Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:03 05.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Антенен тунернови  
АвторJoto (Нерегистриран)
Публикувано19.06.07 14:44

Някой може ли да ми обясни за какво служи този модул към трансийвърите, зщото го гледам в рекамите като опция ???

Тема Re: Антенен тунернови [re: Joto]  
АвторHF (Нерегистриран)
Публикувано19.06.07 15:07

Аз като гледам въпроса ти следващия въпрос сигурно ще ти е "За какво служи трансивера"?
Натискаш копчето и антената ти се съгласува към антената, ако това не си го направил предварително, т.е. да си построиш антената по честотата, на която ше предаваш. В повечето случаи сългласуването е "да не ти изгорят крайните транзистори на стъпалото", иначе от съгласуването не очаквай чудеса.

Автор1VB (Нерегистриран)
Публикувано19.06.07 16:36

Съвременните трансивъри са с ненастройваем изход - 50 ома и съответно товарът ( антената ) трябва да е със същото съпротивление. Това е така ако ползваш добре настроени резонансни антени. Антенният тунер ти дава свободата да работиш с каквото ти падне, където ти падне. Неговата работа е само да компенсира реактивното съпротивление на антената на дадена честота.

Тема Re: Антенен тунернови [re: HF]  
Публикувано19.06.07 16:45

От това което чета разбирам, че това е случай в който имаш доста антени в антенното си поле и този тунер прави комутация към съответната антена ?? Според мен обаче това са случайте на КВ, защото за чий ти е, ако работиш на VHF и имаш една антена 144-146 MHz, а пък и почти всички са с два входа еди HF за и друг за VHF/UHF ? Но разбирам все пак, а как се управлява това чудо....като е автоматично ? Това ми мяза на някакъв ауто ключ по КСВ ...????

Авторham (Нерегистриран)
Публикувано19.06.07 17:49

Абе с две думи: различните антени имат различно съпротивление. Трансиврите изискват към тях да бъде закачена антена с точно определено съпротивление, най-често 50 ома. Обаче много рядко съпротивлението на антените е точно 50 ома. Тунера преобразува съпротивлението на антената в съпротивление 50 ома. Не служи за превключване на различни антени.

АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано19.06.07 19:20

Krainoto stupalo na predawatelia ima izhoden impedance ot 50 ohm-a. Za da ima maksimalna suglasuwanost i maksimalno predawane na energia ot predawatelia kum antenata, antenata triabwa da ima sushtia impedance - 50 ohma. Togawa se poluchawa maksimalna efektiwnost na predawatelia. Ako imash resonantna antena na opredelena chestota, tia bi triabwalo da ima suprotiwlenie ot 50 ohma i wsichko e nared. Ako promenish chesotata naprimer. rezonansa se gubi, impedansa na antntenata se promenia i se nabliudawa t.nar. stoiashta wulna - toest chast ot energiata izpratena ot predawatelia se wrushta obratno i ne se izluchwa. Tazi wurnata energia e chista zaguba, oswen towa predizwikwa natowarwane na predawatelia. Powecheto suwremeni predawateli imat awtomatichna zashtita - swaliat moshnosta shtom SWR zapochne da narastwa.
Tuk se nameswa tunera - tunera sedi mejdu predawatelia i antenata i se griji predawatelia winagi da izluchwa kum 50 ohmow towar dori kogato antenata ne e tochno 50 ohma. Tunera dobawia nujnoto reaktiwno suprotiwlenie (induktiwno i/ili kapacitiwno) za da dokara suprotiwlenieto na antenata da e 50 ohm-a.
Nakratko kazano tunera pozwoliawa da se raboti s anteni koito ne sa nepremeno 50 ohma na suotwetnata chestota.
Niakolko neshta, koito e wajno da se znaiat za tunera:
1. Tunera ne prawi chudesa. Tunera ne podobriawa efektiwnosta na antenata, prosto ia nagajda taka che da se "haresa" na predawatelia.
2. Tunera ne prawi chudesa. Tunera moje da prawi kompensacii samo w opredeleni ramki - naprimer antena koiato ima SWR 2:1 toi moje da ia dokara do 1:1, no e malko weroiatno da nagodi antena koiato e s SWR 6:1.
S drugi dumi tunera ne pozwoliwa da rabotish na 160 metrowia obhwat s antena koiato e dulga 5 metra.
Tunera e prosto pomoshtno sredstwo da kompensira malki razliki w impedansa na weche resonantna antena za da moje naprimer da pokrie cialata chestotna lenta za koiato e naprawena da raboti ili da kompensira za SWR w kabel ili connectori.
3 Tunera ima insertion loss!! Towa waji kakto za predawania signal, taka i za priemania. Wsiako neshto na putia na signala wodi do zagubi i tunera opredeleno pomaga za uwelichawaneto na tezi zagubi.
Hubawo e chowek da ima tuner, osobeno kogato raboti w polewi uslowia ili s anteni koito ne sa rezonantni, no nai-dobre e ako ne mu se nalaga da go polzwa!
Powecheto tuneri imat poweche ot edin whod i predlagat wuzmojnost za komutacia sushto, no towa e po-skoro ekstra ot kolkoto prednaznachenie.
Na VHF i UHF tuneri ne se polzwat i nadali shte namerish liubitelska aparatura sus UHF tuner.

Тема Re: Антенен тунернови [re: Hamcho]  
Публикувано20.06.07 11:24

А каква е статистиката, колко от Вас работят с тунери ????

АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано20.06.07 13:10

Za da poluchish otgowor na toia wupros, popitai : "Kakwi anteni polzwate?".
Kato prawilo powecheto multi-band anteni nalagat da se polzwa tuner - pri tiah pokritieto na niakolko chestotni lenti e swurzano s kompromisi w SWR-a. Tezi koito rabotiat na konkretna chestotna lenta i imat resonantna antena za neia (napr dipol ili vertical) niamat nujda ot tuner. Tunera razshiriawa izbora na antena i dali ti triabwa ili ne zawisi ot towa kakwi sa wuzmojnostite ti i namereniata za antena.
Az naprimer polzwam tuner, kogato otida na camping i resha da operiram, kato polzwam parche jica s proizwolna duljina hwurlena na niakoe durwo. W kushti polzwam tuner, kogato rabotia G5RV antenata i ne polzwam tuner kogato rabotia s vertical-a - Gap Titan i sega nowia BigIR - pri poslednia tuner e absoliutno nenujen tui kato SWR-a ne e poweche ot 1.2:1 na wsichki chestotni lenti (tipichno e 1.1:1).
Imam tuneri za wsiako edno radio prosto zashtoto ne znam koga shte mi potriabwa, a i mi pozwoliawa da eksperimentiram s anteni.
Tunera ne prechi - winagi moje da se preskochi ako e nenujen i e dobre ako chowek go ima, no ne e kraia na sweta ako go niamash - prosto togawa se iska poweche wnimanie kum antenata.

Тема Re: Антенен тунернови [re: Hamcho]  
АвторHF (Нерегистриран)
Публикувано20.06.07 15:43

Абре, Hamcho, ти нямаш ли кирилица? Всичко писано от теб е "шльокавица", която отдавна не чета. Ако нямаш да вземем да ти инсталираме?

Тема Re:Специално за Хамчо [re: Joto]  
Автор rst599 (свой човек)
Публикувано21.06.07 19:30

Специално за Хамчо.
Колега,забелязал съм,че не съм първия,който ти препоръчва да пишеш на кирилица.Вероятно пишеш интересни неща, ама малко хора ги четат,включително и аз.Извинявай за откровенността.

Редактирано от rst599 на 21.06.07 19:32.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.