Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:55 08.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема произведено от любителинови  
Автор apostola (непознат )
Публикувано10.01.07 22:24

здравейте момчета за много години разглеждах този клуб
форумите БФРА и ЛЗ-ХАМ стана ми много тъпо, оказа се в БГ никой хищо не
прави или се крие и не споделя ама май не се работи някой хващал ли е скоро
поялник лист и молив конструирал ли е нещо .....
по горните форуми само глупости от типа ЕМЕ скедове и купувам продавам фабрична апаратура мойте уважения към старите хамове ама покажете се де
.......................................
аз скоро си играх с ЛМ7001 и МБ1504.Опитвах се да си направя синтезатор за радио на 2 метра.По българските форуми - нищо!Накрая успях.Успешно програмирам и двата синтезатора.Някой правил ли е радио с МЦ3362? Споделете опит!
Направих си скенер от 40 до 850 с тв тунер и стъпка 12.5 кхз, ако някой се интересува - пишете.Малко е дървен на чувствителност, опитвам се да оправя нещата - помагайте!Не се обиждайте от горните реплики, ама май в България е така!

Тема Re: произведено от любителинови [re: apostola]  
АвторLZ1ONK (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 08:54

Апостоле, всеки с интересите си. Радиолюбителството не е нито само работа в ефира, нито само конструиране. То затова е хоби, за да може всеки да го практикува, както му харесва. Един намира удоволствие в конструирането на техника, друг в използването и в реалната работа. Затова не мога да се съглася с израза ти "... глупости от типа ЕМЕ скедове ..." Със сигурност знам, че хамовете в България не само конструират и използват конструираното за реални радиовръзки, но и публикуват резултатите си. Трябва само да се потърси малко повече.

Тема Re: произведено от любителинови [re: LZ1ONK]  
АвторHF (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 10:21

Здравейте, съгласен съм, че по-малко или въобще не се конструира никаква техника :( Доказателство - слушайте половин час на някой репитер или на 3,764MHz, най-лошото е, че или не искат да "издават" тайни и тънкости в някои неща "старите ламби", или след като са си купили трансивер от 2000$ работата отива на "Не ме занимавай, дай ми пари за еди какво си". Лошото е, че любтелските канали се превръщат в своего рода безплатни комуникации и телефони ...
Апостоле, реконструирал съм си Лен-БМ от 50 MHz на 144, като в един момент се оказа, че по-добре да сменя целият тракт на приемника, вместо да търся дефектиралата му архаична SL6600. Използвах MC3361, в нормално включване, скуелч по ниска честота, ВЧУ с BF966 с 2 кръга на входа, 4 на изхода, после които намалих на 2 (защото не можах да ги настроя правилно :), смесител с КП307, кварцов филтър на 10,7 ЗЕПЕ, буферен усилвател с BF.. нещо си, за капак по ниска му сложих филтър от 300 до 3,2 KHz с TL084, вече 8-ма година съм със същото радио за FM и не мисля да го сменям, на една маса съм сравнявал приемния тракт на DR-599 и на самоделното, каквото чува едното, такова чува и другото. Сигнал от <0,1 микроволт не отпушва скуелча, но се чува достатъчно ясно. Претоварване от силни станции в моя QTH практически не съм забелязал (работя с 5/8 GP). Ако те интересува конкретно схемно решение или да споделим опит дай някакви координати, рядко вече намирам "сродни души" да си побъбрим за конструкторски дейности :)

PS MC3362 не съм ползвал, приятел си конструира преносима станция. Имай в предвид, че входът откъм антената е на биполярни транзистори (нисък динамичен диапазон)

Автор DTMF (ентусиаст)
Публикувано11.01.07 14:42

скенер за 50 МХЦ радиотелефони си правих последния път преди 2-3 години

Тема Re: произведено от любителинови [re: DTMF]  
Публикувано11.01.07 14:54

за HF и DTMF супер сте пичове значи все пак някой си чопли мозъка и работи
казвам се Иван живея в Перник тел 0878671173 ,0896671173 с вивател и бтк говоря безплатно така че ако искате оставете телефон за връзка
irena76@abv.bg

АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 16:24

Ne zabrawiai che radioliubitelstwoto i po-specialno konstruiraneto e malko ili mnogo indiwidualno hobby - ne e zaduljitelno wseki koito se zanimawa s konstruirane, s rabota w efir i t.n. da go razglasiawa po forumite! Ima mnogo hora koito spodeliat proektite si s ostanalite, ima i takiwa koito razrabotwat neshta za lichno polzwane i ne sa dlujni da si publikuwat proektite - ne mojesh da uprekwash niakoi che "krie i ne spodelia" - towa e na dobrowolna osnowa. Ne wsichki si misliat che ako hwurliat niakolko meseca ili niakolko godini, pari i usilia da razrabotiat neshto koeto im e nujno, sledwa sled kato sa prikliuchili cialata dokumentacia da otide w public domain-a i wseki na gotowo da moje da go polzwa..- kakto ti kazaha hobby e towa s koeto se zabawliawash.
Za teb EME moje da e glupost ima liubiteli koito ne prawiat nishto drugo oswen EME i skedowete sa neshto koeto gi interesuwa.
Niamam ideia kolko sa aktiwni liubitelite-konstrukturi w Bulgaria, no kato stawa duma za fabrichna aparatura bulgarskite HF usilwateli ACOM sa swetownoizwestni s kachestwo i design smiata se za edni ot nai-dobrite na pazara i ako ne se luja sa razraboteni ot liubiteli

Тема Re: произведено от любителинови [re: Hamcho]  
Публикувано11.01.07 19:40

Конкретно към Hamcho:Чети между редовете.Не ме интересуват конкретните схеми, аз и така добре се справям.Просто се опитах да разпаля някаква страст в радио любителите в България.Имам си свои решения, които работят и се използват.Беше ми интересно дали някой прави нещо с поялник или само на думи, защото не вярвам, че рисуваш нещо на лист хартия и се получава 0.1 мкв чувствителност allmode allband RCVR.Не може да си правил нещо и то да е оживяло от първи път, а написах мс3362 и еме връзки само защото това ми дойде първо на ум.Познавам добре nfm ic receiver на моторола и си работя с тях.Просто исках да захвана тема, не че ме интересува какво има под капака на нечие радио.
P.S.Забавлявам се достатъчно, просто исках да завържа контакти и обменя опит.
С уважение: Иван

Редактирано от apostola на 11.01.07 19:42.

Автор DTMF (ентусиаст)
Публикувано11.01.07 22:00

По едно време щях да си правя радио с мц3361/62 но не намерих чиповете и се отказах.

Бях се надъхал от това сайтче,много добри нещица имамкакто и скенерите които си правил
http://hem.passagen.se/communication/meny.html

Иначе и аз говоря безплатно с бтк и вивател но ме мързи да приказвам вече

Редактирано от DTMF на 11.01.07 22:02.

АвторPaдиoakтивeн (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 22:20

Едва ли точно с писане по клубовете ще запалиш страст :). Но така или иначе голяма част от нас работят еднакво добре с поялника и с морзовия ключ. Въпреки, че денят е 24 часа и понякога едното е за сметка на другото. Наистина вече не е задължително да си направиш трансивъра, за да излезеш и сигурно home brew трансивърите направени последните години са малко, но крайни стъпала все още се правят, да не говорим за антените.

Тема Re: произведено от любителинови [re: DTMF]  
Публикувано12.01.07 01:42

Радиоактивен вие защо се засягате може би най-якото ви творение де е 0-V-1
и на входа як GP аз не съм искал да обидя никой , но май някой гузен не гонен бяга .ИЗВИНЯВАМ СЕ ИСКРЕННО !!!!! Сайтчето което DTMF посочва е супер и преди време ми беше като библия.
Като правиш скенер с широколентов тв тунер и чувствителността отива по-дяволите. Някой правил ли е вчу от 50 до 500 мхз повтаряемо и стабилно, та да не е такъв пън скенера .Тунера е ув816 , мчу теснолентова мц3362, мчу за широколентова фм у2829, мчу за амплитудна тда1072 с нея може да стане за ссб. Тунера стъпва на 62.5 кхз а съм разбил стъпката на 12.5кхз с хетеродина на междинната. Тъпото обаче е че чувам и хармоници на втория хетеродин който е на 28.2 мхз и го управлявам с мц145151 .
Не мога да го подтисна сигурно гадно сам разработил платка. Моля за съвет!!!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.