Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:53 17.07.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радионови  
АвторLavinata (Нерегистриран)
Публикувано01.12.05 10:49

Какво трябва да имам като техника за да мога да излъчвам радио сигнал който да може да се приема от обикновен радиоприемник

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Ранови [re: Lavinata]  
Автор LZ1WKG (непознат)
Публикувано01.12.05 11:28

Първо ти трябва лиценз.

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Ранови [re: LZ1WKG]  
АвторLavinata (Нерегистриран)
Публикувано01.12.05 12:01

Техниката и лиценза с какво са обвързани - техниката неможе ли да работи без лиценз

Авторняkoи (Нерегистриран)
Публикувано01.12.05 12:32

абе пич,
що не вземеш да почетеш малко ,било малко теми назад, било разни наредби други такива.
после общо взето вапроса ти е глупав:
колко далеч искаш да се чуваш или поне за какво да го ползваш.
ако ще си поредния квартален DJ още от сега се откажи, няма да стане.

Автор Ramirez (радиоактивен)
Публикувано01.12.05 12:43

Всяко излъчване с мощност над 10mW в обхват 87.6 - 108.0 MHz (broadcast FM radio) подлежи на лицензиране. Лицензирането се прави в КРС (комисия по радиосъобщенията). Тя определя параметрите на излъчването (честота, мощност), тези параметри се планират на база географското разположение на предавателя и надморската му височина, както и на база още куп данни.
Сайта на КРС е

.

Апаратурата от своя страна също трябва да отговаря на лицензията, също и на техническите изисквания към предавателя (стабилност на честотата, мощност, странични излъчвания и др.). Освен лицензията за използване на предавателя ти е нужен и сертификат на самия предавател. Нямаш ли сертификат, че апаратурата е одобрена от КРС за използване - при първата проверка ще се простиш с предавателя.

Много информация можеш да получиш на този сайт:

Информация за broadcast техника:

И като финал да добавя само, че ако мислиш да правиш "квартално радио" с 1-2-5-10 W, вероятността да ти дойде някой от КРС е твърде висока.

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радионови [re: Lavinata]  
АвторUKW (Нерегистриран)
Публикувано01.12.05 22:50

Пич само да добавя още 2 -3 неща
1. Технически лиценз за излъчване се издава на основата на проект за радио покритието. (териториален обхват и др техн. параметри)

2. За да получиш такъв лиценз трябва първо да имаш лиценз от СЕМ с Програмна схема на предаванията

3. След като инсталираш предаватела ( за което ти трябва пак Одобрен проект от архитект за сградата където ще ти е той с антената) , минава комисия и след като си изпълнил всички изисквания а едва тогава можеш да излъчваш.

4. Да не забравим всички подробности с Хеи, Пожарна и др. такива които могат да те спрат

За домашно радио в БГ забрави

p.s.
Глобата за нерегламентирано излачване е 10 000 лева едва ли можеш да си я позволиш.

Примерно вчера видях пред един от хотелите в моя град джип Мерцедес с кълбо отгоре и мачта отзад + 1 бус фолцфаген с надпис лабораторен - според мен си бяха точно от КРС проверяващите.,

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радио [re: UKW]  
АвторCRC (Нерегистриран)
Публикувано04.12.05 13:00

НЕ Е 10000 А 50000ЛВ колеги моля преговорете си законите !!!

поздрави !

и да кажем в концертния обхват 87.5-108MHz e позволено само с ниво на сигнала не повече от 125dbvy което се равнява на 100м в едната посока или на 200м като кръгов обсег !

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радионови [re: CRC]  
Публикувано04.12.05 20:16

Какво е това dBvy ?

При RF боравим най-често с dBm (dB отнесени към mW или пък dBW). 0dBm = 1 mW. От там нататък ако искаш работи в mW или W, или ако искаш в dBm.

Никъде не е дефинирано, че еди какво си ниво се равнява на някакво разстояние. Покриваното разстояние е толкова разтегливо понятие, че повече от това няма на къде. Главните фактори определящи покритието на едина излъчваща система са: мощност, усилване на предавателната антена, разстоянието до приемника, усилването на приемната антена и чувствителността на приемника.

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радионови [re: Ramirez]  
Авторcrc (Нерегистриран)
Публикувано04.12.05 21:12

SORRY ISKAH DA KAGHA 125 dbuV
ne moga da gi napisha pravilano nemam soft sega

Тема Re: Каква техника трябва да имам за да излъчвам Радионови [re: crc]  
Публикувано05.12.05 02:05

И пак не ми стана ясно как dB микро волта (dBuV както си го написал сега) се вписва в предавателните нива ?

И за какъв софт става на въпрос ?

Редактирано от Ramirez на 05.12.05 02:10.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.