|
Тема
|
Допитване до разбиращите!
|
|
Автор |
nautical (непознат
) |
Публикувано | 30.03.09 12:52 |
|
Става дума за едно радио което мисля да си внеса от Канада :
Искам да го ползвам на акваторията на Черно море.
Искам да знам дали ще ми върши работа.
Човека от магазина там казва,че работи на 148-174Mhz,но на кутията друго пише-156-163.275Mhz??
Благодаря предварително!
Редактирано от scanner на 30.03.09 14:25.
| |
Тема
|
Re: Допитване до разбиращите!
[re: nautical]
|
|
Автор |
scanner (старо куче) |
Публикувано | 30.03.09 14:30 |
|
Това е морско радио. Ще върши работа.
Не съм ползвал такова (и изобщо канални морски радиа). Не съм гледал и описанието му, но е напълно възможно да може да се превключва радиото в режим на индикация на честотата и сигурно тогава работи в обхвана 148-174MHz. Другия вариант е човека в магазина да е искал да ти каже, че радиото работи в VHF диапазона но вместо това да използва терминологията "148-174MHz".
Нормално радиото си работи в канален режим в който на дисплея се изобразяват номерацията на морските канали. Тези канали са точно на 156-тия MHz, а когато се ползва в полудуплекс (репитерен режим), предава на 163-тия MHz. За информация, шифта при морските станции е 4.6MHz вместо стандарта от 4.5MHz.
| |
Тема
|
[re: scanner]
|
|
Автор |
nautical (непознат
) |
Публикувано | 30.03.09 15:34 |
|
Много благодаря на старото куче!!
| |
Тема
|
|
|
Автор | Bapнaтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.09 17:02 |
|
Това си е чисто морска радиостанция с програмирани морски канали. Не ми е известно все още някой да е успял да освободи от каналите такава радиостанция.Сигурно е възможно, но едва ли ще е по някой лесен начин.Това е професионално радио, а не любителско.От него се иска като натиснеш червения бутон да можеш да извикаш за помощ и веднага да заприиждат въртолети и катери към тебе, а не да се чудиш на каква честота беше 16-ти канал. Радиото е идеално за малко плавателно средство, но само това.Ако искаш нещо и в другите диапазони си вземи просто някакво VHF и си настрой морските канали които ще ти трябват.
| |
Тема
|
|
|
Автор | ukw (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.09 23:03 |
|
.
Редактирано от scanner на 31.03.09 09:11.
| |
Тема
|
[re: ukw]
|
|
Автор | ukw (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.09 23:08 |
|
То си има всичко че даже и ярък светодиод дето мига СОС
(Сканер изтрий ми поста плс
Писах без да погледна описанието на радиото)Редактирано от scanner на 31.03.09 09:13.
| |
Тема
|
[re: ukw]
|
|
Автор |
nautical (непознат
) |
Публикувано | 31.03.09 09:48 |
|
Ами те хората за това са казали, като не разбираш да питаш.
Много благодаря на всички !
| |
Тема
|
|
|
Автор |
nonod (непознат) |
Публикувано | 09.08.09 21:30 |
|
И още малко по темата: Морският международен (ITU) УКВ (VHF) диапазон е от 156,025 МHz до 162, 025 МHz. Първата честота е приемна и принадлежи на дуплексния 60 морски канал. Последната честота е определена за използване от Автоматичната система за идентификация и затова много често се изписва като AIS 2. Телефонният радиоканал за бедствие, срочност, безопасност и повикване е 16. Неговата честота е 156, 800 MHz. На този канал всички кораби, които са длъжни да участват в Световната морска система за бедствие и безопасност (например търговски над 300 бруто тона (GT) трябва да носят задължителна слухова вахта 24 часа в денонощието. Автоматична вахта за бедствие и съобщения с друг приоритет на тези кораби се носи от същите УКВ станции, но в системата Цифрово избирателно повикване (DSC) на честотата за бедствие, срочност, безопасност и рутинни повиквания. Каналът е 70, а честотата - 156, 525 MHz. Има огромно количество информация в USCG (Бреговата охрана на САЩ) страниците например. Ето тук http://stevera1.tripod.com/SteveRa1.html също има малко. Поздрави.
| |
|
|
|
|