Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:47 08.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Честоти на PMR станцийките.нови  
Автор ex-man (дървен философ)
Публикувано06.05.05 13:50

Честно казано мързи ме да търся затова направо си питам тук.
Става въпрос за тези токита, дето ги продават в Техномаркет (на 433МХц).
Как са им 8-те канала (на кои честоти), и тези подканали какво ще значат?
И горе-долу каква мощност имат (щото за тази цена с малко доработка, като външна антена, биха ми свършили идеална работа).

Тема Re: Честоти на PMR станцийките.нови [re: ex-man]  
АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано06.05.05 17:09

Twa e za UK no moje i w BG da sa sushtite
http://www.ofcom.org.uk/static/archive/ra/publication/ra_info/ra357.htm
moshtnosta im e 500 mW. Po kniga mislia che ne se razreshawa dopulnitelna antena.
"Podkanalite" predpolagam sa CTCSS (continuous tone-coded suelch system ili PL (private line)Tones kakto motorola gi naricha). Twa sa nechuwaemi tonowe naslojeni w noseshtia signal koito komandwat squelch-a na priemashtata stancia. Po tozi nachin na edna i sushta chestota (kanal) moje da slushash samo opredelena stancia ili grupa ot stancii koito predawat sus sushtia CTCSS s koito ti si si nastroil twoiata stancia. Chestotata e pak zaeta, prosto filtrirash koi iskash da ti otwori squelch-a za da go chuesh. W liubitelskite stanci se nastroiwat obiknoweno chestotite na CTCSS. W PMR i FRS stanciite wseki CTCSS si ima nikakakuw nomer ot 0 (no CTCSS) do 38 naprimer - napraweno e za da ulesniawa potrebitelia. Reklamirat go kato "subchannels"

Автор Ramirez (радиоактивен)
Публикувано06.05.05 23:41

Той Хамчо отговори, но аз да обобщя, ето ти честотите:
1. 446.00625 MHz
2. 446.01875 MHz
3. 446.03125 MHz
4. 446.04375 MHz
5. 446.05625 MHz
6. 446.06875 MHz
7. 446.08125 MHz
8. 446.09375 MHz

И понеже в радиото което имаш (VX-5R) няма да откриеш стъпка 6.125 kHz, можеш да се настроиш на честотите като ползваш 5 kHz стъпка, в най-лошия случай ще имаш разлика от 1.125 kHz което едва ли ще усетиш по някакъв начин.

1. 446.005 MHz
2. 446.020 MHz
3. 446.030 MHz
4. 446.045 MHz
5. 446.055 MHz
6. 446.070 MHz
7. 446.080 MHz
8. 446.095 MHz

Ако PMR станцията е близо, може да имаш смущения по съседен канал между 2 и 3, 4 и 5, 6 и 7 канали тъй като се намират само на 10 kHz един от друг вместо на 12.5. Нямам представа дали VX-5R е с по-тесен филтър за да поддържа новия за България (май и Европейски ?) канален стандарт от 12.5 kHz.

Тема Re: Честоти на PMR станцийките.нови [re: Hamcho]  
Публикувано07.05.05 11:39

Ааа, ясно! Демек малко шмекерия, за подлъгване на не клиентелата...

Тема Re: Честоти на PMR станцийките.нови [re: Ramirez]  
Публикувано07.05.05 11:55

Опа, ново 20!

Явно не съм наясно и с терминологията.
Идеята ми беше малко по-друга - в техномаркета ползват токита да си говорят един с друг. Тук специално са на 433,800. Изхождайки от факта че на 433 има някакъв обхват за общо ползване, реших че това е то PMR обхвата...

Предполагам (поне доколкото видях), че тези токита дето ги ползват са точно тези които продават. НО може и да се лъжа и всъщност това което продават да е на 446....

С други думи търсех повече инфо за тези модели:

Не знам точно какъв е филтъра на 5Р (то пишеше някъде ама трябва пак да погледна). Освен другото ще се наложи и малко да се модифицира, щото и мойто страда от общата болест за този модел - слаба модулация... (като гледам в service manual-а А2 версията, каквато е и мойта, се настройва на макс девиация 3,7к още от фабриката...)

АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано07.05.05 15:45

Deviaciata se nastroiwa ot 3 malki potenciometura wuv VX-5R. 2m, 70cm, 6m si imat sobstwena nastroika. 4-tia nai dolnia potenciometur e za niwoto na CTCSS tone-a i ne te suwetwam da go butash.
Pogledni sushto Menu Item 38 - Half Deviation - namaliawa deviaciata 50%, normalno e OFF - (deviation +- 5kHz). Tozi parametur se zapametiawa indiwidualno wuw wsiaka pamet, taka che moje da si zapomnish 8 kanala s chestotite na PMR s namalena moshtnost i half deviation.
Moia 5R e proizwodstwo 2000-ta godina i niama nikakuw problem s deviaciata - ne sum ia meril na scope no na uho niwoto izglejda suwsem normalno. Problema beshe sus mnogo rannite modeli - 98, 99 godina, posle prosto sa korigirali nastroikite.

Автор Ramirez (радиоактивен)
Публикувано07.05.05 17:03

Първо за девиацията - може да е настроена за канално отстояние 12.5 kHz, така че според мен не я пипай.

Втора - станцийките които си дал като линкове.

Първата от тях, колкото и чудно да ти звучи е на 406-407 MHz. Точните честоти не мога да ти кажа, попаднаха ми едни такива и ги хванах точно там. Никъде другаде в LPD/PMR/FRS обхватите не излязоха.

Втората станция е PMR, ако съдя по броя на каналите. Търси я там където ти казах в тази тема.

Тема Re: Честоти на PMR станцийките.нови [re: Hamcho]  
Публикувано07.05.05 17:08

Възможно е.
Моето е производство 2004 (ако правилно съм разчел серийния номер).
В service manual-a са дадени различни настройки на девиацията в зависимост от версията. Мойто е с 3,7к (според данните там).
Не съм го чувал как звучи на друго радио, но ми казаха че било тихо. Ще видим. Мисля първо да пробвам с външен микрофон преди да бутам настройките...
HALF DEV e OFF...

Ама темата беше за друго, сори за отклонението.

АвторVALCHEV (Нерегистриран)
Публикувано12.05.05 17:05

Koia stancia bihte mi prepora4ali ( ot pokazanite ) ili drugi modeli ot Tehno market ?! Triabva mi za izpolzvane v gradski usloviq na rastoiqnie ~ 2 km.Cenite koito sa pokazani za komplekti li stava vapros ili za ednata, sa6to taka okomplektovani li sa s baterii ?

Публикувано12.05.05 22:45

Хм. Интересно. Имам чувстовото че нещо съм проспал. Тоя отговор не го помня....

Ясно, То тва 406-407 май никъде не попада (демек в разрешените честоти...)

А тези на 433 какви се водят?

Иначе за девиацията - доколкото си спомням от сervice manual-a тези потенциометри са сложени директно на пътя на аудио сигнала точно преди VCO-тата...
Ще гледам пак...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.