Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:52 15.11.25 
Градове
   >> Пловдив
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Селски събори област Пловдивнови  
Авторldlegirl (Нерегистриран)
Публикувано13.06.06 18:27

Здравейте на всички,

Много ми се иска да събера на едно място датите на всички събори, които се организират в област Пловдив /в селата/. Нека, които иска да се включи в тази ми инициатива да изпраща дати на събори на населени места, в които знае че се провеждат традиционни събори.

Надявам се инициативата да ви харесва

Тема Re: за хижа Здравец - 15 августнови [re: ldlegirl]  
Автор Vetrim (сталкер)
Публикувано13.06.06 22:11

очертава се тази дата, тъй като параклиса там е на Св. Богородица и беше открит миналата година (баща ми изработи слънцето за над дверите.

предстои да стане традиционен

пп макар там да е по-интересен "иконостасът", на който са поставяли икони от съседните села, когато скришом от поробителя са се събирали по Великден, за да отбележат този светъл празник (админите би следвало да знаят посоката за този камък...)

-

-

Слънчев Изгрев,
благодаря за "зрението",
което в труден миг дари ми!

Тема Re: Селски събори област Пловдивнови [re: ldlegirl]  
Автор Vetrim (сталкер)
Публикувано17.06.06 22:32

Тия дни мислих по твоята идея и се сетих, че традиционните местни събори (така или иначе) се правят в деня на патрона на местния (православен в по-голямата си част, но може и да е друг) храм.

Най-логичната стъпка в това отношение е да се иде в Митрополията и да се изведат имената на храмовете по места. Оттам е лесно.

Това е аналитичния подход, а той е добре да се допълни и от емпиричния.

Примерно - на Гела е на 6 август и се прави на територията на по-малкия параклис на Елени рид. По-интересното при този събор е това, че той е регионален за околните села и на него се събират родовете от съседните Широка лъка, Солища и др., което навежда на мисълта за по-дълбока и позабравена традиция...(тракийски корен)

Помощ в това ти начинание би могъл да потърсиш от сътрудниците в музея за най-нова история - ул. А.Букорещлиев...

-.

Слънчев Изгрев,
благодаря за "зрението",
което в труден миг дари ми!

Автор koмитa (български)
Публикувано17.06.06 23:10

През юни месец събори има в пловдивските села Скутаре, Маноле, Желязно, Царацово и др., но за точните им дати не знам. Знам само че са минали вече всичките, освен този в Царацово.

Тема Re: Селски събори област Пловдивнови [re: koмитa]  
Автор пeтльoМодератор (!Champions!)
Публикувано19.06.06 00:58

имаше в раковски майче, бе?

...
Nobody ever said the life was fair

Авторaвмa (Нерегистриран)
Публикувано20.06.06 13:50

С.Цалапица-24 май; гр.Стамболийски на св. Дух,празникът на гр.Пловдив-06 септемри-съединението на Б-я, на същата дата е и съборът в гр.Съединение.

Тема Re: Селски събори област Пловдивнови [re: aвмa]  
Автор vectorcs (непознат )
Публикувано09.07.06 19:01

през първата пълна седмица на август има събор в село чешнегирово. край селото има параклис "св. Пантелеймон" и мисля, че е посветен на него.

Тема Re: Селски събори област Пловдив [re: vectorcs]  
Авторldlegirl (Нерегистриран)
Публикувано24.07.06 20:12

Много се радвам, че някой от вас се включиха в моята идея. Иска ми се да си направя нещо като справочник на съборите в пловдивско и да го кача някъде - вярвам, че ще има заинтересовани - особено любителите на съборите и живата музика !!!

Автор vens (малко странен)
Публикувано25.07.06 12:51

Да не пускам нова тема, ще попитам тук:
Искаме да гледаме нестинарски танци, колкото се може по-автентични. Научихме, че има такива в някои села през май и юни. А за август-септември знае ли някой кога и къде?
Благодаря!

Тема Re: Селски събори област Пловдивнови [re: vens]  
Автор koмитa (български)
Публикувано25.07.06 15:14

В селата на община Малко Търново, са най-автентичните. Провеждат се в началото на юни, на празника на св.св. Константин и Елена. на същият ден. Ще те излъжа точно в кое село. Там са най-автентичните. Събират се родовете и си почитат празника. През август и септември вероятно може да се гледа нестинарство единствено на Слънчев бряг и Златни пясъци във вариете програмите. В Пловдивско 100% няма нестинарство.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.