|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Радиостанцията на Христо Проданов '84 Каква е била
|
|
Автор | PAДИOKOHTPOЛ (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.10.09 19:19 |
|
Интересува ме на експедицията до Еверест 1984 година в която загива Христо Проданов ,с каква радио апаратура са разполагали членовете й??? С какви радиостанций са си говорели 1984 при такива брутални условия! Как им е издързала батерията и тн... Който има информация за моделите от онова време и в конкретния случай нека сподели !Носталгия по онова време просто!Мерси
| |
|
Връзката с България е по сателитен телефон.
| |
Тема
|
Re: Радиостанцията на Христо Проданов '84 Каква е била
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор | 1VB (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 08:21 |
|
LZ1AM беше там с кв апаратура. Сигурно е подържал връзка с LZ1KDP, но вече не си спомням подробности.
| |
Тема
|
[re: 1VB]
|
|
Автор |
нaблюдaвaщ () |
Публикувано | 01.11.09 09:54 |
|
Този канал за връзка не бе особено законен.
Затова и не е описан подробно.
PS: При първото мнение съм дал информация за Еверест 2004, а не за тази с участие на Христо Проданов
Редактирано от нaблюдaвaщ на 01.11.09 10:32.
| |
Тема
|
Re: Радиостанцията на Христо Проданов '84 Каква е
[re: PAДИOKOHTPOЛ]
|
|
Автор | ukw (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 13:29 |
|
Снощи доста рових по нета по този въпрос. Единствената информация която намерих е, че радист на експедицията е Стефан Калоянов - работил и на предна хималайска експедиция до друг връх, а по късно и с БГ Антарктическа група.
Ако някой знае къде в интернета го има филма за експедицията моля да каже, бих желал да го гледам. Също така и книгата на Аврам Аврамов "Еверест по Западния гребен"
Единствено откъси намирам от нея.
един клип с част от радиоразговорите към върха.
по мое мнение е използвана укв връзка межу лагерите, базата и алпинистите.
и кв към България.
Апаратура - 1984 ако не е купувана вносна - вероятно - микрон - тантал за укв
за кв тук споменаха че LZ1AM - радиста
Батериите са щадени ( а може би специално изработени за случая ) както и на откритата на върха камера оставена от Проданов поради повреда заедно с външната батерия за нея - специално изработена за експедицията.
(камерата е била между кислордните бутилки подредени в пирамида за пилон на руското знаме)
| |
Тема
|
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор | 1VB (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 15:03 |
|
Да Наблюдаващ, наблюдавал си точно 20 години по-късна експедиция. Разбира се, за сателитни телефони през 1984 не можеше и да става дума. Сетих се, че имаше материал за експедицията в "Радио, телевизия, електроника", който излезе веднага след нея, т.е. средата на 1984. Намерих го в 8-ми брой. Сигурно го има и в мрежата, та на който му е интересно, може да го прочете целия. Не се споменава марката на апаратурата, значи не е била родно или руско производство . (Всъщност тогава разпитвах Николай Петков за апаратурата, но отдавна съм забравил какво ми обясняваше). За батериите се казва обаче, че са български. За базовите станции - цинково-въздушни, за носимите - литиеви.
| |
Тема
|
|
|
Автор | LZ5PL (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 15:37 |
|
УКВ-станцията на Христо Проданов е била Motorola, какъв модел не знам. Казвал ми го е бившият ми директор, който по това време е работил в Интерпред и е направил вноса.
| |
Тема
|
[re: 1VB]
|
|
Автор |
scanner (старо куче) |
Публикувано | 01.11.09 15:47 |
|
Ето го въпросното списание:
| |
Тема
|
[re: scanner]
|
|
Автор | PAДИOKOHTPOЛ (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 18:14 |
|
Много интересно смятах ,че е разполагал с моторола и вярно се оказа така ! Записът от радиопредаванията в клипа е супер да имаше още ...някаде...! Много яки мнения 'Мерси
| |
Тема
|
|
|
Автор | ukw (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.09 19:24 |
|
извадки от интервю с Аврам Аврамов относно Еверест 1984 :
......"Странно е, че Еверест’84 продължава да буди загадки и днес. Още повече че всички нареждания на ръководителя, давани по радиостанцията, са записани. Не можеш да произнесеш и една дума, без да се запише на диск. Записите от експедицията са върху 76 диска. Сега ги няма, откраднати са. Режисьорът Милан Огнянов ги използва за филма, но след това изчезват..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|