Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:17 02.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Как да направя разговорно?нови  
АвторRally-Sport (Нерегистриран)
Публикувано24.05.06 18:28

Здравейте, преди време бях писал в клуб електроника, но иксам и тук да попитам. Как да направя разговорно устройство за автомобил, от рода шофьор до пасажер. Целта изолиране на всякакъв страничен шум! Искам да знам какво ми трябва за целта и как да го направя. Благодаря ви предварително и се извинявам, ако темата не е за този форум!

Тема Re: Как да направя разговорно?нови [re: Rally-Sport]  
АвторHamcho (Нерегистриран)
Публикувано24.05.06 19:43

Poneje kluba e radiokomunikacii eto kak moje da stane s radio-wruzka.
Nai-lesnia nachin e da kupish 2 PMR stancii, koito imat VOX (Voice Operated transmit). Razfasowash gi i gi monitirash w malka kutiiki ot wunshnata strana na kaskite. Mikrofona i goworitelia gi wgrajdash w samite kaski.
Predimstwoto e che niama da ima nujda ot kabeli koito da se motaiat naokolo i wruzkata moje da se poddurja dori kogato niakoi ot ekipaja e izwun kolata. Sushto taka e po-lesno da se oshstestwiawa wruzka s mehanicite po wreme na serwizmo spirane.
Dwa nedostatuka za koito se seshtam - bateriite triabwa da se podmeniat periodichno pri spirania za serwiz naprimer
Drugia nedostatuk e che wruzkata e polu-dupleks, koeto moje da e problem, ako wodacha i nawigatora se opitat da goworiat po edno i sushto wreme. Moje da triabwa sushto taka da se namali chuwstwitelnosta na VOX-a, kato se ima predwid kolko e shumno w kolata.

Drugia po-prost wariant e dwa nezawisimi niskochestotni usilwatelia - togawa shtehs neshtesh shte triabwat kabeli. Edinia usilwatel polzwa microfona na wodacha i e swurzan kum slushalkite na nawigatora, a drugia obratnoto - microfona na nawigatora kum slushalkite na wodacha. Wseki usilwatel si ima sobstwen potenciometur, koito kontrolira usilwaneto. Zahranwaneto triabwa da e dobre filtrirano za da ne wkarwa shum ot elektricheskata instalacia na kolata. Pulno e sus shemi na podobni usilwateli. Osnownia nedostatuk sa kabelite mejdu razgowornoto i kaskite, no za towa puk vruzkata e pulen dupleks i moje da goworiat edin prez drug koeto spored men e dosta neobhodimo. Izhoda na usilwatelia za nawigatora moje prez atenuator da se swurshe sushto kum whoda na radiostanciata na kolata ako ima takawa - taka nawigatora moje spokoino da ia polzwa.
Podobni razgoworni ustroistwa ne sa nishto slojno za konstruirane, osobeno w dneshno wreme kudeto niskochestotno stupalo moje da go osushtestwish samo s edno IC i niakolko komponennta.
Za izolirane na shuma prosto triabwa da se namali chuwstwitelnosta na whodowete - ako kaskite sa integralni, microfona e taka ili inache e mnogo blizo pred ustata na goworeshtia. Ako kaskite sa otworeni, togawa mikrofona triabwa e a na ramo koeto da idwa pred ustata. Kabelite triabwa da sa s opletka za da ekranirat whodnite linii mejdu usilwatelq i mikrofona za da se namaliat smushteniata. Idealnia kabel e s dwe nezawisimo ekranirini linii i w sushtoto wreme guwkaw i raztegaem kato tozi na obiknowenite telefoni.

Тема Re: Как да направя разговорно?нови [re: Hamcho]  
Публикувано24.05.06 22:09

Благодаря ти много батка, ама много! Имаш ли ICQ, че като те гледам не падаш от луната и знаеш какво е рали и какво е рали обурудване! Eто ти меил-а ми k_power@mail.bg

Автор Ramirez ()
Публикувано25.05.06 01:43

Дай да уточним:

1. Трябва ти двустранна жична комуникация между каските на пилота и навигатора ?

2. Трябва ти безжична комуникация кола-сервиз например, като от колата могат да говорят кой да е от двамата (пилот и навигатор)?

Мен ми се струва по-вероятно първото, ама да попитам.

Ако е първото - леееко е извън темата на клуба, но честно казано изникват интересни идеи в главата ми които биха имали приложение съвсем по тематиката на клуба.
Ако е второто - тук е точното място ;)

Не чета шльокавица!

Тема Re: Как да направя разговорно?нови [re: Ramirez]  
Автор lz5ue (***************)
Публикувано25.05.06 06:33

Прочети отново това,което ти писах по въпроса в клуб електроника!!! Ако не можеш да се справиш сам най-добре си купи тази система от "Конрад" или си потърси от друга фирма!

Успех !!!

„Умът е не само в знанието, но и умението то да се прилага.“

Тема Re: Как да направя разговорно?нови [re: lz5ue]  
Публикувано25.05.06 10:16

Искам да събера различни мнения, еми за първото е! Благодаря ви много за отделеното внимание!

Автор Ramirez ()
Публикувано27.05.06 12:37

Незнам за готови решения за това което искаш, но няколко идеи които мисля, че ще са ти полезни.

Избора на микрофон:
В радиостанцийте ЛЕН се използват едни микрофончета, което имат формата на плосък цилиндър с височина около 1 см и диаметър около 2.5-3 см. От двете му страни има отвори за звука. Когато си в кола, шумовете пристигат до микрофона от всички посоки и влезли през отворите от двете страни създават еднофазни звукови вълни които по-трудно разклащат мембраната на микрофона. Когато се говори от едната страна разликата в нивата от двете страни е различна и звука се преобразува от микрофона без особенно затихване.

Хубаво е използването на 2 комплекта усилватели. Микрофона на навигатора отива в слушалките на пилота и обратното. Тук също е хубаво собствения сигнал да отиде и в собствените слушалки със сравнително слабо ниво което дава малко по-добър комфорт при говоренето (намалява се ефекта на викането когато си примерно с дискмен и слушалки на ушите).

Усилвателите могат да са произволни нискочестотни усилватели пригодени по вход за работа с нивата на използваните микрофони (ако е необходимо да се направи микрофонен усилвател) а изходната мощност на усилвателя е необходимо да се съобрази със мощноста на слушалките. Не е лошо да има на не много достъпно място и регулация на усилването.

Всичко това може да се направи и със стерео усилвател, като единия канал е в едната посока (навигатор -> пилот) а другия канал в обратната посока (пилот -> навигатор).

Не чета шльокавица!

Публикувано27.05.06 16:09

Тема Re: Как да направя разговорно?нови [re: lz5ue]  
Публикувано30.05.06 19:35

И още

АвторUKW (Нерегистриран)
Публикувано02.06.06 09:12

ramirez тука имам едни момчета и те ходят по състезания

идва ми идеята да има преправя разговорното дето го имат оригинално закупено да им добавя вокс за връзка с механика през станция в смисъл някаде на таблото или на волана едно копче дето активира вокса иначе само вътре си говорят каска с каска

Само се чудя каква станция да им сложа какъв стандарт ползват ралитата

в смисъл честоти / позволени мощности и т. н.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.