|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
питам за пещери
|
|
Автор | Mитko (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.03.01 08:43 |
|
Здравейте,
радвам се за вашия клуб, макар и да не съм (засега, кой знае...) пещерняк, а само обикновен турист. Интересът ми към българската природа логично поражда стремеж за опознаване и на подземния свят. Писал съм писма до някои от пешерняшките сайтове, но почти никой не отговаря, предполагам, че се страхуват от вандали. Миналата събота един ваш колега ме заведе до Духлата и останах много доволен. Бих желал да видя и науча повече. Като гледам, пещерняшките курсове за тази пролет вече съм ги изтървал, а до есента има доста време, през което не ми се бездейства. Затова имам следното питане/молба:
1. Можете ли да ми кажете някои пещери, където трениран турист да може безопасно да влезе и излезе?
1.2. Тъй като обичам да снимам, дали в тези достъпни пешери е останало нещо за снимане, което да не е изпочупено от вандали?
2. Ако през пролетта водите новобранци из пещерите (имам предвид по-лесни, където не се виси по въжета и не се преплуват подземни езера), може ли и аз де се присъединя?
Искам само да снимам интересни природни образувания, а няма кой да ме заведе. Имам каска и гумени ботуши.
Поздрави,
Митко
| |
Тема
|
Re: питам за пещери
[re: Mитko]
|
|
Автор | greenbul (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.01 00:51 |
|
wiz web.dir.bg/bgcaves
i drasni niakoj red na greenbul@yahoo.com
| |
|
Наистина ли искаш да караш курс или просто временно те е увлякла идеята да поснимаш? Защото има решение и на двата варианта на проблема ти
"Някъде, нещо невероятно чака да бъде открито"
| |
|
Здрасти!
Ще опитам да дам отговор на въпросите ти. И така, карам по ред...
1. Можете ли да ми кажете някои пещери, където трениран турист да може безопасно да влезе и излезе?
Повечето пещери около гара Лакатник са такива, което, за жалост, е и основната причина за днешният им облик. Духлата също може да ти свърши работа, но само с човек, който я познава. В близост до село Гинци също има удобни и почти безопасни за влизане пещери. Подобно е положението и в района на село Карлуково.
1.2. Тъй като обичам да снимам, дали в тези достъпни пешери е останало нещо за снимане, което да не е изпочупено от вандали?
Пещерите, за които споменах по - горе, са сравнително лесни за проникване, което е "благоприятствало" за тяхното обезобразяване, и де факто освен изпочупени образувания и надраскани стени, друго почти няма какво да се види. При това положение, ако желанието ти да снимаш подземни красоти е голямо, ще трябва да влезеш в по - трудно достъпни пещери, напр. пропасти, водни пещери и др. под.
2. Ако през пролетта водите новобранци из пещерите (имам предвид по-лесни, където не се виси по въжета и не се преплуват подземни езера), може ли и аз де се присъединя?
Да, разбира се!
Поздрави!
| |
Тема
|
А не може ли и двете ?
[re: pipistrellino]
|
|
Публикувано | 20.03.01 06:40 |
|
Снимането не изключва курсовете и обратно. Дори си мисля, че биха могли да се съчетаят.
А ти какво предлагаш?
Митко
| |
Тема
|
Re: питам за пещери
[re: KOYCHEV]
|
|
Публикувано | 20.03.01 06:54 |
|
Благодаря за отговора.
Тези дни ще сканирам снимките от Духлата, дай някакъв адрес, да ти пратя.
Наистина много бих се радвал, ако мога да се присъединя към група за някоя лесна и безопасна пещера.
Поздравеи,
Митко
| |
|
Предлагам ти да се включиш в един курс.
Ако те интересува, драсни един e-mail за подробностите, като място, ден, час, цена, план на занятията, материали...
Поздрави
| |
|
koychev@dir.bg
atanas-spe@dir.bg
Благодаря предварително.
| |
Тема
|
Снимки
[re: KOYCHEV]
|
|
Автор | Vogon (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.05.01 00:23 |
|
След 20 години снимане из пещери, съм се убедил, че снимането само на образувания води до безлични снимки.
Липсата на хора на снимката, когато и обекта е нестандартен за обикновения зрител прави снимката неинтересна. Обратно - дори и по обикновени образувания се оживяват от наличието на хора на снимката. По книги и изложби съм виждал същата грешка и у доста колеги - снимат само скалата и резултатът е лош.
| |
|
Аз също много обичам да снимам само "пейзажни" снимки, но един приятел ме наведе на мисълта (а по-късно се самоубедих), че образуванието си съществува и всеки би могъл да го заснеме, а професионалистите ще му направят много по-читави снимки от моите (аз съм абсолютен аматьор по отношение на фотографията ). И сега вече много по-голямо удоволствие ми доставят снимките с хора, особено на места, на които една от красотите им са размерите...
...пък и нали снимката се прави за спомен от местата, на които сме били...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|