Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:55 26.12.24 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Тема Колективна антена?нови  
Автор Mircha ()
Публикувано28.12.06 09:22

Здравейте. Имам следната питанка:
Трябва да изградя нещо като колективна антена. Всъшност 4 колективни антени...

Една за кабелна телевизия, една за сателитна и 2 за радио, съответно 75 и 300 ома (симетрична). Знам, че за кабелната разклоненията са правят със сплитери. Предполагам за сателитната е същото. Как обаче да разклоня радиото? Пак ли със сплитери или може и на "зъл възел"? Ако ми трябват сплитери - какви да са?
Благодаря на всички.
Весела и щастлива Нова година!

Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка

Тема Re: Колективна антена?нови [re: Mircha]  
Авторukw (Нерегистриран)
Публикувано28.12.06 10:20

Много въпростелни по заданието.

1. За кабелна телевизия - тип на главната станция, колко канала в метров и дециметров обхват, колко абоната, на какво растояние ще се разгръща мрежата. След това се избират кабел и сплитери (сплитерите са съответното затихване за да има достатъчно сигнал за всеки абонат). Има методика за тази работа.

2. За сателитната ТВ са валидни същите неща. само с тази подробност че там честотите са по високи и трябва по хубави кабели и специални сплитери. и оборудването за главна станция е по скъпо.

3. Радио - какво радио ? (една програма като радиоточките на БТК)
или
многопрограмно кабелно радио. за 1 програма ти трябва радиоуредба с изход за транслационна линия и съответните радиоточки стандартни 30 Волтови.
За много програмно вече става малко по сложно - за оборудване поразтърси се из гооглетто. Има няколко фирми на нашия пазар които предлагат такова опборудване.

Тема Re: Колективна антена?нови [re: ukw]  
Автор Mircha ()
Публикувано28.12.06 11:10

Затрупваш ме с много въпроси, на които нямам отговор...

Не случайно написах "Нещо като колективна антена". Всъшност става дума за един апартамент с изводи за антена (от всички изброени видове) в 4 помещния. Едноврменно ще бъдат включени 3-4 телевизора/сат. приемници и 2-3 радиоприемника. Има сателитна чиния и FM антена на покрива и кабелна телевизия от кабелен оператор.
В момента са пуснати 75 омови и 300 омов кабел до разколнителни кутии. Въпросът ми е как да ги разклоня към изводите.
Казваш, че за сат. антена трябва друг сплитер. С каква честотна лента да е?

Авторukw (Нерегистриран)
Публикувано28.12.06 14:18

Сори аз помислих че искаш цяла сграда да захранваш със сигнал и за това писах толкова много.

Щом като се отнася за апартамент това много опростява задачата.

за целта ти трябват 3 сплитера. един за радиоантената, един за кабелната и един за сателитната антена. за кабелната 1 вход и 4 изхода до 900Мхц.
а за сателита трябва да ти е до 2040 Мхц лентата на сплитера.
Освен това ще може да се гледат програми само от вертикална или само от хоризонтална поляризация поради това че ще имаш няколко приемника. Сигурен съм че има начин да се гледат и 2 поляризации ама не знам към къде да те насоча. най лесно става да си купиш още една чиния и 2 броя двувходови (сдвоени конветори) за да ползваш независимо 4 приемника и още три коаксиални кабела до апартамента. тогава сплитер няма да е нужен

за FM радиоантената 300 Ома фидера не ти е нужен. Слагаш си един преобразувател 300/75. Препоръчвам да си купиш и един усилвател за FM за да хващаш по добре слага се на самата антена отдолу и ползваш стандартен коаксиален кабел до апаратмента а там можеш да го разделиш със сплитер като за кабелна тв.

Тема Re: Колективна антена? [re: ukw]  
Автор Mircha ()
Публикувано28.12.06 14:46

Е това е приказка!
Благодаря ти!
За 300 омовия фидер бях почти сигурен, че е излишен. За честотите на сплитерите изобщо не бях сигурен... :-)
Ако сложа 2040 Мхц навсякъде, предполагам няма да е проблем.

Желая ти весела и щастлива Нова година!

Авторukw (Нерегистриран)
Публикувано29.12.06 11:19

ama viz dolnata granica na 2040 Mhz splitera da ne bi da e ot 900 do 2040 samo za satelit

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.