|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Индийска кухня
|
|
Автор |
Rama (psychedelic) |
Публикувано | 25.08.05 20:18 |
|
В тази тема - всякакви рецепти за индийска храна - споделен опит, впечатления и кулинарни съвети.
| |
Тема
|
Таматар панир малай
[re: Rama]
|
|
Автор |
Rama (psychedelic) |
Публикувано | 25.08.05 20:18 |
|
тоест пържени домати със сирене - или Говинда, както аз си я наричам - хем за благозвучие, хем защото не я правя точно по оригиналната рецепта. Сега ще ви кажа първо моя начин (изпробван десетки пъти). Това е една от най-любимите ми манджи - прави се страшно лесно и е убийствено вкусно. Като бях студентка, след лекции у нас се изсипваше цялата ми група и им готвех почти по цял казан, който те омитаха (и досега понякога ме питат кога ще забъркам Говинда). Вегетарианска е, тъй като е ведическа кухня.
Продукти (за около 4 порции):
5-6 средни (към големи) домата
половин кило сирене
1-2 яйца
парченце краве масло
олио или гхи
кимион - 2 ч.л.
куркума - 1 ч.л. (или къри, все тая е)
сол (само ако сиренето е безсолно)
черен пипер
И така - първо нарязвам предварително доматите и сиренето на парченца да са ми готови. Подправките също си ги приготвям. Загрявам олиото (слагам го на око, колкото да покрие дъното).
Когато олиото се сгорещи, слагам кимиона и го пържа буквално няколко секунди, докато леко потъмнее. Тук е най-тънкият момент - защото ако се забавите малко и прегорите кимиона, се прецаква вкусът на цялата гозба. Затова трябва да се внимава и да се действа светкавично. Аз винаги държа в другата си ръка купата с доматите, за да не губя време и да ги метна веднага.
Значи след кимиона бързо слагам доматите и ги готвя известно време (като ги бъркам периодично), докато също поомекнат и потъмнеят леко. След това слагам сиренето и подправките - едно след друго, без много да бързам и продължавам да разбърквам.
Когато ястието е готово (на око го преценявам), добавям парченцето краве масло (за вкус) и двете яйца, като продължавам да бъркам, така че яйцата да се "слеят" с останалите продукти.
И готово, това е.
По желание могат и други подправки да се сложат сигурно, но не ви съветвам, защото кимионът придава много специфичен и хубав вкус, който няма смисъл да се "замазва".
В оригиналната рецепта не се слагат яйца и краве масло, а накрая ястието се залива със сметана и се поръсва с пресен магданоз или кориандър. Аз обаче досега съм я правила само по моя начин - този още не съм го пробвала.
Ми това е - успех, ако някой реши да пробва.
| |
Тема
|
Re: Таматар панир малай
[re: Rama]
|
|
Автор |
Sheetal (тъмна Индия) |
Публикувано | 26.08.05 10:32 |
|
Темата е супер - и за самосите може да я качиш тук. Иначе със сигурност ще пробвам . Точно това не съм го яла така, както си го описала - нещо подобно съм яла, но беше с друго име, затова съвсем скоро ще го пробвам и ще споделя впечатления..
Лелелее, знаеш ли, сега много ме е яд, че не мога свястно да се включа в тая тема, че тетрадката с рецептите ми е в нас..но съвсем скоро ще дам и аз своя принос..оффф запланувала съм да ти изпратя и 9836486836483647836478 песни на пощата, ама да видим тая събота и неделя ще си я отделя за нет-уване
Аз си имам няколко любими мои хинди рецептички, които ще ви споделя да пробвате - не са и трудни даже .. Очаквам повече хора да се включат - тъкмо да си разнообразя и аз менюто :)))
| |
|
Малко ми докарва на миш-маш. Кога ще ми направиш? И аз обещавам да изпрактикувам някаква индийска вкусотия, а не само теоретично да се информирам и да... преглъщам... Но ми е приятно да го приготвя за някого, а не за себе си.
De profundis clamavi ad Te, Domine!
| |
|
Когато се говори за инд. кухня, обикновено се дават разни тестено-тревни истории. А индийската кухня има толкова ястия с месо... Наскоро гледах у една позната една дебела книга с индийски рецепти. Поне 2/3 бяха за манджи с мръвка.
Дайте някоя хубава индийска манджичка с месце... Ама без овнешко, моля!
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Доколкото ми е известно, месото е включено в менюто на класическата индийска кухня (която е и много по-лютива и пикантна). Докато до момента тук сме обсъждали рецепти главно от ведическата кухня, която си е вегетарианска (Шийтал, поправи ме, ако бъркам). Впрочем смятам, че разликата между двете кухни е толкова драматична, че заслужават да им се обърне отделно внимание.
Иначе лично аз не се смятам за вегетарианка по убеждение - просто не обичам месо и затова го ям супер рядко. Поради което нямам почти никакъв опит с готвенето с месо - но може би тук има хора, които знаят подобни рецепти и ще ги споделят. Всъщност ти самият навярно си по-напред с материала, щом познаваш притежателка на толкова дебела книга с индийски рецепти с месо.
| |
Тема
|
Сабджи
[re: Rama]
|
|
Автор |
Rama (psychedelic) |
Публикувано | 28.08.05 10:56 |
|
Това е чисто зеленчуково ястие, което аз страшно обичам и си го готвя вкъщи. Доколкото знам, тази манджа е типична за йога ашрамите - или поне аз открих рецептата в
Първо ще ви копирам оригиналната рецепта (въпреки че я има в горния линк), а после ще ви кажа лично аз как си я правя.
Основа на ястията:
Основата с подправки се използва за всички супи и ястия. Приготвянето им обикновено започва с нея.
За 6 души са необходими следните продукти:
- 1 ч.л. синапени семена
- 1 ч.л. смлени синапени семена
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. чили (или червен пипер)
- 1 ч.л. жълт корен (куркума)
- 4-5 глави кромид лук
- 6-7 скелидки чесън, ситно нарязани
Наливаме олио, колкото да покрие дъното на тигана. Щом олиото се сгорещи, сипваме изброените подправки, без смлените на прах, и веднага намаляваме на тих огън. Щом кромидът започне да добива златист цвят, добавяме и смлените подправки, разбъркваме и сваляме от огъня.
САБДЖИ
Сабджито е основна храна в ашрама. По принцип представлява ястие от картофи и зеленчуци (основно карфиол). Освен карфиол се добавят моркови, патладжани, тиквички , зелен фасул и др.
Зеленчуците се нарязват на парченца (2-3см) и се оставят във вода, докато приготвяме основата.
След като основата е готова, в нея добавяме картофите и захлупваме тенджерата, за да се задушат. След около 5 мин. добавяме и зеленчуците. След още 15 мин. добавяме една чаша възварена и леко посолена вода. Половин час след като сме сложили картофите, ястието е готово. Това може да се провери, като се разтрошат картофите с лъжица. Накрая може да добавим малко гхи и магданоз.
________________________________________
Аз обаче така и не успявам да следвам дословно рецептите, така че не го правя точно по този начин. Първо, за основа използвам значително по-малки количества, тъй като обикновено готвя за 1-2 души. Не слагам синап и чесън - от гореизброеното слагам кимион (на зърна и смлян) и къри (или куркума). Слагам обаче и черен пипер, а понякога и малко шафран.
Обикновено, за по-бързо, използвам замразени зеленчуци - в магазина до нас продават едни готови пакети с комбинирани зеленчуци. Аз най-често купувам смес от карфиол, броколи, моркови и грах. Понякога използвам сезонни пресни зеленчуци - чушки, домати, тиквички - каквото ми падне и имам подръка. Най-вкусно обаче става, когато има карфиол - по принцип комбинацията от картофи и карфиол ми е много любима.
Предварително си приготвям зеленчуците в една купа и картофите във втора. Ако използвам готова смес, предварително сварявам леко картофите.
После си приготвям основата. Покривам дъното на тенджерата с олио и слагам последователно накълцания лук, кимион на зърна, а накрая всичко останало (смлените подправки накрая). Внимавам да не ги прегоря. Понякога, ако много бързам, пропускам лука.
След това изсипвам зеленчуците с картофите накуп. Ако съм сварила картофите, изчаквам малко и тогава ги добавям - импровизирам според случая. По идея в началото всичко трябва просто да се задуши в основата, но да ви призная, обикновено загарят така (особено ако използвате готова смес като мен) - затова слагам и малко вода. И просто го оставям да си се сготви, като от време на време бъркам с една дървена лъжица. Ако преценя, че има нужда, добавям още малко подправки. И това е всичко.
Много питателна храна става - и лесно се преяжда, защото е много вкусно и на човек му се отваря апетит.
| |
|
Ами аз гледах снимките - не съм се задълбочавал в рецептите... А и познанията ми върху готвене на месо се свеждат главно до печене на скара, жар или шиш.
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
Re: Абе...
[re: Rama]
|
|
Автор |
Sheetal (тъмна Индия) |
Публикувано | 29.08.05 11:36 |
|
не бъркаш- така е, Рама, всъщност ведическата кухня е най-старата индийска кухня, която в основата си и по своя характер е изцяло вегетарианска. Едва по-късно, с нахлуването на татарите или монголите, по тия земи се разпространява обичая в ястията да се включва и месо. Така, че класическата индийска кухня се различава от ведическата. В северните части класическата кухня е по-разпространена, а в южните - ведическата..
| |
|
А предполагаемите носителите на Ведите - ариите, са имали вероятно богат избор от вегетариански храни...
В степите, както е известно, плодните дръвчета и зеленчуковите градини се прескачат...
Тези хора освен месо и мляко друго са имали само като ограбят някое земеделско племе. Не че не са си падали по грабежите де...
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
Re: и от мен
[re: Rama]
|
|
Автор |
Sheetal (тъмна Индия) |
Публикувано | 02.09.05 10:50 |
|
Сабджито ми е едно от любимите . Почти същата е и моята рецепта само, че аз не слагам тиквички, понеже не обичам и понякога не слагам и патладжани, защото ми става доста тежичко. Хубавото е, че може да има вариации и всеки път обикновено слагам различни зеленчуци. Понякога заменям кимиона с кориандър.
А първата рецептичка ще я пробвам сега в неделя , понеже в неделя обикновено си правим по-специални обеди и вечери - непременно ще дам отзиви.
Айде сега нещо и от мен -ще съм кратичка, ама като се пробера в нас , ще пускам евентуални допълнения
Такам...
Прословутото им
ПИЛЕ ТАНДУРИ
Продукти: средно голямо пиле, 1 лимон, сол;
за маринатата: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1/2 люта чушка/ може и без нея/, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. канела, 1 зърно карамфил, на върха на чаена лъжичка индийско орехче, 1 ч. л. джинджифил, 2-3 зърна кардамон, кисело мляко
Пилето се нарязва на парчета, отстраняват се костите и кожата и се натрива с лимон и сол. Може да се използват пилешки обезкостени пържоли, които се накълцват на едри парчета. Прави се марината, приготвена от гореизброените продукти, смесени, смлени в миксер и след това прецедени. Обляно в тази марината, пилето престоява 12 ч. и после се запича в предварително затоплена фурна.
Аз лично вместо канела, слагам кориандър или куркума, може и мъничко шафран. Някъде съм срещала рецептата и без кисело мляко.
Става страхотно овкусено и може да се гарнира със зеленчуци по желание, а пък аз го заливам след това с един много гъст гъбен сос, обаче сега не помня точно рецептата - ще ви я добавя после.
ДАЛ-КЪРИ
Продукти: 250 гр леща, 3-4 картофа, 3 с. л. олио, 1-2 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 чушка, 1 ч. л. доматено пюре, 2 карамфилчета, 1/2 ч. л. канела, 1 с. л. гарам-масала, лимонов сок, сол
Предварително накисваме лещата в 0,5 л. студена вода, добавяме 1 глава ситно нарязан лук и нарязаните на кубчета картофи и ги сваряваме. Втората глава лук нарязваме на ситно, счукваме чесъна и заедно с чушката, карамфила и канелата запържваме 2-3 минути. После намаляваме огъня, прибавяме сместа "гарам-масала" и задушаваме 3-4 минути на слаб огън. После добавяме към сместа от подправки доматеното пюре , накрая ги смесваме със сварената леща и оставяме да повари още 5-10мин. След снемане от огъня може да се добави малко пресен кориандър.
Става много вкусно и питателно, обаче тяхната леща е друга - една такава оранжева и едра съм яла аз и става страшно вкусна. Аз и тук не слагам канела, понеже канелата я понасям само на сладки неща и то рядко..
Хайде, после пак ще се включа
Редактирано от Sheetal на 02.09.05 10:57.
| |
Тема
|
Balgaro-Indiiska Kuhnia
[re: Sheetal]
|
|
Автор |
Luvdeep (непознат) |
Публикувано | 28.09.05 10:42 |
|
Neka i az da se vklu4a:
Ako se gotviat balgarski iastia s indiiski podpravki ( v malki koli4estva, moje samo Garam Masala i Haldi /Jalt piper/ ), polu4ava se strahotna vkusnotia.
Primerno nie 4esto vkashti gotvim Musaka, Palneni 4u6ki, Sarmi4ki, Kufteta i Kebab4eta kato dobavim leko indiiskite podpravki. Gostite 4ak si oblijvat 4iniite.
Nai ve4e mi lipsva balgarska Rakia i bira
| |
|
Що, арака не струва ли?
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Rama]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 14.07.06 15:26 |
|
Една изпитана рецепта която готвя задължително всяка седмица. Имах гости преди месец, на съпруга ми колега с приятелката му и сестра й. Сестрата (на която съм голяма фенка) с влизането попита, така, сега какво да сготвим. Все едно музика се разнесе по сички краища на душата ми. От тогава съм казала, това момиче може да дойде и да готви за мен, когато си поиска.
Алу Гоби Къри.
2-3 лъжици олио (аз лично използвам Fry Light на спрей и впръсквам само 5-6 пъти, защото се храня лоу-фат и не позлвам обилни количества мазнина). Хвърляте 1 чаена лъжица семена от кимион и ги запържваш докато се разнесе оная ми ти приятна специфична миризма. След това добавяте предварително направена паста от счукани в хаванче 3-4 скилидки чесън, парче джинджифил и 2-3 в зависимост от големината им зелени люти чушки. Като поомекне това прибавяте нарязана глава лук и щипка турмерик (куркума) на прах. Следва купичка замразен грах, оставяте да се задуши всичко отново и прибавяте кориандър на прах - около 1/2 ч. л. Тук следват нарязани на парчета картофи аз лично слагам около 600 грама и една глава карфиол, която също идва към 400-500 грама. Понеже аз готвя без мазнина почти си доливам периодично вода и задушавам под капак докато картофите почти станат разкашкани. Кати изври и последната долята вода слагам къри на прах и си подлютявам още с чили на прах. Сервирам винаги с басмати, задушен в тенджера под капак съотношение 1 част ориз към 2 части вода.
| |
|
дай още рецепти, знам че имааашшш
Mens agitat molem
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Fire walker]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 15.07.06 12:41 |
|
Алу Палак (Картофи със спанак)
800 гр Спанак, нарязан
400 гр картофи, на четвъртинки
2 зелени люти чушки
1 суп. лъжиза масло, аз си ползвам моите лайт истории
A pinch of asafoetida, ако ми кажеш какво е това ще съм благодарна, не го слагам защотото е го намирам по магазините, на мен ми прилича на семена копър, чета че е някакво сенниково растение, ама не го намирам на български?
1 чаена лъж. кимион
сол на вкус
за гарниране:
Домати нарязани на парчета, аз ги потапям във вряща вода за 35 сек и им беля люспите, че ме дразнят като се заточат из гозбата после.
Лимон нарязан на уеджис, ох това трудно ще го обясня...
ето
Загрейте мазнината и запържете семената от кимион за 2 мин.
Добавете нарязаните спанак, картофи, сол и чушлета.
Захлупете с капак и задушете за 10 мин.
разбърквайте няколко пъти и наредете резенчетата домати и лимон на повърхността.
Захлупете и намалете огъня за около 5 минути още.
Аз лично си силагам гарам масала, синапено семе и след като го сваля от огъня 100 грама кисело мляко, защотото много отива на спанака, така ме научиха приятелките ...
Малеее ето какво ще готвя днес.
| |
|
Асафетидата е смола от някакво растение, със много силна миризма на чесън. Иползва се вместо чесън, защото във ведическата кухня чесънът се смята за нечист и с долни енергии, или използван само за лечение.Ние може да си позлваме чесън, обаче.:)
Mens agitat molem
Редактирано от Fire walker на 15.07.06 17:34.
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Fire walker]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 16.07.06 14:06 |
|
Ето как изглежда Алу Гоби къри. Не ме пусна да си редактирам мнението за да не спамя излишно, за това го пускам като отделен постинг.
| |
|
вкусно изглежда
Mens agitat molem
| |
|
Някой обича ли бамя? Аз я обожавам, ако знаете други рецепти давайте насам, моля!
Аз я проготвям по този изкл\чително вкусен начин:
Бхинди Бхаджи:
1/2 кг бамя
2 глави лук, средно големи и нарязани
1/4 ч.л. чеснова паста или чесън на прах
1/4 ч.л. коризндър паста или кориандър на прах
1/8 ч.л. кимион на зърна
3 големи домата
2 ч.л. олио
1/2 чаша нарязан пресен кориандър
Нарязваме баямта на парченца, като премахваме предварително връхчетата и дръжките.
Загрейте тигана на средна горещина, запържете кимионовите семена и добавете лука, като го задушавате около 3 минути. Прибавете чесновата паста и пастата от кориандър (аз лично нямах такава и взех, че пасирах чесън и пресен кориандър). След 3 минути добавете първо доматите и след много малко бамята и гответе 6-8 мин. Гарнирайте с кориандър.
Сервирайте с ориз, наан или пита хляб.
| |
Тема
|
Re: Бамя
[re: Eлф]
|
|
Автор |
ease () |
Публикувано | 21.09.06 19:26 |
|
това звучи много вкусно
защо като съм на диета пишеш такива неша, а?
....не мога да допълня рецептурника за жалост
Mens agitat molem
| |
Тема
|
Re: Бамя
[re: ease]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 22.09.06 10:36 |
|
Еее, че какво лошо има? Аз също съм на диета и смея да се похваля (изпъчено и гордо), че до тук от края на април съм свалила 18 килограма, като 75% от храната ми е индийска!
Още рецепти?
| |
Тема
|
Re: Бамя
[re: Eлф]
|
|
Автор |
ease () |
Публикувано | 08.10.06 06:31 |
|
шапка ти свалям!
всякакви рецепти се приемат
Mens agitat molem
| |
|
Намерих ги случайно из харда ми, не съм ги пробвала, даже не помня откъде съм ги взела - директно копи-пействам:
* * *
Леща по индийски (MASUR DAL)
ПОРЦИИ: 4
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. леща, 3 1/2 ч.ч. вода, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч.л. куркума, 2 големи склидки чесън, 2 ч.л. джинджифил на прах(или пресен ситно нарязан), 1 малка глава лук, 2-3 с.л. масло, 1 с.л. кимион
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и изчистете лещата. Загрейте водата до завиране и добавете лещата, солта, черния пипер, куркумата, джинджифила и чесъна. Похлупете съда и варете за около 20 мин.
Когато лещата е сварена, сгорещете маслото в отделен съд, добавете към него кимиона и го пържете до златистикафяво. Добавете тънко нарязания лук. Пържете докато стане златистокафяв. Може да добавите и червен пипер и ситно нарязани домати. Излейте върху лещата и сервирайте.
* * *
Пуди
ПОРЦИИ: 4
ПРОДУКТИ:
100 г брашно, 1 г хлебна сода, 2 с.л. вода, 1 с.л. олио, сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, солта и водата се замесва твърдо брашно. Разточва се на тънки питки с дебелина 1 мм и се пържат в силно загрята мазнина. Сервират се вместо хляб
* * *
Патладжани по индийски
ПОРЦИИ: 2
ПРОДУКТИ:
За 2 порции: 1 ч.л. семена от кориандър , 1/2 ч.л. кимион , 1/2 ч.л. куркума, 1/4 ч.л. карамфил, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. кардамом, 3/4 ч.ч. вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 малък патладжан (около 350 г), 2 с.л. масло, 1 с.л. сол, 2 с.л. пресен кориандър, ситно нарязан
ПРИГОТВЯНЕ:
В малка купа смесете подправките и в чаша разбъркайте заедно водата, захарта и оцета. Нарежете патладжана на 4см. парчета.
В голям тиган загрейте маслото , сложете подправките, разбърквайте и след около 1 мин. добавете патладжаните и солта и разбъркайте много добре със подправките. Разбъркайте сместа със оцета и я прибавете към патладжана. и разбъркайте. Покрийте тигана и пържете около 10 мин без да разбърквате. След това отхлупете и гответе на бавен огън без разбъркване до изпаряване на течността и патладжана леко да се зачерви около 15 мин.
Махнете тигана от огъня е оставете съда покрит за около 5 мин.
Сервирайте патладжана поръсен със ситно нарязан пресен кориандър.
* * *
Картофи по индийски
ПОРЦИИ: 2
ПРОДУКТИ:
1 с.л. олио, 3 склидки чесън, счукани или пасирани, 2 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил (или 3 ч.л. смлян), 1/4 ч.л куркума, 1/4 ч.л. кориандър, 1/4 ч.л. червен пипер (по желание лют), 2 картофа, нарязани на кубчета (около 1,5 см), 1 1/3 ч.ч. пилешки бульон, 1 с.л. лимонов сок, пресен магданоз, ситно нарязан
ПРИГОТВЯНЕ:
Нагорещете олиото. Добавете чесъна, джинджифила, куркумата, кориандъра и червения пипер и задушавайте около 1 мин. Добавете картофите, след това бульона. Покрийте и гответе 5 мин. Открийте, намалете огъня гответе докато картофите са готови и течността изври. Разбърквайте внимателно. Овкусете със сол и пипер. Прибавете лимоновия сок. Поръсете с нарязания магданоз при сервиране.
* * *
| |
Тема
|
Лучени картофи с кимион и сусам
[re: Rama]
|
|
Автор |
Фpидa Kaлo (deep & dark) |
Публикувано | 08.10.06 17:04 |
|
Това не е индийска рецепта, а лично моя импровизация, но понеже е изцяло с индийски подправки (и вкус), ще ви я споделя.
Значи трябват ви:
4-6 средно големи картофа
1 голяма глава лук (или 2 средни)
краве масло
1 супена лъжица кимион (на семена)
къри
шафран
червен пипер
черен пипер
сусам (1-2 супени лъжици)
Първо обелвате картофите, нарязвате ги на парченца (така се сваряват по-бързо, а и си спестявате после рязането на горещи картофи) и ги сварявате.
Накълцвате лука на ситно (наскоро ме научиха на още един трик против сълзите - докато белите лука, си напълвате устата със студена вода и издувате бузи. Наистина действа, ако се удържите да не прихнете, понеже отстрани ще сте много колоритна гледка).
Разтопявате маслото в тенджера и като се загрее добре, пускате вътре кимиона. Запържвате го буквално за секунди, докато леко потъмнее - много ключов е този момент, понеже ако прегори кимионът, ще се скапе вкусът на цялата манджа.
После слагате нарязания лук и го задушавате (слагате капака на тенджерата). Добавяте червения пипер, а после и картофите. Бъркате непрекъснато да не загори - ако усетите, че става много сухо и прегаря, може да долеете малко вода. После слагате всички останали подправки - солта, черния пипер, шафрана, кърито и най-накрая сусама.
Преди да го свалите от котлона, може да пуснете вътре още едно парченце краве масло да се разтопи - така ще стане още по-вкусно.
После ядете.
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Rama]
|
|
Автор |
Eлф (Indian) |
Публикувано | 16.10.06 22:08 |
|
Варени яйца с лук
Семена от кимион
Къри листа
Къри на прах
Куркума (турмерик)
люти чушлета
Лук
Варени яйца (пропорцията е на всяко сварено яйце към 2 глави лук)
Ги
Запържете семена от кимион в малко Ги или друга мазнина. Добавете пресни листа къри и лютите чушлета нарязани на ситно. Изсипете нарязания на дребно лук, добавете куркума и къри на прах и пържете до омекване. Прибавете нарязаните на едри парчета яйца и на много слаб огън оставете до златисто зачервяване на всички съставки.
| |
Тема
|
Re: КАРФИОЛ БРОКОЛИ И КАРТОФИ
[re: Rama]
|
|
Автор |
AGLER (минаващ) |
Публикувано | 17.11.06 20:05 |
|
И ТОВА БИЛО ОСНОВНА ХРАНА В АШРАМА, А БРЕ ХОРА КВИ БРОКУЛИ КВИ КАРТОФИ КАКЪВ КАРФИОЛ, СТЪПВАЛИ ЛИ СТЕ В ИНДИЯ ВЪОБЩЕ.
основна храна в АШРАМА
| |
Тема
|
Re: КАРФИОЛ БРОКОЛИ И КАРТОФИ
[re: AGLER]
|
|
Автор |
ease () |
Публикувано | 18.11.06 16:34 |
|
шо крещиш? стъпвали сме в Индия. Манджите с карфиол и картофи са традиционни и наистина ти се сервират почти на всяко ядене и са включени във всяко тали.
ти други ли наблюдения имаш?
| |
Тема
|
Sambar
[re: ease]
|
|
Автор |
Eлф (Indian) |
Публикувано | 19.11.06 23:39 |
|
САМБАР
Предварително сварена в тенджера под налягане Тур дал, аз също харесвам Чана дал, което си е нахут на български наричан често също леблебия. Сложете малко сол за да получите консистенцията на каша, защото иначе зрънцата ще си останат що-годе цели, а не това е целта.
След разхерметизиране отворете капака и гответе директно в тенджерата под налягане, като добавите:
вода, за да се получи консистенция на супа;
2 разрязани по дължина зелени люти чушки;
2 големи моркова нарязани на дебели колеца;
2 глави лук, също много едро нарязан на полумесеци;
2 малки домата, едро накълцани;
От тук насетне можете да добавите в зависимост каквото имате или лични предпочитания към следните зеленчуци:
Няколко малки патладжана. Не знам как се казват на Индийски, но са големи колкото орех и изглеждат така:
Бамя, тук й казват Okra или lady's finger;
Един много специфичен зеленчук, подобен на бобова шушулка, която тук наричат Палки на барабан (Drumsticks - Moringa oleifera)
Куркума;
сол;
Затворете тенджерата под налягане и оставете да изсвири един път на силен огън, след което може да отстраните от огъня, но ако лично предпочитате по-кашаво къри оставете още поне 1 път да изсвири на по-слаб огън.
Отделно запържете в Ги:
синапено семе;
кимион на зърна;
сухи чили чушки от топчестите;
листа къри, аз използвам сухи;
пресен кориандър;
чесън и джинджифил предварително приготвени на паста;
една шепа Урад или Чана дал, което както вече уточних е суров нахут.
След като замирише на запържено и преди да е прегорял чесъна и джинджъра снемете от огъня и добавете към готовата леща. Ако имате турмаринд на паста добавете по ваш вкус или използвайте лимонов сок. Гарнирайте с още пресен кориандър.
Добър апетит... Аз лично страдам от прекаленото наличие на такъв и тази вечер се нахраних перфектно със Самбар и едни палачинки направени от ориз и урад дал! Леле майко, какво му трябва на човек за да бъде щастлив!
Чилито:
Това са патладжаните:
Дръмстиковете:
Редактирано от Eлф на 19.11.06 23:59.
| |
Тема
|
Зеле :)
[re: ease]
|
|
Автор |
Eлф (Indian) |
Публикувано | 20.11.06 00:15 |
|
Cabbage curry
Съставки:
зеле
чана дал
лук
зелени люти чушлета, сухи къри листа
олио
синапено семе
кимион на зърна
пресни къри листа
пресен кориандър
чесън и джинджифил на паста
сол
куркума
чили на прах
Приготвяне:
- Сгответе в тенджера под налягане ситно нарязаното зеле и нахута.
- Загрейте в уок или тенджера олио. Добавете синапеното семе и кимиона.
- Сложете листата къри и пастата от чесън и джинджифил.
- Добавете нарязан на ситно лук и зелените чушлета. Сложете щипка куркума на прах и пържете докато лука стане златисто кафяв на цвят.
- Прибавете сготвеното предварително зеле и нахута.
- Овкусете със сол и добавете чили на прах.
- Оставете да поври още малко и гарнирайте с пресен кориандър.
Бон Апети!
Редактирано от Eлф на 20.11.06 00:17.
| |
Тема
|
Re: КАРФИОЛ БРОКОЛИ И КАРТОФИ
[re: ease]
|
|
Автор |
Eлф (Indian) |
Публикувано | 20.11.06 01:05 |
|
Какво ти стана с диетата? Моят резултат към момента е 21 кг свалени, като съм се посветила почти 100% на индийската храна.
Редактирано от Eлф на 20.11.06 01:10.
| |
Тема
|
Re: Таматар панир малай
[re: Rama]
|
|
Автор |
klemem (непознат
) |
Публикувано | 05.07.07 18:04 |
|
Zdravei!
Obrushtam se s goliama molba kum teb. Goliam fen sum na indiiskata kuhnia, no tuk v Sofia ne moga da si kupia nito podpravki nito pundjabi mix:( Molia da mi kajete ot kude moga da si kupuvam indiiski produkti. Blagodaria predvaritelno i chakam s neturpenie vashiat otgovor!
| |
Тема
|
Re: Таматар панир малай
[re: klemem]
|
|
Автор |
Rama (psychedelic) |
Публикувано | 04.08.07 08:56 |
|
Извинявам се, че с малко закъснение отговарям, ама ме нямаше за известно време. Аз не съм чак такъв експерт в индийската кухня и доста продукти и подправки не ги познавам - например за пръв път чувам за pundjabi mix. А подправките, които обичайно използвам - например къри, кардамон, джинджифил, кориандър и т.н. - ги има на всеки по-голям пазар. Тоест не са нещо рядко срещано и дефицитно.
Моля те занапред да пишеш на кирилица, ако не те затруднява.
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Rama]
|
|
Автор |
OT6ELNlK (член) |
Публикувано | 31.08.07 15:30 |
|
Всичко е много хубаво но половината съставки липсват на нашия пазар за съжаление - ефекта се губи .
| |
|
някои липсват, наистина, но не полвоината
мисля,че работата е да откриеш къде се продават
| |
|
Това е равносилно като да търсиш игла в купа със сено .
| |
|
Не чак.Ако говориш за подправките, аз съм купувала от женския пазар-арабските магазинчета, пазара на графа, пазара иван вазов....Просто трябва да намериш къде близо до теб ги има.
| |
|
Е това ми е проблема близо до мен няма на кирков знам , че продават голям набор от подправки .
| |
|
е разходи се един ден ...те стигат за дълго време, няма да има нужда всеки ден да ходиш.
| |
|
Ти имаш ли представа само за колко животни се грижа в нас , а през свободното време ходя на палатка - поне докато е хубаво времето .
| |
|
е като не ти е приоритет готвенето, не се оплаквай.Човек прави това,което най му се иска.Явно на теб ти се искат други неща.
| |
|
Не че не ми се иска вкарал сьм направо зоо парк в нас - притежавам само 6 тарантули и куп други животни , варани , отровни змии , насекоми и т.н.
Отделно за момента гледам на един приятел животните то време на време а при него са много повече от моите повярваи ми .
Неизбежно е за момента да се занимавам и други неща с вьрзани реце сьм но ще се опитам .
| |
|
ЕГАТИ...И с ква цел отгледаш 6 тарантули и змии?!
навива ли се някой да дойде у вас?аз не бих стъпила в жилище като това, ако ще да се съвместна собственост на Брад Пит, Джордж Клуни и Клайв Оуен и те ме чакат в джакузито.
| |
|
[smeq seХА ХА споко всичко е под контрол .
Приятелите ми са свикнали - това е сьвсем нормално и най-вече това ми е хоби .
Ти какво мислиш , че всичко е на самотек ли - навсякьде пьлзьт гадинки из апартамента ли .
При теб това явление се нарича арaхнофобия - срах от паяци .
Аз нямам фобии затова е сьвсем нормално от моя страна да не изпитвам ужас от тези гадинки .
| |
|
абе чак фобия нямам, обаче са ми гнусни
а змиите ги харесвам, обаче не и такива, които могат да ме пратят на оня свят
| |
|
Тези са интересните - опасните .
В азиатската кухня има много гозби с члченестоноги - някои ден ще си прьжна една шепа хлебарки от моята реколта да ги пробвам .
Чел сьм че са много полезни и са пьлни с протеини - искаш ли една порция да ти запазя .
| |
|
много мило, но ще се въздържа от пържените хлебарки
пиши как са били на вкус
| |
|
Tази седмица смятам да ги тествам - предполагам като скариди на вкус
| |
|
пиши след експеримента
| |
|
Споко ще кажа как е протекъл опитът .
| |
|
Дошли са ни едни индийци във фирмата и ще останат поне половин година. Опитаха от нашите БГ продукти, но нещо не им понасят. Тъй като основното им ястие е ориз и си правят питки от брашно /приличат ми на мекици/ се интересуват откъде могат да се закупят тези продукти - естествено те си искат индийските продукти, нашите не им понасят. Има ли някъде в страната такъв магазин за индийски храни и подправки? Или пък ако може да се поръча отнякъде в нета /но да е поне в България/. Има ли някой такава информация?
Виждам каквото ми изнася
| |
|
името н подправката в Индия е "хинг" и вярно е с много силна миризма. Обикновено я добавят в "тАрка"-та към почти всички видове леща, раджма /боб/ или варен нахут от типа яхния. Хинг добавят и към алу гоби-то , а също и в едно специфично слако ястие от тиква /ситафал ки сабджи или каду ки сабджи/, което се приготвя обикновено вечер, когато се приключват някои важни пости. Мисля, че и на патлажанови манджи добавят хинг, но зависи от региона.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|