|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Rakovski-koi jivee tam?
|
|
Автор | Pitanka (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.01.06 18:57 |
|
Zapoznah se s edna jena ot Rakovski, na okolo 50, obache zasto govori razvalen balgarski? Inache e s rusa kosa i sini ochi i ne mi e udobno da pitam...da ne bi da se govori na dialekt i da im e trudno ako govoriat s hora ot drug krai?
| |
Тема
|
Малката Италия...
[re: Pitanka]
|
|
Автор |
katt (буйна) |
Публикувано | 09.01.06 19:33 |
|
Там са предимно католици и говорят диалектно - например "Како ми се такузиш?" (това ми дойде наум ) или "Ша та пурна с нойчето"
ЖИВЕЙ ГОРЕЙКИ
| |
|
Българи са си, само дето наистина говорят на някаква извратена версия на родната реч... даже името на града си казва грешно - Ракуски... но пък това си е личен техен избор :)
| |
|
Може ли преводче?
| |
|
наистина е въпрос на избор, повечето, особено младите, могат да говорят и по двата начина, но употребяват диалекта помежду си. обикновено ако им говориш правилно, и те го правят, дори можеш да се зачудиш на подобна метаморфоза, а познавам и хора, които никога не говорят на диалект, въпреки, че го знаят. а на приятелчето, което е пуснало темата - смело да я пита тази Мадам с голямо М, хората не са обидчиви на тая тема, напротив, приемат си го като отличителен белег, не чак повод за гордост, но нещо в тая плоскост. аз например понякога се бъзикам за това Ракуски, но никого не се е случило да се обидят. а и по принцип са много сърдечни и неегоцентрични хора, не усложняват нещата, може би е белег на по-малките градчета и селата, където го няма градския стрес, но е така.
...еднакво неточни са стрелата, която надскача целта и тази, която не я достига...Редактирано от Mapжeнa на 31.01.06 21:23.
| |
Тема
|
Re: Rakovski-koi jivee tam?
[re: Pitanka]
|
|
Автор | Фaлaнre (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.02.06 07:41 |
|
Хората от Раковски са супер сърдечни и готини. Той е можеби и един от малкото малки градове в България където раждаемостта при етническите Българи се задържа в нормални граници и няма осезаем спад на прираста. Т'ва се дължи на Католицизма.
пс, майка ми е от там и имам рода там.
| |
|
Аз съм учителка и имам много ученици от Раковски - направо не им разбирам като ми говорят...диалектът им е страшен: говорят на "жа" (това вместо "ще") и завалват ужасно думите.
| |
|
... я бе баба, дай ми маджара, там ду миндивира... биким муж...
| |
|
Малка корекция "каку ми се такузеш" и "жъ те пурна с нужчету", почти винаги когато се пре-предава тази реч се изкривява още.
Опитай да кажеш това "ину мъньу, мъньу бюлче прескучило ину мъньу, мъньу гюлче"...
"мъньу" е умалително на малко и така като съм го написал да знеш, че се изговаря още по изчанчено.
Редактирано от MichaelLeRoi на 02.02.06 20:55.
| |
|
Какво ми се правиш?
Ще те разпоря с ножчето.
Мисля това са имали предвид.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|