|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Моля ви за помощ!!!
|
|
Автор |
STAMMER (PEACE_PEOPLE) |
Публикувано | 09.01.08 21:11 |
|
Здравейте!Търся помощ и съвет!
Момче на 23 години съм,живея в София.Студент съм.Проблемът е в това,че съм силно комплексиран и завистлив.Някак си ми се изплъзва нишката,смисъла на живота.Въпреки,че съм млад,не съм щастлив човек(е,не се усмихвайте иронично,всеки търси път към своето щастие).А истината е,че нищо не ми липсва....дом,любящи родители,готови на всичко за теб,достатъчно пари.....винаги има какво да се добави,но истината е,че щастието не зависи от външни фактори....и все пак не се чувствам добре.Силно притеснителна личност съм, не умея да градя живота си по свой вкус.Имам чувството,че вечно съм жертва на обстоятелствата....а това не е така, АЗ съм "конструктор" на живота си... Винаги съм бил такъв, още от малък...едно ПРЕКАЛЕНО добро и срамежливо дете,завързано за полата на майка си....Заеквам и имах комплекс от това....сега разбирам,че е глупаво.Ученето ми вървеше, учех много и не дружах с другите деца.Никога не съм имал приятели, винаги съм бил сам.Пубертета ми беше тежък, неприятен,изпълнен с много страхове и тревоги, но тъй като съм много затворен човек, не споделях с никого,просто страдах мълчаливо.На първо място нерешителността, но и наченките на здрав разум са ме предпазвали от вършенето на простотии.Днес вместо да се забавлявам, да се радвам на младостта си, аз се притеснявам за бъдещето си.....дали ще успея да си намеря добра работа, ще изградя ли добро семейство, ще бъда ли щастлив.Да, знам,наистина е глупаво, но не мога да спра да мисля...Определено не умея да се забавлявам и да бъда щастлив.Не вярвам в себе си и възможностите си,трудно реализирам плановете и мечтите си.Искам да живея щастлив живот, да правя това,което ми харесва(макар,че не винаги е възможно) и да постигам целите си...Лесно е да се каже на думи,но на дела....не зная как да го осъществя.Вече почти 10-години постоянно съм сдухан,в депресии.....а казват,че това са най-хубавите години от човешкия живот....Ужасявам се как ги пропилявам,чувствам се зле....вглеждам се в себе си, търся причината...не я откривам.Все още постигам целите си, но с цената на ужасни усилия.....и като ги постигна,вместо да се почувствам добре, аз рухвам смазан от умора и нерви....и съм още по зле-това просто не е нормално.Разбира се на фона на всичко което ви споделих,логично е,че нямам гадже, девствен съм,май никога не съм докосвал момиче....Мисля си каква ли е рецептата за човешко щастие?Май не е в нищо материално....Проблемът очевидно е в свръхниското ми самочувствие,стеснителността....Мъча се да се "демонстрирам" с много учене и перфекционизъм.....и разбира се ставам все по сам и нещастен.В "добри" дни се критикувам за песимизма си.....казвам си ,че има и много по-зле от мен, че това са комплексарски глупости.....да това е така,но мен не ме топли....С ужас установявам, че започвам да завиждам на щастливите хора....не на тези,които са богати, красиви, умни, а просто на хората,които УМЕЯТ да бъдат щастливи, радостни...кога по дяволите и аз ще се почувствам като тях.Искам да бъда като тях......да правя онова което искам, а всичко останало да се нарежда сякаш само... Пробвал съм различни начини да променя възгледите си:
1)Да подтискам страховете си, да правя точно обратното на това което ми диктува страхливото ми подсъзнание.....не става за дълго...след 2-3 дни депресията е ужасна...
2)Да НЕ мисля, да действам инстинктивно...Не!
3)Да чакам нещата да си дойдат сами на мястото....не става, май пак ще викам неволята....
4)Прочетох някои книги по приложна психология....ами хубави, верни съвети, но прилагайки ги ставам лицемерен, усещам, че лъжа хората бягайки от личността си, че не съм естествен....не сработват!
5)"Да не му мисля толкова"-добър съвет но не работи при мен...
И още и още и все се въртя в кръг....
ИСКАМ да бъда щастлив, да бъда себе си, да постигна целите си, да бъда обичан, ценен,харесван,уважаван, ДА БЪДА УВЕРЕН В СЕБЕ СИ И ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ,но неее....
НЕ ИСКАМ да съм това, което съм-много самотен ,сдухан пелтек, без приятели,комплексиран,нещастен....много е гадно.
Мисля си,че хората ме мислят за темерут, простак,сухар......малко говоря...а аз просто изгарям от срам.Знам, знам, знам, глупаво е.......но ми е гадно и ме боли.Изпитвам гняв към себе си,дразня се...
Прекалено се притеснявам от хорското мнение,сред хора винаги се стягам и не мога да се отпусна,държа се "шлифовано", а после ги избягвам, защото се чувствам като лицемер пред тях.Ужасно чувствителен съм критика,пък била тя и несправедлива. Прекалено чувствителен съм и най-малкото нещо ме обижда....Куца комуникацията,куца секса, куца всичко.....Не искам да бъда неудачник, който за всичко обвинява околните...не искам!!! Искам просто да бъда щастлив, знам, че зависи само от мен, но....щастието е индикатор за "правилен" начин на живот....а при мене то липсва...Моля ви помогнете ми!Кажете ми къде бъркам.Живота ми си минава, а аз чакам, надявам се ,боря се, сдухвам се ,но не съм щастлив...докога?...Всичко е в моите ръце,знам, но май не ги "използвам" по предназначение....Благодаря ви, мъничко ми олекна....
Мислех,че съм ДЕБЕЛ.......оказа се че просто съм ТЪП!!!
| |
Тема
|
Re: Моля ви за помощ!!!
[re: STAMMER]
|
|
Автор | SCH (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.01.08 22:24 |
|
Здравей, Стамер
Първо, ти си знаеш вътре в себе си, но все пак и аз да ти кажа, че от тази първа среща с теб , съвсем не те виждам като тъп, сдухан и пр. - изглеждаш интелигентен, чувствителен, с чудесно чувство за хумор (имам прдвид края ). Но е очевидно колко зле се чувстваш, каква треска те тресе вътрешно и колко огромни усилия хвърляш, за да се справяш - моите уважения за това, само който не го е преживял, не може да го оцени.
А аз съм преживяла струва ми се болки, страхове и самообвинения, омраза към себе си и света и още, още , още болка и страх, подобни на твоите.
пиша в минало време, не защото напълно съм преодоляла депресиите си, но..защото донейде съм ги превъзмогнала, донейде ги владея, донейде постигнах мир.
Хубавото е, че с възрастта нещата стават по-лесни или ти свикваш и понасяш повече, не знам, но...на 33 вече не боли толкова, вече имаш приятели, секс и работа и макар че пак те боли и пропадаш в дупки, вече не се давиш в тях.
Но, другото, което те съветвам съвсем сериозно е - психотерапия. Сега има много школи и вече не много, но някои наистина добри терапевти. Проблемът ти, ако прилича на моя, а мисля, че е така, е глъбинен, заровен дълбоко в теб и трябват време и целенасочени усилия, за да го решиш. Би могъл да помислиш и за групова терапия, тъй като там ще имаш подкрепата на хора с проблеми, а и ти ще можеш да им дадеш своята, ще можеш да общуваш и полека - лека - да бъдеш по-спонтанен без да се срамуваш.
Не мога и нямам право да настоявам, решението си е твое, но го казвам с дълбоко съчувствие, разбиране и убеденост.
Е, ако терапията никак не е приемлива, помисли за йога, тай-чи, айкидо, планинарска група - това са места, които ти дават едновременно среда, философия и енергия.
И, психологията го твърди, и съм убедена, че е така - Това, което не ни убива, ни прави по-силни1 - ти имаш шанса да бъдеш един много силен човек
| |
Тема
|
[re: SCH]
|
|
Автор |
STAMMER (PEACE_PEOPLE) |
Публикувано | 10.01.08 21:28 |
|
Благодаря ти за топлото отношение SCH......повечето хора просто не разбират за какво им говоря......
| |
Тема
|
|
|
Автор | SCH (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.01.08 23:31 |
|
Защото, докато се опитват да не си признаят, че са дебели, въобще не осъзнават колко са тъпи
И сега се сещам един психоаналитен виц - двама аналитици се разхождат край морето и чуват вик "Помощ.Давя се."Единият казва - Този човек има проблем, а другият отговаря-Да, но вече се е научил да говори за него.
Позволих си малко хумор, защото ти очевидно имаш чувство за хумор, а умението да се посмееш над себе си помага, особено в депресията. Та, когато се опитвам да се смея над себе си си спомням този виц. А сериозното в него е, че първата крачка към промяната е осъзнаването, че имаш проблем. Втората е готовността да го огледаш добре и да започнеш да работиш по него. Ти си направил първата, което далеч не всеки прави, в някакъв смисъл, по-лесно е да обвиняваш света и да си страдаш, отколкото да приемеш, че проблемът е в теб и да търсиш решение.(Е, един по-хубав свят би ни направил хора без проблеми, но..)
Това, което помогна на мен, и сега ще рискувам да бъда по-откровена е, че съвсем не случайно учих психология. И в хода на обучението ходих доста дълго на група за собствен опит, което си е на практика терапия. В момента ходя на индивидуална терапия и сигурно имам още доста път в тази посока. Но, може би не знаеш, че в целия свят обучението по психотерапия минава през собствена терапия. Така че терапията не е само за болните или по-скоро- всеки е малко болен (и малко здрав)
Не е нужно да учиш психология, разбира се, а ако терапията те смущава можеш да избереш просто група з асобствен опит - психодраматистите например често правят такива (можеш да видиш в act in play).
Искрено ти желая успех!
| |
Тема
|
[re: SCH]
|
|
Автор | Aз (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.01.08 19:42 |
|
От сърце те съветвам да се обърнеш към психотерапевт или група за терапия. Години наред си мислех, че мога да се справя сама и въпреки трудностите и онова вътрешно усещане , че нещо не е наред си продължавах . Сега така се сринах и съжалявам , че по- рано не съм опитала психотерапия или нещо подобно. Мисля, че колкото по- рано се справиш, толкова ще ти е по- лесно. Не се притеснявай и не чакай. Имаш право да си щастлив и никой няма да го направи вместо теб.
Успех!
| |
Тема
|
|
|
Автор | ИCП (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.01.08 00:49 |
|
Здрасти, посети този сайт и по-точно форума.
http://www.icp-bg.com/ няма да съжаляваш
| |
Тема
|
[re: ИCП]
|
|
Автор |
STAMMER (PEACE_PEOPLE) |
Публикувано | 26.01.08 12:16 |
|
Благодаря ти, наистина е ценно!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
STAMMER (PEACE_PEOPLE) |
Публикувано | 30.12.10 14:37 |
|
UP
Срещу любов от пръв поглед помага само вторият...
| |
|
Здравей,
забелязах, че си вдигнал един свой постинг от преди около две години. Би ли споделил какво те мотивира да направиш това?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
OcA3нaт (отседнал ) |
Публикувано | 31.12.10 14:55 |
|
Поздравления! Вече направи първата стъпка към щастието . Следващата е да продължаваш да знаеш какво искаш и какво и какво ти пречи . Всичко се е зародило от убежденията ти . Това ,което смяташ че ти пречи и те прави слаб тормози по голямата част от човечеството, ако това ще те успокои . Намерил си начин да храниш егото си - чрез учене . Ако смяташ че така си губеш времето се захвани и с нещо друго. Търси идеи от където и да е , света е пъстър . Радвай се ако си жив и здрав , много хора събират живота си в няколко мига , а ти се притесняваш че го губиш ,напротив много си жив. Ако спреш да се сравняваш с другите , ще станеш истински свободен - като не искаш да си девствен веж защо - защото е нормално според теб на твоите години да не си , защото повечето ти връстници не са или защото мъжът в теб иска да прониква жените.. Ако е последното значи си на прав път. Пак казвам , спреш ле да се сравняваш с другите ,както и да зависиш от мнението им =истинска свобода .От опит ти говоря , а на от четене на книжки по психология
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|