|
Тема
|
Какво точно включва прословутото "саниране"
|
|
Автор |
dikobraz (каналитик) |
Публикувано | 05.04.13 21:04 |
|
Здравейте / ако някой въобще прочете поста /
Въпроса ми е породен от това какво точно представлява санирането според изискванията.
В мрежата намерих следното обяснение
Санирането на сградите обхваща следните основни видове дейности:
1. Подмяна на дограми и стъклопакети ;
2. Полагане на топлоизолационна система по фасадите на сградата ;
3. Полагане на топлоизолация по подовата плоча над сутерена ;
4. Обновяване или подмяна на покривното покритие (керемиди, хидроизолация, обшивки ), и едновременно с това полагане на топлоизолация ;
5. Обновяване на общите части на сградата, подмяна на ВиК инсталации, както и други ремонтни дейности
Тук се говори само и предимно за топлоизолации, подмяна на щрангове, линии, и дограма но никой не споменава основния / за мен / въпрос относно панелките.
На връзките между панелите прави ли се саниране или вече изолацията ще ги крепи.
И основно как се прави саниране на тези връзки.
На принципа - къртим, гледаме, - а, тази е добре / или зле според случая. И се продължава нататък.
Въпроса за мен е интересен, защото една част от панелките са минали вече 50 г. масовата част са около 35- 40 г. а "най новите" са вече на 25 г.
Интересно ми е Европейския съюз и в частност БГ правителствата как си представят санирането на панелките.
Според мен - само изолация и дограма не стига.
Благодаря на отговорилите предварително.
колкото повече работим
толкова повече грешим.
да не допускаме повече грешки.
| |
Тема
|
Re: Какво точно включва прословутото "саниране"
[re: dikobraz]
|
|
Автор |
la_piovra (непознат
) |
Публикувано | 19.05.14 14:11 |
|
Здравей, някой четат :) но сигурно точно тези които трябва няма да го прочетат!!!
Въпроса с панелките е малко по-сложен, поради метода на тяхното изграждане е възможно по-бързо да се компроментират по време на експлоатацията им. Проблема всъщност идва от липсата на каквато и да е регламентирана законово процедура и технология по която да се следи тяхното състояние, както и липсата на конкретно отговорно лице което да следи за този процес, а както знаем колективната отговорност си е чиста безотговорност. Няма да обвинявам никой - те си знаят!
Относно санирането
Да, процеса по санирането не се заключава само в поставянето на топлоизолация каквото е общотото мнение.
Освен изолациите то трябва да включва множество други мерки при установена необходимост.
1. Предварително е необходимо извършване на цялостно обследване на сградата, съставяне на доклади от всички видове специалисти участващи в процеса по проекрето на една съвременна сграда, също така привличане на различни видове лаборатории в този процес.
2. Обобщаване на изводите и мерките предписани в доклада
3. Съставяне на план (проект) за изпълнение на предписанията.
4. Тук идва ред на самото изпълнение и контрола, което за някоя сграда може наистина да се окаже подмяна само на дограма и топлоизолация, но за повечето се съмнявам да е само това.
Във всичко това има два основни проблема! /ако някой види още може да сподели/
1. Понеже нашите законодатели са меко казано некомпетентни, то и законите са им повърхностни, няма точно разписани правила и методология за изпълнение на процедурите по изготвяне на докладите и паспортизация на сградите, тоест няма точни и недвусмислени правила за обема и съдържанието на отделните доклади, както няма и компетентни и безпристрастни проверяващи в лицето на държавата /то правилата са и за тях все пак, а не в две съседни общини да тълкуват правилата различно, никакво тълкуване - това се прави така и точка!/.
2. Финансовата страна на въпроса и личната отговорност. Особенно в една голяма сграда като блоковете, където всички обитатели са с различни финансови възможности, разбирания за обща собственост и отговорност.
Това е моето мнение, дано е било от полза!
добре че нямам автомат...
Редактирано от la_piovra на 19.05.14 14:15.
| |
|
|
|
|