Тема
|
Йемен и остров Сокотра
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 08.12.09 09:19 |
|
С това зимно време (ужас - в 05:30 още е тъмно) трябва да споделя малко снимки от една топла и брадата страна - и 2-3 стъпки .
|
|
|
Следихме!
/
|
|
|
А сводка?
|
|
|
Ще има... освен ако не тръгна пак към Йемен преди да я напиша.
|
|
Тема
|
Re: Йемен и остров Сокотра
[re: juriwaro]
|
|
Автор |
byoko (непознат) |
Публикувано | 11.12.09 12:16 |
|
йемен е една очарователна , но много затворена страна, /а може би точно затова е очарователна/. за мен арабския свят крие невероятно очарование с патриархалните си обичаи. не знам обаче, как стои въпросът за жените, посещаващи тази страна?
|
|
Тема
|
[re: byoko]
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 12.12.09 10:15 |
|
В сравнение с Пакистан или Иран - Йемен е доста либерална страна. Срещах туристки и със и без забрадки, но забрадката определено отваря повече врати. Всички освен най-долните хотели приемат и сама жена, а по автобусите също няма ограничения. Между по-малките градове придвижването става с таксита и там жените обикновено се возят на предната седалка. Ако са без придружител може да се наложи да се платят и двете предни места. Поради многото туристи Сокотра е още по-либерална, а като краен вариант винаги може да се наеме джип/гид и тогава всички битовизми отпадат. Но хората така или иначе са доста ненатрапчиви и непридирчиви към "неверниците".
|
|
|
един обещан пътепис:
|
|
Тема
|
[re: juriwaro]
|
|
Автор |
temp1e (минаващ) |
Публикувано | 13.01.10 09:10 |
|
Syzhaliawam, che e malko izvyn temata, no tyj kato mnogo pytuwash weroiatno mozhe da znaesh. Ima li w bylgaria lesen nachin da razbera otkyde moga da polucha wiza za Namibia, Botsvana i Zambia. (interesuwam se kakto otkyde moga da gi polucha predwaritelno, taka i dali moga da gi polucha na miasto na granicata ili pyk prez internet)
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
|
|
Тема
|
[re: temp1e]
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 13.01.10 14:32 |
|
Понятие си нямам от тази част на света, но Домосед (като се завърне от Чили) със сигурност ще може да се изкаже поне кои визи се получават на границата. Ако вариантът с ходене до посоството на всяка следваща страна (на място) отпада поради липса на време - би трябвало да се питат посолствата в Берлин/Виена (?) дали и как обслужват по пощата. Ако действаш чрез онези африканско-овърлендърски агенции - те ще знаят най-добре. И мен ме интересува нещо подобно за Чад, ЦАР и Конго, но все още не съм запретнал ръкавите :)
|
|
|
Сподели какво те води на там?
|
|
|
Водя се по акъла на джапанките си, закупени за един долар от Техеран - виж също "Малкият Мук" или "Арабски пясъци" на Уилфред Тесигер (книга, която събуди интереса ми към тази страна в пъти повече от скучните стереотипи из пресата и препоръките на външно министерство).
|
|
|
Домосед се върна и се изказа в другата тема.
ЧНГ!
Предупреждение - оверландерските агенции не винаги са добре светнати по визовите проблеми в Южна и Източна Африка, защото на обичайните им клиенти от Западна Европа, визи почти никъде не им трябват
/
|
|
|
Ами завиждам ти......и на мен ми се ходи много в тази част н света.......смо дето нямам достатъчно време, а предполагам и средства за дълги обиколки.......
|
|
|
Снимал си дини. Похвално !
От пътеписа се прокрадва умерен елиноцентризъм с твърдението, че Истанбул е столица на нещо.
Абдул Насър печели оскар
/
|
|
|
Засега съм стъпвал един път в Гърция - на крачка от кльона на Славянка - между Царев и Гоцев връх. Скоро ще си посипя главата с вулканична пепел, но добре че Баязид, Сюлейман Великолепни и Селим Зловещи не четат и не списват в клубовете.
|
|
|
Като навлезеш малко по-навътре в Гърция, първото, което установяваш, е горчивината останала от турците в гръцката народна душа. Проблемът не е толкова, че турците са насадили разни там Баязидовци, Сюлеймановци и Абдул Хамидовци на трона на гръцките (неутралният наблюдател би уточнил, че по-правилно би било "гръкоезичните") василевси за около половин хилядолетие. Да ти вземат империята се случва и в най-дорбите семейства. Но да понижат (даунгрейднат, англ.) Константинопол от имперска столица на окръжен град е непростимата кръвна обида
/
|
|
Тема
|
[re: дoмoceд]
|
|
Автор |
temp1e (минаващ) |
Публикувано | 24.01.10 21:26 |
|
Mislia, che prekaleno se zaigrahte s istoriata. Istoriata e za narodi kato nashia, koito nishto drugo si niamat. Kato cialo gyrcite si imat naj-priatnata dyrzhawa za zhiweene w Evropa. A dyrzhawnite granici weche ne sa towa, koeto biaha, taka che niama kakwo da se syzhaliawa. Az dazhe se radwam, che sme zagubili Belomorska trakia. Hem Belomorskata ivica ne e unishtozhena po podobie na bylgarskata Chernomorska, hem moga da si hodia tam tochno kakto i na Cherno more.
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
|
|
|
|
|
|
Виж ти кой се възвръна от забвение в клуба. LILITKA
/
|
|