|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Келтски племена
|
|
Автор |
last roman (LEG.XIII.GEM) |
Публикувано | 24.10.05 20:50 |
|
В Галия:
В Британия:
В Европа:
Забележка - Дарданите не са келти, но онея красавци на запад най-добре си знаят....  
Primum non nocere!
| |
|
Странна работа с тия дардани... Аз поне съм учуден.
Иначе много благодаря за картите
No one remembers the singer. The song remains.
| |
|
Тия vascones, имат ли нещо общо с баските? А и veneti-ите в Бретан също са интересни. А marcomani-ите не бяха ли германско племе?
Стани стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди! Редактирано от komita на 24.10.05 23:20.
| |
|
Басконите са баски, но тук според мен територията на Келтиберия е неправилно дадена - тя е заемала централна испания, а не северната й част, където оцелели иберите /астури, кантабри, баскони/...
Маркоманите са германски племена, живеещи от другата страна на Дунав, приблизително в днешна бохеми. Превода им май означаваше хора от пограничните земи /Мark - земя, участък и mann - човек/.
Това за венетите и мене ме интересува... Първо имаме венети /вероятно илирийско племе в Северна Италия /оттам и областта Венеция/ После Венетите в Бретан, с които воюва Цезар /последните имали дори внушителна флота, били отлични мореплаватели/. И най-накрая добре известните ни Венети /славяни/ на Тацит...
Primum non nocere!
| |
|
А какви са дарданите, и какво е това келтско царство в нашите земи за което говорят археолозите? До колкото виждам по картата май точно територията която е посочена за дарданите е тази, в която и нашите археолози се опитват да ситуират въпросното царство!
| |
|
Имам два въпроса -
келти ли са:
- пиктите в Шотландия
- лузите в Португалия
- бастарните
- певкините
- сардите
- батавите
На какви групи се делят условно келтите, имам предвид не само континентални и британски а по-разширителни деления?
| |
|
Въпросът е интересен. Бедата е, че за етническата характеристика на повечето от тези племена се водят спорове.
Бастарните са народ с неясен характер, може би едно от племената "между келтите и германците",а може би родствени на даките? След дълги спорове вече се оформя единно мнение в науката, че те са носителите на Зарубинецката к-ра (която преди се определяше като протославянска).
Певкините - неясен произход.
Батавите са германи (поне в повечето книги ги пишат за такива).
Сардите са коренно население - един от до-индоевропейските народи в Средиземноморието. Имам една статия по въпроса, но съжалявам, че е в книга.
Лизите (лузитаните) не са келти.
А за пиктите се водят спорове дали са келти или докелтско население.
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Благодаря за отговора, можеш ли да уточниш ако знаеш:
Зарубинецката култура, която преди са я определяли като протославянска, сега като каква я определят?
Ако лузите не са келти, то кога в Португалия е имало келти, преди тях ли, защото съм чел че там има археологически следи от келти?
Какво означава племена между келти и германци, само географски ли имаш предвид или някакво междинно население, смесено, неясно?
Пикти и каледони едно и също ли е и кога изчезват пиктите?
| |
Тема
|
Re: Келтски племена
[re: gioni]
|
|
Автор |
last roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 11.11.05 20:22 |
|
Лично аз смятам че лузитаните са келти, както и галлеките. Поне римляните ги пишат такива /макар че те викали на всичко живо келти/...
В лицето на Певките някои автори /предимно руски/ виждат древните славяни.
Наследници на пиктите са днешните шотландци. Пикти идва от 'изрисувани' - доста обичайна практика за келтите да боядисват телата си в синьо, а и да се татуират. Така че смятам, че пиктите са келти, но доста по-"диви" от белгите и бригантите - и възможно заселили се на по-ранен етап в Британия.
За каледоните не съм сигурен, но виж картата по-горе и ще се ориентираш...
Primus inter pares!
| |
|
Историята на Шотландия е сложна и се състои от няколко последователни завоевания от юг и от Ирландия, при които на територията на Шотл. се заселват различни племена.
Води се спор на какъв език са говорили пиктите, тъй като не разполагаме с нито една цяла фраза на техния език! Въз основа на анализа на кратки надписи, съдържащи лични имена, топоними и някои отделни думи се смята, че пиктския език е бил келтски, но близък до галските, а не до британските езици. Съществуват обаче доста неразчетени надписи, които, колкото и да е странно, се датират по-късно от келтските; смята се, че това е бил "другия" пиктски език - езика на завареното докелтско население.
Пиктите никъде не изчезват - смесват се постепенно със скотите, а пиктското кралство съществува до 840-те години. Те са завладени от скотите, но по това време се появява друг фактор - викингите.
Зарубинецката култура се определя като бастарнска. Названието "народи между келтите и германците" е дадено на някои народи с неясен произход, които и териториално, и етно-културно са ездин вид промеждутъчни. Практически ние не знаем нищо за политическата и-я на Европа отвъд римския лимес до 5 в. Археологията дава само хипотези...
В Португалия келтите идват по-късно, смесвайки се чаостично с местното население, едно от племената на което са лузитаните.
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|