Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:13 12.11.24 
Градове
   >> Пловдив
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Rakovski-koi jivee tam?нови  
АвторPitanka (Нерегистриран)
Публикувано09.01.06 18:57

Zapoznah se s edna jena ot Rakovski, na okolo 50, obache zasto govori razvalen balgarski? Inache e s rusa kosa i sini ochi i ne mi e udobno da pitam...da ne bi da se govori na dialekt i da im e trudno ako govoriat s hora ot drug krai?

Тема Малката Италия...нови [re: Pitanka]  
Автор katt (буйна)
Публикувано09.01.06 19:33

Там са предимно католици и говорят диалектно - например "Како ми се такузиш?" (това ми дойде наум ) или "Ша та пурна с нойчето"

ЖИВЕЙ ГОРЕЙКИ

Тема Re: Rakovski-koi jivee tam?нови [re: Pitanka]  
Автор Fallen_AngelМодератор (St.Lucifer)
Публикувано09.01.06 20:11

Българи са си, само дето наистина говорят на някаква извратена версия на родната реч... даже името на града си казва грешно - Ракуски... но пък това си е личен техен избор :)

Тема Re: Малката Италия...нови [re: katt]  
Автор izgrev_lamerz (No Surrender)
Публикувано11.01.06 13:42

Може ли преводче?

Тема Re: Rakovski-koi jivee tam?нови [re: Fallen_Angel]  
Автор Mapжeнa ()
Публикувано31.01.06 21:18

наистина е въпрос на избор, повечето, особено младите, могат да говорят и по двата начина, но употребяват диалекта помежду си. обикновено ако им говориш правилно, и те го правят, дори можеш да се зачудиш на подобна метаморфоза, а познавам и хора, които никога не говорят на диалект, въпреки, че го знаят. а на приятелчето, което е пуснало темата - смело да я пита тази Мадам с голямо М, хората не са обидчиви на тая тема, напротив, приемат си го като отличителен белег, не чак повод за гордост, но нещо в тая плоскост. аз например понякога се бъзикам за това Ракуски, но никого не се е случило да се обидят. а и по принцип са много сърдечни и неегоцентрични хора, не усложняват нещата, може би е белег на по-малките градчета и селата, където го няма градския стрес, но е така.

...еднакво неточни са стрелата, която надскача целта и тази, която не я достига...

Редактирано от Mapжeнa на 31.01.06 21:23.

АвторФaлaнre (Нерегистриран)
Публикувано01.02.06 07:41

Хората от Раковски са супер сърдечни и готини. Той е можеби и един от малкото малки градове в България където раждаемостта при етническите Българи се задържа в нормални граници и няма осезаем спад на прираста. Т'ва се дължи на Католицизма.

пс, майка ми е от там и имам рода там.

Автор Бepeзka! ()
Публикувано01.02.06 21:48

Аз съм учителка и имам много ученици от Раковски - направо не им разбирам като ми говорят...диалектът им е страшен: говорят на "жа" (това вместо "ще") и завалват ужасно думите.

Автор MichaelLeRoi (ShadowMan)
Публикувано02.02.06 20:45

... я бе баба, дай ми маджара, там ду миндивира... биким муж...

Тема Re: Малката Италия...нови [re: katt]  
Публикувано02.02.06 20:53

Малка корекция "каку ми се такузеш" и "жъ те пурна с нужчету", почти винаги когато се пре-предава тази реч се изкривява още.
Опитай да кажеш това "ину мъньу, мъньу бюлче прескучило ину мъньу, мъньу гюлче"...

"мъньу" е умалително на малко и така като съм го написал да знеш, че се изговаря още по изчанчено.

Редактирано от MichaelLeRoi на 02.02.06 20:55.

Тема Превод в ефир [re: izgrev_lamerz]  
Публикувано02.02.06 20:56

Какво ми се правиш?
Ще те разпоря с ножчето.

Мисля това са имали предвид.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.