|
Тема
|
01.02.1999
|
|
Автор |
нaблюдaвaщ () |
Публикувано | 01.02.09 14:36 |
|
Последното търговско съобщение предадено по морзовата азбука е излъчено месеци по-късно - на 19 юли 1999:
Интересно клипче показва как с помощта на грамофонни плоци се е учила .
| |
|
Може би имаш предвид сигнала SOS!. Морзовата азбука не е отменяна и няма причина за това.
И в този дух - след 1 февруари COSPAS-SARSAT вече няма да следи аналоговите сигнали за бедствие на 121.5 MHz. Преминава на цифрово предаване на 406 MHz. Това не отменя предназначението на 121.5, но организацията няма да се занимава с нея. Подробности:
Редактирано от Marapeв на 02.02.09 00:08.
| |
Тема
|
Re: 01.02.1999
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор | brizz (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.02.09 16:14 |
|
Този С.Морз вероятно е бил голям факир да се разхожда свободно във времето с разлика 100 години HIHI -преглеждайте си текстовете преди да ги пуснете , че понякога става доста весело.
Иначе по темата - четох някъде че Пентагонът обсъжда и възнамерява да възстанови обучението на свързочниците си отново на морзовата азбука - мотиви не се споменаваха.
| |
|
Рискове на copy-paste (текста е линк към оригинала).
Това за възстановяването на морза в американската армия и аз съм чувал, и то преди години.
Логиката може да съвсем проста - ако във вражестките армии радиотелеграфистите отдавна са пенсионирани, риска от подслушване от страна на противника е малък. Остават вярно разни радиолюбители SWL-и, ама те са мирни хора.
| |
|
по скоро е за "всеки случай" :).. те иначе доста ще се разглезят, като им гледам визията за съвременен войник.. тва камери тва командни центрове.. сигурно ако не е видео с fullHD не го признават за осъществена връзка :)
| |
Тема
|
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор | 1VB (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.02.09 22:26 |
|
Годината е най-малката неточност в статията, която в нашия клуб може да предизвика само усмивка.
И аз съм чувал слухове за пентагона, но става въпрос за подготовка на ограничен брой специалисти, а не за масово използване, както едно време. Интересно е, че само преди няколко месеца възстановиха CW трафика в мрежите на MARS, който повече от десетилетие беше останал само на SSB и цифри.
| |
Тема
|
[re: 1VB]
|
|
Автор |
LZ3NY (непознат
) |
Публикувано | 02.02.09 22:48 |
|
Не се учудвам на такъв развой на нещата. Както казваше преди 15 години един колега радиолюбител... "Ей. Учете морза. На всички спътници горе, им трябва не повече от една единствена ядрена граната и всички пак ще минем на КВ." :)
Много станаха космическите държави способни да закарат такъв дивайс в космоса.
ARRL се опитаха да прокарат морза да остане като критерий за лицензиране на Extra радиолюбителски клас, но от FCC им отказаха. Не, че изпита не беше смешен, но го махнаха.
| |
Тема
|
[re: LZ3NY]
|
|
Автор | Nasko (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.02.09 10:16 |
|
От колеги чувам че и по някой кораби връщат телеграфната работа - сигурно е по-евтино...
А радиолюбителската работа на CW винаги ми е била по-привлекателна.Напоследък чувам новобрански инициали от цяла Европа( от тези дето не са държали изпит за морзова азбука ) да работят активно на CW.
CW Forever !
Наско
| |
|
|
|
|