|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Re: и от мен
[re: Rama]
|
|
Автор |
Sheetal (тъмна Индия) |
Публикувано | 02.09.05 10:50 |
|
Сабджито ми е едно от любимите . Почти същата е и моята рецепта само, че аз не слагам тиквички, понеже не обичам и понякога не слагам и патладжани, защото ми става доста тежичко. Хубавото е, че може да има вариации и всеки път обикновено слагам различни зеленчуци. Понякога заменям кимиона с кориандър.
А първата рецептичка ще я пробвам сега в неделя , понеже в неделя обикновено си правим по-специални обеди и вечери - непременно ще дам отзиви.
Айде сега нещо и от мен -ще съм кратичка, ама като се пробера в нас , ще пускам евентуални допълнения
Такам...
Прословутото им
ПИЛЕ ТАНДУРИ
Продукти: средно голямо пиле, 1 лимон, сол;
за маринатата: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1/2 люта чушка/ може и без нея/, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. канела, 1 зърно карамфил, на върха на чаена лъжичка индийско орехче, 1 ч. л. джинджифил, 2-3 зърна кардамон, кисело мляко
Пилето се нарязва на парчета, отстраняват се костите и кожата и се натрива с лимон и сол. Може да се използват пилешки обезкостени пържоли, които се накълцват на едри парчета. Прави се марината, приготвена от гореизброените продукти, смесени, смлени в миксер и след това прецедени. Обляно в тази марината, пилето престоява 12 ч. и после се запича в предварително затоплена фурна.
Аз лично вместо канела, слагам кориандър или куркума, може и мъничко шафран. Някъде съм срещала рецептата и без кисело мляко.
Става страхотно овкусено и може да се гарнира със зеленчуци по желание, а пък аз го заливам след това с един много гъст гъбен сос, обаче сега не помня точно рецептата - ще ви я добавя после.
ДАЛ-КЪРИ
Продукти: 250 гр леща, 3-4 картофа, 3 с. л. олио, 1-2 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 чушка, 1 ч. л. доматено пюре, 2 карамфилчета, 1/2 ч. л. канела, 1 с. л. гарам-масала, лимонов сок, сол
Предварително накисваме лещата в 0,5 л. студена вода, добавяме 1 глава ситно нарязан лук и нарязаните на кубчета картофи и ги сваряваме. Втората глава лук нарязваме на ситно, счукваме чесъна и заедно с чушката, карамфила и канелата запържваме 2-3 минути. После намаляваме огъня, прибавяме сместа "гарам-масала" и задушаваме 3-4 минути на слаб огън. После добавяме към сместа от подправки доматеното пюре , накрая ги смесваме със сварената леща и оставяме да повари още 5-10мин. След снемане от огъня може да се добави малко пресен кориандър.
Става много вкусно и питателно, обаче тяхната леща е друга - една такава оранжева и едра съм яла аз и става страшно вкусна. Аз и тук не слагам канела, понеже канелата я понасям само на сладки неща и то рядко..
Хайде, после пак ще се включа
Редактирано от Sheetal на 02.09.05 10:57.
| |
Тема
|
Balgaro-Indiiska Kuhnia
[re: Sheetal]
|
|
Автор |
Luvdeep (непознат) |
Публикувано | 28.09.05 10:42 |
|
Neka i az da se vklu4a:
Ako se gotviat balgarski iastia s indiiski podpravki ( v malki koli4estva, moje samo Garam Masala i Haldi /Jalt piper/ ), polu4ava se strahotna vkusnotia.
Primerno nie 4esto vkashti gotvim Musaka, Palneni 4u6ki, Sarmi4ki, Kufteta i Kebab4eta kato dobavim leko indiiskite podpravki. Gostite 4ak si oblijvat 4iniite.
Nai ve4e mi lipsva balgarska Rakia i bira
| |
|
Що, арака не струва ли?
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Rama]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 14.07.06 15:26 |
|
Една изпитана рецепта която готвя задължително всяка седмица. Имах гости преди месец, на съпруга ми колега с приятелката му и сестра й. Сестрата (на която съм голяма фенка) с влизането попита, така, сега какво да сготвим. Все едно музика се разнесе по сички краища на душата ми. От тогава съм казала, това момиче може да дойде и да готви за мен, когато си поиска.
Алу Гоби Къри.
2-3 лъжици олио (аз лично използвам Fry Light на спрей и впръсквам само 5-6 пъти, защото се храня лоу-фат и не позлвам обилни количества мазнина). Хвърляте 1 чаена лъжица семена от кимион и ги запържваш докато се разнесе оная ми ти приятна специфична миризма. След това добавяте предварително направена паста от счукани в хаванче 3-4 скилидки чесън, парче джинджифил и 2-3 в зависимост от големината им зелени люти чушки. Като поомекне това прибавяте нарязана глава лук и щипка турмерик (куркума) на прах. Следва купичка замразен грах, оставяте да се задуши всичко отново и прибавяте кориандър на прах - около 1/2 ч. л. Тук следват нарязани на парчета картофи аз лично слагам около 600 грама и една глава карфиол, която също идва към 400-500 грама. Понеже аз готвя без мазнина почти си доливам периодично вода и задушавам под капак докато картофите почти станат разкашкани. Кати изври и последната долята вода слагам къри на прах и си подлютявам още с чили на прах. Сервирам винаги с басмати, задушен в тенджера под капак съотношение 1 част ориз към 2 части вода.
| |
|
дай още рецепти, знам че имааашшш
Mens agitat molem
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Fire walker]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 15.07.06 12:41 |
|
Алу Палак (Картофи със спанак)
800 гр Спанак, нарязан
400 гр картофи, на четвъртинки
2 зелени люти чушки
1 суп. лъжиза масло, аз си ползвам моите лайт истории
A pinch of asafoetida, ако ми кажеш какво е това ще съм благодарна, не го слагам защотото е го намирам по магазините, на мен ми прилича на семена копър, чета че е някакво сенниково растение, ама не го намирам на български?
1 чаена лъж. кимион
сол на вкус
за гарниране:
Домати нарязани на парчета, аз ги потапям във вряща вода за 35 сек и им беля люспите, че ме дразнят като се заточат из гозбата после.
Лимон нарязан на уеджис, ох това трудно ще го обясня...
ето
Загрейте мазнината и запържете семената от кимион за 2 мин.
Добавете нарязаните спанак, картофи, сол и чушлета.
Захлупете с капак и задушете за 10 мин.
разбърквайте няколко пъти и наредете резенчетата домати и лимон на повърхността.
Захлупете и намалете огъня за около 5 минути още.
Аз лично си силагам гарам масала, синапено семе и след като го сваля от огъня 100 грама кисело мляко, защотото много отива на спанака, така ме научиха приятелките ...
Малеее ето какво ще готвя днес.
| |
|
Асафетидата е смола от някакво растение, със много силна миризма на чесън. Иползва се вместо чесън, защото във ведическата кухня чесънът се смята за нечист и с долни енергии, или използван само за лечение.Ние може да си позлваме чесън, обаче.:)
Mens agitat molem
Редактирано от Fire walker на 15.07.06 17:34.
| |
Тема
|
Re: Индийска кухня
[re: Fire walker]
|
|
Автор |
Eлф (Префърцунка) |
Публикувано | 16.07.06 14:06 |
|
Ето как изглежда Алу Гоби къри. Не ме пусна да си редактирам мнението за да не спамя излишно, за това го пускам като отделен постинг.
| |
|
вкусно изглежда
Mens agitat molem
| |
|
Някой обича ли бамя? Аз я обожавам, ако знаете други рецепти давайте насам, моля!
Аз я проготвям по този изкл\чително вкусен начин:
Бхинди Бхаджи:
1/2 кг бамя
2 глави лук, средно големи и нарязани
1/4 ч.л. чеснова паста или чесън на прах
1/4 ч.л. коризндър паста или кориандър на прах
1/8 ч.л. кимион на зърна
3 големи домата
2 ч.л. олио
1/2 чаша нарязан пресен кориандър
Нарязваме баямта на парченца, като премахваме предварително връхчетата и дръжките.
Загрейте тигана на средна горещина, запържете кимионовите семена и добавете лука, като го задушавате около 3 минути. Прибавете чесновата паста и пастата от кориандър (аз лично нямах такава и взех, че пасирах чесън и пресен кориандър). След 3 минути добавете първо доматите и след много малко бамята и гответе 6-8 мин. Гарнирайте с кориандър.
Сервирайте с ориз, наан или пита хляб.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|