. Пак имам една питанка. Да речем, че разполагаме с един широколентов транзисторен усилвател - от DC до стотина мегахерца. Усилвателя е работещ, но се наложи смяна на всички електролити-бяха твърде стари и проверката показа, че повечето са с намален капацитет, а някои бяха с много голямо ESR, че чак се зачудих как работи още това нещо. Кондензаторите които сложих са нови и бяха предварително проверени. Направи ми впечатление обаче, че драйверните и крайните транзистори станаха доста горещи. Не си спомням дали е нормално да греят толкова много. Не се сещам и друга причина да греят /ако това не им е нормалното работно състояние/ освен да се самовъзбужда схемата. По какъв начин обаче мога да проверя това? Нямам някакви специални уреди, нито подходящ осцилоскоп за целта. По какво може да се съди за самовъзбуждане в един транзисторен усилвател? Мога да намеря карта на напреженията и да ги проверя дали са ок, но дали това е гаранция, че всичко е ок и след като затворя капака няма да се наложи да го отварям наново и да подменям елементи наред...? Благодаря предварително за отговорите. Весела Коледа на всички!
| |
Тема
|
Re: Проверка за самовъзбуждане
[re: schemkata]
|
|
Автор |
nonod (nonod) |
Публикувано | 26.12.09 20:51 |
|
Включи един подходящ СТРЕЛКОВИ, не с цифрова скала, подходящ за консумирания от усилвателя ток амперметър във веригата на захранването.
Започни да хващаш с ръка корпуса на транзисторите или операционните усилватели като започнеш от началото. Ако има рязка и видима, макар и малка, промяна на консумирания ток, в сравнение с този, който се отчита преди да си пипнал съответния корпус, то много е вероятно този усилвател да се самовъзбужда (това е стар радиоконструкторски трик, макар и не много сигурен, ако нямаш опит, а освен това трябва да се съобрази и евентуално индуцирано н.ч. напрежение, напр. брум). Или използвай един от многократно описваните в литературата в.ч. пробници, като за целта закъси входа на услвателя с кондензатор и проверяй дали има в.ч. напржение по колекторите (по-добре емитерите, ако не са дадени направо на 'земя'), но имай предвид, че тези пробници са нискоомни и могат да "сринат" евентуални паразитни осцилации.
Освен това пишеш, че е от честотният диапазон започва от DC, а това означава или директна връзка между стъпалата по постоянен ток, или усилвател с "модулация-демодулация". Ако примем, че не е последното, тогава трябва да се обърне сериозно внимание и на еветуален дрейф по постоянен ток, което много бързо може да доведе до горещи транзистори и излизане от строя на целия услвател.
Редактирано от nonod на 26.12.09 21:09.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Гeoprи M (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.12.09 02:46 |
|
Явно ще да е нискочестотен "широколентов" усилвател и явно ще да е стотина килохерца, а не мегахерца. В такъв високочестотен усилвател няма електролитни кондензатори по пътя на сигнала.
Провери ли "новите" кондензатори за утечка? Как ги измери "и бяха предварително проверени"?
Вероятно както казва колегата, имаш постоянен ток в изхода вследствие на утечка, ако не си променял схемата и не си я довел до дефектно състояние. Вероятно след време (няколко часа) ще се нормализират нещата, стига да не е възбуждане.
Закачи стрелкови измервателен уред на променливо напрежение в изхода през кондензатор 10-тина нанофарада и по-малко. Ако има генерация, ще си проличи. Или слушай с усилвателя радио на средни вълни Често генериращият усилвател се чува в близкоразположените приемници.
| |
|
Благодаря и на двамата. Наистина става въпрос за високочестотен усилвател и тъкмо затова се страхувам, че транзисторите греят заради самовъзбуждане / всичките са от типа кт9** ония руските "въртолети", трудно ми е да повярвам, че руснаците не биха сложили радиатори, ако това се налага/.... До сега открих нестабилна работа на захранването ще търся причината каква е, а така също стигнах до извода, че последователното свързване на два неполярни кондензатора за получаване на нужния капацитет не винаги е добра идея. Изобщо на моменти ме изумяват тия руснаци някои неща колко особено са замислени - докато работи добре, но при най-малкия проблем ако нямаш точно същите чаркове можеш да останеш изненадан от резултата. Особено като става въпрос за кондензатори...
| |
Тема
|
|
|
Автор | Гeoprи M (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.12.09 21:25 |
|
Я снимай това нещо да видим, че съм любопитен Объркан съм тотално - телевизионен предавател ли е, устройство за смушения ли е?
От постоянен ток до много мегахерци ??? Да не си свалил някой секретна разработка и искаш да я намножиш за търговия
| |
Тема
|
|
|
Автор |
technic (минаващ) |
Публикувано | 27.12.09 22:41 |
|
Ако новите кондензатори не са от същия тип като старите, нищо чудно, че се появява проблем, щом усилвателя е ВЧ. Кондензаторите освен желания капацитет имат и нежелана паразитна индуктивност, която може би е участвала в сметките при проектирането на усилвателя. И при новите кондензатори тази паразитна индуктивност е друга и...
Само предположение де, може и да не е така.
| |
Тема
|
[re: technic]
|
|
Автор | cbfunk (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.12.09 22:52 |
|
Действително не би следвало да има кондензатори по пътя на сигнала (стара разработка-значи няма мод/демод). Като си свалил старите и си сложил нови - сигурно е нарушено шунтирането по ВЧ някъде-примерно вериги на Бушеро или подобни по захранването. Предполагам си сложил по няколко паралелни С на захранването много близо до усилвателя с различен капацитет - примерно 1000мкф, 100нф, 50пф и подобни, безиндуктивни навсякъде. Да не е импулсно захранването и то да дава хармоници и смущения...
Без снимки и схеми - толкова. Разсъждавам по представа.
| |
Тема
|
[re: cbfunk]
|
|
Автор |
schemkata (минаващ) |
Публикувано | 11.01.10 22:35 |
|
Благодаря на всички за информацията. cbfunk уцели точно в десятката. Не бях помислил да вързвам паралелни кондери, но явно помогна. Изглежда руските електролитни кондензатори в някои случаи не могат да се заменят директно с китайшъните. Който се сблъска с подобни проблеми да слага освен електролитния и допълнителен керамичен, краката максимално къси! Неполярни кондери за сериозни апаратури има във фарнел - водят ги биполярни. На мен обикновенните неполярни, тия които ги ползват за аудиофилтри не ми свършиха работа.
| |
|
|
|
|