|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
76-то Световно п-во по Хокей - Хелзинки/Стокхолм
|
|
Автор |
Diavolo (невинно дяволче) |
Публикувано | 04.05.12 23:41 |
|
Днес започна световното по хокей в Стокхолм и Хелзинки.
Естествено и както винаги първенството съвпада с плейофите в НХЛ, където са вперени очите на повечето хокей любители по планетата и все пак световното си е световно и има своите големи традиции.
Този път регламентът е различен и мисля много по-удачен. Без повече безсмислени мачове и двойни групи, само две групи, 7 мача за всеки един отбор и веднага след това директната елиминация.
Групите са две, като отборите са разпределени според световната ранглиста на национално ниво!
Група H (от Хелзинки - мачовете ще се играят в столицата на Финландия)
Канада
САЩ
Финландия
Словакия
Швейцария
Беларус
Казахстан
Франция
Група S (от Стокхолм - мачовете ще се провеждат в столицата на Швеция)
Русия
Чехия
Швеция
Германия
Латвия
Норвегия
Дания
Италия
Първите 4 отбори от всяка група продължават на 1/4 финалите, а последните в класирането във всяка една от двете групи изпадат от световната група.
Няма да има безсмислени мачове между класиралите се на 5/8 място...
Отборите на Словения и Австрия ще попълнят местата на отпадналите два отбора за следващото световно първенство през 2013 г.
Любопитното е, че за 1/4 финалите няма да се прилага кръстосаната система, тя влиза в сила чак от 1/2 финалите.
Така 1/4 финалите ще бъдат:
1Х-4Х
2Х-3Х
Ще се играе пак в Хелзинки, логично, няма смисъл отборите да пътуват от едната столица до другата.
-
1С-4С
2С-3С
И тук мачовете ще се играят в Стокхолм
1/2 финали (Хелзинки)
W (1H-4H) - W (2S-3S) - 19 май, събота
W (1S-4S) - W (2H-3H - 19 май, събота
3/4 място (Хелзинки):
20 май, неделя
Финал (Хелзинки):
20 май, неделя
* 3 точки се дават за победа в редовното време
* 2 точки за победа в овър тайма
* 1 точка за загуба на отбор в овър тайма
* В групите
ако два отбора са с еднакъв сбор точки, то се гледа техния директен мач в групата
-
ако има три или повече отбора с еднакъв сбор точки, то
първо се гледа общия сбор точки събрани в мачовете между тези отбори
второ: головата разлика
трето: повечето вкарани голове
и т.н.
* Овър тайма в предварителните групи ще е 5 мин. след 3 мин. пауза след края на третата третина
* Овър тайма в 1/4 финалите, 1/2 финалите и Мачът за 3/4 място ще продължава 10 минути след 3 мин. почивка
* Овър тайма за финалния мач ще е 20 минути, като почивката ще е пълна - или около 15 мин.
* В продължението на леда ще има по 4 ма полеви играчи
* Ако след продължението няма победител, то ще се изпълняват дузпи (по трима изпълнители от всеки един отбор, ако и тогава има равенство се продължава до грешка)
Досегашните шампиони:
1920 Канада
1924 Канада
1928 Канада
1930 Канада
1931 Канада
1932 Канада
1933 САЩ
1934 Канада
1935 Канада
1936 Великобритания
1937 Канада
1938 Канада
1939 Канада
1947 Чехословакия
1948 Канада
1949 Чехословакия
1950 Канада
1951 Канада
1952 Канада
1953 Швеция
1954 СССР
1955 Канада
1956 СССР
1957 Швеция
1958 Канада
1959 Канада
1960 САЩ
1961 Канада
1962 Швеция
1963 СССР
1964 СССР
1965 СССР
1966 СССР
1967 СССР
1968 СССР
1969 СССР
1970 СССР
1971 СССР
1972 Чехословакия
1973 СССР
1974 СССР
1975 СССР
1976 Чехословакия
1977 Чехословакия
1978 СССР
1979 СССР
1981 СССР
1982 СССР
1983 СССР
1985 Чехословакия
1986 СССР
1987 Швеция
1989 СССР
1990 СССР
1991 Швеция
1992 Швеция
1993 Русия
1994 Канада
1995 Финландия
1996 Чехия
1997 Канада
1998 Швеция
1999 Чехия
2000 Чехия
2001 Чехия
2002 Словакия
2003 Канада
2004 Канада
2005 Чехия
2006 Швеция
2007 Канада
2008 Русия
2009 Русия
2010 Чехия
2011 Финландия
Общо титли:
1) Русия (наследник на СССР) - 25 титли
2) Канада - 24 титли
3) Чехия (наследник на Чехословакия) - 12 титли
4) Швеция - 8 титли
5) САЩ и Финландия - 2 титли
7) Великобритания (апропо отбор съставен само от канадци) - 1 титла.
Общо медали от световни първенства:
1) Канада - 46 медала (24-13-9)
2) Чехия - 45 медала (12-13-20)
3) Швеция - 43 медала (8-19-16)
4) Русия - 41 медала (25-9-7)
Редактирано от Diavolo на 04.05.12 23:45.
| |
Тема
|
Re: 76-то Световно п-во по Хокей - Хелзинки/Стокхолм
[re: Diavolo]
|
|
Автор |
Meйджъp (грингос) |
Публикувано | 05.05.12 00:10 |
|
Аз се чудя докога онези ебалници от НХЛ ще се правят на велики и ще раздуват безмисления си сезон дотолкова, че да проваля световното всяка една година...
Иначе моите симпатии тази година отиват за Швеция и Словакия.
п.п. Не знам защо ми се струва увеличен броят на отборите. Сякаш беше 12 в предни години.
п.п.п. Нещо ми тъпее регламентът за изпадане (както и този за влизане от долната: вместо някаква мега класика Словения-Австрия в решителен двубой за промоция в Световната група, то се оказа, че двата отбора влизали)
| |
Тема
|
[re: Meйджъp]
|
|
Автор |
Публикувано | 05.05.12 00:35 |
|
Не, пак са си 16 отбора както обикновено последните години, просто преди бяха 4х4, а сега са 2х8
Иначе винаги си отпадат по два отбора и идват два отбора от дивизия 1, група А ;)
Дам, може да има примерно някакъв кръстосан смъртоносен бараж, да речем да се класира директно 1 отбор, а втория от Група А да играе бараж с предпоследния в световната група, ама така си седи...
Иначе нито една родна телевизия няма да дава първенството :(
Ще трябва да се гледа от стриймове и да се тегли от култовия руски тракер и така, уф.
Ти можеш ли да изнамериш някой як стрийм, както има за биатлона и пр.
Редактирано от Diavolo на 05.05.12 00:36.
| |
Тема
|
[re: Meйджъp]
|
|
Автор |
Публикувано | 05.05.12 02:12 |
|
Словаците нямат никакъв шанс, макар днес гледам са се опънали на канадците ;)
Виж, Швеция има реален шанс за златото.
Иначе тази година ми е тъмна и мътна... Нямам фаворит, всичко може да стане.
букитата са както винаги консервативни и логични... 1. Канада 2. Русия 3. Швеция 4. Финландия 5. Чехия
Канадците последните две години не взеха и медал, което много рядко се е случвало в историята, така че трета поредна година без медал ми се струва множко, ама като им гледам състава нищо чудно точно това да стане. Чисто статистически е много малко вероятно да останат извън тройката, но не ми вдъхват доверие определено. Едно, че ги няма най-добрите и второ, останалите са уморени и обезверени след провала в НХЛ... Не съм съгласен на приетия преди години декрет от Грецки и сие, оттук-насетне, Канада винаги да играе с играчи от НХЛ... ОК, може ама на ОИ, ама на световните първенства един отбор от колежани щеше да е много по-боеспособен и опасен. Преид години именно с такива отбори канадците впечатляваха, а бъдещи големи звезди на националната хокейна лига правиха своят голям дебют именно на световните първенства.
Най-големите звезди на Канада са Дънкан Кейт, Патрик Шарп, Кори Пери и Райън Гецлаф
Руснаците са със смецица от НХЛ и КХЛ, като цяло добър отбор, но и те не ми вдъхват доверие... Там обаче всичко е насочено към Сочи и се мисли още от сега само и единствено за златния олимпийски медал.
Най-големите звезди: Евгени Малкин, Павел Дацюк, Александър Пережогин и Евгени Кузнецова (последните двама, звезди от КХЛ)
Апропо, гледах цялата финална серия за титлата на КХЛ между Авангард Омск и Динамо Москва и човек какво да ти кажа, разликата е огромна просто, останах потресен Остави атмосферата и стадионите (все едно си попаднал в два различн свята), ами самата скорост с която се пързалят хокеистите и качеството на мачовете беше несравнима... Отговори си сам в чия полза... ;)
ШвеЦите имат доста солиден отбор и си мисля, че са основен фаворит
Големите имена: Хенрик Зетерберг, Даниел Алфредсон, Йохан Францен ''Мулето'' и Никлас Кронвал
Фините са домакини дефакто и от Хелзинки няма да излезат... А и са настоящият световен шампион. Чисто статистически да си защитят титлата дори и у дома ми се струва много малко вероятно чисо математически... Все пак в цялата история на световните първенства те имат всичко на всичко два златни медала ;)
Големите имена: Мика Коеву, Йоси Йокинен, Валтери Флипула и Лео Комаров - звездата на шампион на КХЛ - Динамо Москва
Чехия винаги може да изненада... Когато става въпрос за световни първенства с какъвто и състав да са чехите, винаги трябва да се внимава с тях.
Големите имена:
Милан Михалик, Томас Плеканец, Дейвид Кречи, Михаел Фролик и Пьотр Тенкрат
Американците може да объркат сметките на някои от гореспоменатите отбори, но съставът им е доста посредствен за огромния потенциал, който иначе имат (виж по-горе за Канада, важи и за янките, макар и в по-малка степен).
Словакия - ще отпаднат на 1/4 финала - до там
Евентуални камъняци за нещо по така...
Швейцария и Германия
Все пак ако трябва да дам прогноза, колкото и да е трудно залагам на Швеция.
А пътници според мен са Франция и Италия
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 05.05.12 22:09 |
|
Невероятен мач направиха Канада и САЩ, истински спектакъл и фестивал на нападателния хокей. Но когато играят тези два отбора винаги е така. Не съжалявам, че жертвах почти цялата втора третина на Капс - Рейнджърс, ама това и заради ФК Кап, финалът между Челс и Пуул
Станахме свидетели и на първото продължение на този шампионат и първия гол в числено намален състав на първенството дело на Дуайър.
* Първа победа на САЩ над Канада на световно първенство след 2001 г. в Хановер, когато янките пак победиха след златен гол.
Това беше едва четвъртата победа в историята на САЩ над Канада на световно първенство.
А в момента швеците мачкат чехите, които много ялови... :о
| |
Тема
|
оо, фантастичен обрат за Канада
|
|
Автор |
Публикувано | 11.05.12 22:26 |
|
Страхотен мач, невероятен обрат
от 3-1 за Суоми до 5-3 за Канада след голове на Таварес (при числено намален състав), Скинър, Кейн и Еберле (на празна врата)
На това първенство стават страхотни мачове и обрати.
| |
|
са аут
По ИДИОТСКИ (канадски) начин... Само те могат да отпадат така безумно.
Казах аз, че с тия разглезени и уморени профита на световните първенства са обречение на провал след провал.
Срещу Словакия типично по канадски начин започнаха високомерно и спокойно и набързо стана 2-0 за словаците. После естествено разгърнаха играта си, обърнаха мача и диктуваха ситуацията на леда. Словакия третата третина нямаха положения за гол, а канадците пропускаха ли пропускаха да направят 4-2. И както става е хокея, от нищото стана 3-3, словаците получиха допинг, втурнаха се в атака, имаха и още едно, две положения, но ги пропиляха и мача отиваше към продължение, когато словаците получиха възможност да играят 5 на 4 и то в края, безумие. Не се възползваха, канадците с добра защита неутрализираха численото предимство на съперника и точно тогава 2 минути преди края, един от най-опитните и добри в техния отбор, Райън Гецлаф направи изключително малоумно нарушение с което контузи съперник, наказаха го за 20 мин. а Словакия получи 5 мин. предимство да са с човек повече на леда, вкараха още при първия си удар след изстрел от синята линия (?!) и мача на практика свърши. Канада трябваше с човек по-малко да изравнява резултата 1 мин. и половина преди края. И въпреки това изкараха вратаря Уорд (много слаб на този шампионат), натиснаха имаха и две положения, но край. За четвърта поредна година без медал за родината на хокея. Жалко. Канада е с класа над Словакия, но това е положението. Дано поне Финландия се класира на финала, за да има там истински сблъсък...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 17.05.12 23:45 |
|
страхоти 1/4 финали станаха (Чехия - Швеция беше супер класика), жалко, че нямаше продължения ама и в трите топ мача влезнаха адски късни голове, кажи-речи все едно са в оувър тайма.
Ще има кърваво дерби Чехия - Словакия на полуфинала, а в другия Русия - Финландия. Руснаците отново са подходили най-сериозно и сякаш титлата им е в кърпа вързана, ама те досега са само с чисти победи, не вярвам така да завършатр до края. Най-вероятно черната им котка в исторически план, Чехия отново ще им подлее водица. А, дано.
Иначе аз искам финал - Финландия - Чехия.
Редактирано от Diavolo на 17.05.12 23:46.
| |
|
Отпадането на Канада е както изненадващо, така и в известна степен предвидимо именно поради причините, които си написал. За професионалистите е важна НХЛ и Олимпиадата (световното е на заден план). Самия факт, че тук из пресата почти не се пише за шампионата, а за сериите в НХЛ има тонове изписана хартия е красноречив. Утре специално заради отпадането им ще си взема вестници да видя какво ще има написано в тях :)
Иначе аз съм си за руснаците, а това е любимия ми мач
| |
Тема
|
|
|
Автор |
joy_r (soft kitty) |
Публикувано | 18.05.12 11:00 |
|
Охх, тъпите чехи как за пореден път се промъкнаха с гол в последните секунди, да ги... Скоро не се бях ядосвала така, пфуу. Че и трябваше да трая на всичкото отгоре и да ги слушам как се дуят сума време след това... Иначе преди мача бяха всите с подвити опашки
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|