Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:03 20.03.26 
Градове
   >> Пловдив
*Кратък преглед

Тема Ваканцията и децата  
АвторEмa (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 20:58

Моля ви за помощ! Сина ми е подчти четвъртокласник. Предстои му цяла лята вякянция, аз съм на работа, какво занимание да му намеря? Знаете ли за някакви градски лагери или въобще възможност да прекарва деня си хем сред връстници, хем пълноценно, хем под надзор?

Тема Re: Ваканцията и децатанови [re: Eмa]  
Автор Vetrim (сталкер)
Публикувано18.06.04 22:04

Мдаа, много болен въпрос!
Не е решен реално.
Според мен има няколко варианта: или някое читалище, ако прави нещо, но то ще е епизодично и предимно ориентирано към приходи от езикови курсове; или няколко подобни домакинства да се обединят и чрез съдействието на Дома на учителя да си наемат педагог за занимание на децата (или да го потърсят чрез обява по някакъв начин.
Не е за пренебрегване институцията, която пряко се занимава със свободното време на децата в Пловдив и е приемник на бившия пионерски дом и станцията на техниците - нарича се Общински/обединен детски комплекс (ОДК), сградата е на бул. 6-ти септември 193. Свястни хора са там и все ще има някой педагог, който и в това време да прави нещо - я компютри, я моделизми, я нещо друго. Потърси на втория етаж съдействие и се надявам да го получиш! По принцип е безплатно там!!!
Ако изходим от конкретния въпрос и го разширим - проблемът с позитивно осмисляне на свободното време на подрастващите е съществен и многопластов. Готов съм с часове да коментирам неговите разностранни аспекти със специалисти по темата и със загрижени родители, педагози, ученици, администратори... Това е необятно поле, условно наречено неформално обучение (знания, умения, навици...). То не е само приоритет на групата до 18 години, но и на по-горните, но именно малките болезнено се нуждаят от внимание, инвестиции, загриженост. Общината го прави чрез ОДК. Сигурно има и частни форми на подобна дейност, но те са платени, а доходите ни са ниски.
Миналата година Министерството на младежта направи една имитация на загриженост, като по-голямата част от спортните клубове, ползващи общинска база предоставиха по 1-2 дни или част от заниманията си безплатно на желаещите да се включат в тях по един неравномерен и ограничен грлафик.
Личното ми мнение е, че през лятото, във всяко училище трябва да има предоставен инвентар от ММС (топкки, ролери, федербали, мрежи... и к,во ли не), а от щата на училището да се подсигурява педагог (за стажа му да се води "лятна работа") и медицинско лице И ВЪВ ВСИЧКИ ДВОРОВЕ НА ПЛОВДИВСКИТЕ УЧИЛИЩА ДА ИМА ИГРИ НА ВОЛЯ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!
Не е трудно, но не знам кой трябва да се сети и да го реализира!
Айде, със здраве и до скоро.

Тема Re: Ваканцията и децатанови [re: Eмa]  
Автор Щepбak (radio.dir.bg)
Публикувано19.06.04 12:50

здрасти!
вчера бях на картинг лаута и виж какво имаше там:

Тема Re: Ваканцията и децатанови [re: Щepбak]  
АвторEмa (Нерегистриран)
Публикувано30.06.04 17:46

Благодаря! Медувременно и аз го открих, но ще ходи на компютри до средата на юли по 2 часа дневно. Какви ще ги върши през останалото време - ум не ми го побира. направо си мечтая за 15-ти септеври!

Тема Re: Ваканцията и децатанови [re: Vetrim]  
АвторEмa (Нерегистриран)
Публикувано30.06.04 17:57

Много ме кефиш, да знаеш! И понеже въпросът е сложен и многопластов не мога да въздържа и ще възкликна - като има такива мозъчни хора, откъде дойде толакова простоия околовръст! (Визирам обществения живот във всичките му проявления.)
А проблема със сина ми всъщност опира до категоричното му нежелание да излезе и да играе с децата на улицата. Сигурно съм единствената майка с такова оплакване. Та ако решиш да пръснеш малко светлина върху темата, кажи психолог ли да му търся? Аз че търса - търся, но не намирам. Изрових купища търсачки, сайтове и каквото ми се изпречи и нищо, освен шефката на съответното направление в Медицинска академия. Мислех си, че ако го измамя да отиде някъде, където има много деца, може и да му светна, че там му е мястото, но не би. Въобще много мисли съм му посветила на проблема, но все безплодни.

Тема За черепа и мястото между стените мунови [re: Eмa]  
Автор Vetrim (сталкер)
Публикувано30.06.04 21:50

Ема, здрасти!
Вече си мислех, че си решила проблема, затова не се обаждаш... Де да беше така.
По първата ти забележка:
Предположението, че броя на свястните определя и свястна обществена политика не е състоятелно. Просто при управлението, за съжаление, играят съвсем други закони и често те са диви и варварски, а мотивите - партизански. Като резултат, на повърхността се появяват нагли и самоуверени в своята непогрешимост хора, които политическите субекти обличат с власт. Гражданството все още е твърде наплашено и раздробено по всевъзможен принцип, та не може да отстоява добитите си права или да изисква нови. Горе-долу принципа е същия, както навремето се избираха пионерски или комсомолски председатели на класовете - който не става за друго - хоп, комс. секретар... Народа сега гледа да оцелява - всеки се е вкопчил в нещо, от което да се изхранва и няма време за глупости. Тези с по-големи възможности имат по-големи апетити. Голяма риба се лови в мътна вода. Никой от тях няма да си зареже бизнеса, за да влезе в светлината на обществените прожектори и да тръгне да оправя бакиите на хората. Освен, ако не му се гарантират още по-големи приходи...
За себе си не твърдя, че между стените на черепа ми има нещо повече от празно пространство. Понякога влиза някоя мисъл, но като не намери къде да отседне и да си почине - панически напуска през другото ухо, даже нямам време да й се порадвам. Затова направо пиша без да се замисля.

Все пак не си напълно права - мислят хората. Ето - на: днес се проведе трета фокус-сесия на обществен форум за повишаване на благосъстоянието на район Северен в зала Москва на Новотела. Ако си от Каршака - позаинтересувай се при кметството или в Алианса за работа с доброволци (по техен проект с подкрепата на Швейцария става цялата история до декември). Та днес темата беше посветена на свободното време, спорта и забавленията... Само чух това по телевизията вчера сутринта - надявам се да са сътворили нещо положително (десет маси с общо седем направления плюс специални гости ...)
Но, разбира се, това няма да ти реши проблема. В ОДК-то ходи ли?

По втората бележка:
Може пък поведението на сина ти да е форма на защита на лична територия.
Чувах, че на втория етаж на Младежкия дом Спектър (или каквото и да се разбира под това понятие днес) има психолози на щат към общината. Мисля, че се водеше като кабинет по социална профилактика/превенция на поведението или нещо от сорта (не съм сигурен). Предполагам, че могат да те посъветват нещо. Иначе в ПУ-то имаме прекрасни специалисти в областта на детската психология (В.Василев и др.), а са и добри като хора.

Няма готови решения, които да помагат всекиму.
Питам се за кого ли е това изпитание - за сина ти, за теб или за нас...
Лично, скоро подобен проблем съпругата ми реши чрез бабата.
Ех, сега да имаше Морски клуб (а не неговия ръководител да работи като охрана на обществена сграда...), па да стои по цял ден там - да се учи за юнга. Всичко щеше да му е отминало (точно сега има един малък критичен период за неговата възраст преди другия на ок.14-15г.)! Ама няма.
Айде да не разказвам сега как базата се разтури и за какви жълти стотинки се продадоха хубави яхти на "наши хора", че ще ми стане лошо...

Съжалявам, че не мога да ти помогна. Сигурно и други са като теб - те какво правят? Пусни питане във в.Ало - поне е безплатно.

Тема Re: За черепа и мястото между стените мунови [re: Vetrim]  
АвторEмa (Нерегистриран)
Публикувано02.07.04 17:27

Здравей! Моето малко лично удоволствие често става жертва на безконечни ангажименти. По тази сериозна причина чезнах в командировки две седмици.
По т.1-ва: И за принципа си прав, и за рибата и мътната вода си прав, но удоволствието, с което чета посланието ти за личното ти черепно пространство е най-здравия аргумент срещу твоето мнение за него.
по т.3-та:В ОДК-то ходи миналата година и беше крайно недоволен, защото това, което им предлагат там си го има и вкъщи - имам предвид компютрите. Пада си по история, палеонтология, археология, геология, а в тези направления няма нищо никъде. Мислих си да го водя на разкопките в Старосел, но къде ти време да припкам всеки ден! Английски учи във "Фарос" и няма кой да се качи на системата им - пак не го ангажират. Въпреки това си търсим частен учител за лятото. С картинга и "Класик" е само за запълване на времето. Хлапето ми е много отворенко по неприсъщи за възрастта му въпроси и е трудно да бъде заинтригувано. Пък си има и собствена характеропатия, естествено.
Ако наистина имаш контакт с ПУ-то, би ли ми помогнал да прескоча шетането по коридори и общуване със служителки? Бих искала да пробвам там, макар че ще тичам и до "Спектър" или каквото е там сега.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.