Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:36 10.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Тема Питане за FM предавател от 88-108MHz  
Автор Edelrid (нещо)
Публикувано07.05.07 14:00

Здравейте, Намерих в интернет тази схема

Вижда ми се проста и смятам да я изпълня. Но кажете дали според вас тази схема ще работи добре? Не ми е ясно обаче как се изработва L2 - там в текста много неясно и неграмотно е написано - успях да схвана че се навива върху резистор 1мегаом но с каква дебелина проводник, колко навивки?
Освен това дайте идея ако може къде в София се продават такива тример-кондензаторчета?
!!!Знам че пускането в действие на предавател с такава мощност в този диапазон е незаконно и има огромни глоби!!!! Ще изпълнявам схемата просто заради гъдела.

Edelrid

Тема Re: Питане за FM предавател от 88-108MHzнови [re: Edelrid]  
Автор Ramirez ()
Публикувано07.05.07 15:56

Имам големи съмнения, че тази схема изобщо може да изкара 4 вата. Най-много 1 ват особенно с този транзистор с транзитна честота към 300 MHz.

Второто нещо, което ми се набива на очи е захранването. Ако схемата работи от акумулатор - няма грижи. Ако го захраниш с добре стабилизиран и ДОБРЕ ФИЛТРИРАН изправител - ще работи. Във всички останали случаи брумовете са ти гарантирани.

Третото нещо е стабилноста на честотата. В момента в който пипнеш аудио кабела към базата на генераторния транзистор - честотата ще тръгне да бяга на където си иска. Тия двата кондензатора в базата са за заземяване по висока честота и за да работи транзистора в схема "обща база". Аудио сигнала би трябвало да го подаваш през (поне) един дросел.

За дросел в базовата верига на усилвателя ти е напълно достатъчно да сложиш 10-100 uH (микрохенри). По-добре е да си вземеш направо готов от колкото да си играеш да го навиваш, да го смяташ и да се чудиш с каква индуктивност е ако нямаш L-метър.

Моя съвет е всичко което е надясно от C6 да го изхвърлиш и да си работиш само с генератора. Слагай антенка към 75 см. след C6 и ще имаш 100-200 метра покритие (поне) а мощноста едва ли ще е повече от 50-100 mW. R3 също можеш да го увеличиш до към 100тина ома.

Тема Re: Питане за FM предавател от 88-108MHzнови [re: Ramirez]  
Автор Edelrid (нещо)
Публикувано07.05.07 16:31

А тази схема как е

по-добре ли е да я изпълня нея.

Edelrid

Авторukw (Нерегистриран)
Публикувано07.05.07 21:38

дай е майл да ти пратя раб. схема

Автор Ramirez ()
Публикувано08.05.07 09:58

Схемата е малко по-добра от първата. Но пак си е вариация на една и съща тема.

Разгледай този сайт:

Тема Re: Питане за FM предавател от 88-108MHzнови [re: ukw]  
Автор Edelrid (нещо)
Публикувано08.05.07 13:27

origo@abv.bg Ще съм ти много благодарен за схемата

!

Edelrid

Автор Edelrid (нещо)
Публикувано18.05.07 21:02

ukw какво стана нали щеше да ми изпращаш схема? Е-мейлът ми е

Edelrid

Авторukw (Нерегистриран)
Публикувано19.05.07 09:59

Neshto ne moga da prikacha fail v mojta poshta dneska pak shte probvam

Veroqtno e palna i trqbva da q poizpraznq

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.