|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
работна честота на безжичен телефон
|
|
| Автор |
нaблюдaвaщ () |
| Публикувано | 08.03.09 09:29 |
|
|
Търся нестандартно решение на проблема, постижимо с минимално количество измерителна апаратура. Приемете, че питам по принцип - имаме черна кутия, която излъчва дадена честота. Няма информация какво има в кутията, не е ясно дали честотата допълнително не е променяна от някого.
След този "увод" моля за идеи по следния въпрос:
Има безжичен телефон. Модела не се открива при търсене в Интернет. Как с достатъчно прости методи да се определи на каква честота излъчва?
Нямам УКВ апаратура. Имам честотомер, затова единствената идея до момента е да направя сондата му на антена и да видя какви стойности ще покаже честотомера при режими излъчване на телефона.
Любопитно ми е има ли някой други идеи как да се определи по принцип излъчваната от "черна кутия" честота? Ако ще ви е по-лесно - приемете, че сте на необитаем остров и трябва да постигнете целта с нестандртно решение без скенери и сервизна апаратура. Възможно ли е?
| |
|
Тема
|
Re: работна честота на безжичен телефон
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
| Автор |
schemkata (непознат
) |
| Публикувано | 08.03.09 12:03 |
|
|
Аз не съм специалист, но ми е интересно как мериш директно честота на модулиран сигнал ? Всъшност какво ще измериш с честотомера ако даречем сигнала е честотно модулиран? Или фазово модулиран? Само не приемай питането ми като заяждане... Пиша зашото определено ми стана любопитно, а доста спорове съм водил с познати по въпроса...
| |
|
|
|
Хубав въпрос.
В случая ме интересува приблизителната честота на излъчване, а типа на модулацията не ме вълнува особено. Идеята да се разбере честотата дали е примерно 50, 500, 1500 или 2500 MHz. Определяйки приблизително честота ще можем горе-долу да определим и типа на модулацията.
Ти питаш как да определим "носещата" честота, когато тя се изменя в течение на времето, защото изменението й носи предаваната информация. Ами с риск да сбъркам - нали все пак "централната" честота е една. Всеки честотомер брои броя на синусоидките за определен интервал от време. Ако този интервал е достатъчно голям (да кажем 100 ms), то отклоненията "надолу" и "нагоре" ще се взаимно компенсират и честотомера ще отчете сравнително правилна стойност.
Така мисля аз. А какво мислят твоите пзнати по въпроса?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Q23 (чудо) |
| Публикувано | 08.03.09 13:01 |
|
|
Хехе, ако съм на необитаем остров, като ми падне батерията на телефона - няма да ми остане нищо за мерене и ще живея по-спокойно и без терзаещи ме въпроси.
Телефонът най-вероятно ползва две честоти - една за предаване, която евентуално може и да измериш, и една приемна - трябва да се мери на мамката му, ако е в наличност.
Може и да стане измерването. За да се определи приблизително носещата/централната честота е добре да му се запуши микрофона и да не се чука много по корпуса - така отклоненията, свързани с модулацията ще бъдат минимални. Зависи и от честотомера ... но има шанс да стане работата.
| |
|
Тема
|
[re: Q23]
|
|
| Автор |
нaблюдaвaщ () |
| Публикувано | 08.03.09 13:42 |
|
|
Недей да подценяваш въпроса за необитаемия остров.
Представи си, че там имаш работещ трансивър, на който всичко му работи с исключение на дисплея. Като е паднал от самолета се е чупил. Няма галетни превключватели, та да разбереш на кой обхват си.
Имаш жица и метър. От някъде имаш и ток.
Допускаме, че има защита на крайните транзистори и те няма да изгорят при работа с несъгласувана антена, но излъчваната мощност ще е ограничена до символична стойност.
Мериш колкото трябва жица за LW и мяташ единия край на подходяща палма.
И сега как да настроиш трансивъра някъде на 14 MHz за да повикаш помощ?
PS: и трансивъра работи само на предаване, щото иначе може сравнително лесно да познаеш къде слушаш.
Редактирано от нaблюдaвaщ на 08.03.09 13:50.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
iham (новак) |
| Публикувано | 08.03.09 13:55 |
|
|
Най напред с вълномер , след което определяш точната честота с честотомер. Ако няма много хармонични , можеш направо с честотомер. Става въпрос за предавателя , ако е изправен. Следва с генератор определянето на честотата на приемника , ако има такъв.Разликата между каналите са стандартни .
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Q23 (чудо) |
| Публикувано | 08.03.09 20:33 |
|
|
Преди да предприема пътешествие със самолет над океан, където мога да попадна на необитаем остров бих прочел нещо за радиокомуникациите. Ето например тези линкове:
http://www.vlf.it/frequency/bands.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_emergency_frequency
Благодарение наполученото знание ще потърся трансивер, предавател или авариен радиобуй, който работи на подходяща честота. Подходяща в смисъл, че все някой някъде я слуша. Да търся из целия честотен спектър вероятния добронамерен слушател, който да стопли какво му се говори и да знае какво се прави в подобен случай е игра на шанса. Но от немай-къде ще се пробвам на множество честоти, пък каквото стане.
Не съм пробвал с наплюнчен пръст да търся максимуми по антената на работещ предавател, но бих могъл да се пробвам ... евентуално. Нещо ми се въртят напреженови и токови максимуми, ама дали става с пръста... изкушавам се да пробвам. Дали е безопасно?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
LZ3NY (HAM) |
| Публикувано | 08.03.09 20:57 |
|
|
Честно казано недей да пробваш. Имам горчив опит от 100W на палеца и показалеца :) Е. Не беше от проба, ами по случайност, но ефекта е два големи мехура от изгорено на пръстите :)
Случката беше през 1983 година, когато бях доста по-млад, но го помня още.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
нaблюдaвaщ () |
| Публикувано | 08.03.09 21:31 |
|
|
Двата дадени линка няма да ти помогнат много. А ако речеш да ползваш може да останеш и по-задълго на острова. На тях няма да те чуят много надалеч...
Аз затова споменах 14 MHz - ако го учелиш, ще те чуят много хора и то отдалеч. Нали сме на остров - наблизо няма никой.
Въпроса бе как изменяйки честотата да спрем като тя се доближи до 14 MHz.
А за настройката - става с луминисцентна лампа. На самолетите едни такива, дето мигат по време на полет и се виждат надалеч. Ако е оцеляла - може да я ползваш. Ако пипнеш антената - високата честота гори кожата при малки мощности. При големи - не ми се мисли. Та не пипай с голи ръце там.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
scanner (старо куче) |
| Публикувано | 08.03.09 22:05 |
|
|
Припомних си една много стара случка от преди доста време.
Алинко DR-510. Включено на максимална мощност. Антена GP. Размахвам я като търся максимума на сигнала (в хоризонтална посока). Държа я за края на единия радиал. Репитера изключва и аз решавам да го задействам отново. Натискам PTT. Резултата беше опит в дисциплината "хвърляне на GP антена на разстояние". Не мога да опиша точно какво изпитах, но беше нещо средно между електрически удар и опит за изгаряне на ръката.
От тогава антена не пипвам докато не е изключена от радиото или пък съм 100% сигурен, че мощността е под 5 вата.
Опита с търсене на възлите на напрежението по антената бих ги направил с глимплампа или светодиод с високоомен резистор ако имам такива под ръка в условията поставени в темата. Другия вариант е с някаква имитация на вълномер отново със светодиод или системка. Разбира се, точността хич няма да е висока.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|