Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:02 29.03.26 
ТВ предавания
   >> Господари на ефира
*Кратък преглед

Тема Глухите нямат право да шофират!нови  
Автор garkh (непознат )
Публикувано10.07.09 23:32

Хора със 100% загуба на слуха нямат право да карат. Не може да минат през някое спънало се дете докато паркират назад (примерно) само защото не са чули виковете му! Шофирането идва с голяма отговорност.

Случаят в предаването не е представен добре! Не се казва тези хора пълна или частична загуба на слуха са имали в момента на окачествяването им като негодни за шофьори (състоянието на слуха може да се променя с времето). Не се обяснява решешието за това еднолично ли се взима или с гласуване на комисия? Не се цитира закона.
Реално единственият аргумент който предоставят, за това че решението е неправилно, е че "досега са шофирали така". Което не доказва нищо! Възможностите за промяна на решението са много:
1) първоначално им е било разрешено да шофират неправомерно
2) слухът им се е влошил (не се казва дали това е така или какво е състоянието на слуха им в момента)
3) комисията (в променен състав или не) е променила мнението си в рамките на субективното допустимо от закона
4) комисията е променила мнението си извън рамките на субективното допустимо от закона
Очевидно от тези 4 възможни случая, само в последния може да се говори за грешка от страна на комисията. Но в предаването, по отношението към участващите в казуса, ясно личи че комисията е заклеймена. Дали решението на комисията е правилно или не, зрителите не могат да кажат, защото предоставените факти не изключват нито една от четирите възможности изброени горе. А само в последния случай комисията е взела неправилно (според закона) решение.

Имаше и аргумент "след като има толкова младежи каращи с надута до дупка музика защо да не шофират и глухи". Ами може би трябва да ги глобяват за това! Това че една грешка е толерирана не означава че трябва да толерираме и всички останали грешки!

Медиите имат власт. Властта може да бъде толкова опасна колкото и шофирането и идва с голяма отговорност. Един натиск от страна на медиите може да промени едно решение от неправилно към правилно, но също така и от правилно към неправилно! И в това се изразява отговорността. И ако натиска на медиите даде право на някой глух да шофира и утре той сгази някое дете защото не е чул писъците му, дали със същия ентусиазъм ще представят случката? Съмнявам се!

Пак повтарям - не знам кой е прав и кой крив в казуса. Осъждам действията и представянето на проблема от предаването! Някой ден, в някой казус, медиите ще наклонят везната в полза на неправилно решение с фатални последствия и аз ще съжалявам че съм бил прав. И вие носите отговорност!

Тема Re: Глухите нямат право да шофират!нови [re: garkh]  
Автор demi lovato (диди)
Публикувано15.07.09 12:01

Не съм съгласна!Защтото са карали автомобил 20 години!!!

Тема Re: Глухите нямат право да шофират! [re: demi lovato]  
Автор Блaryн Kaлчeв (Explorer)
Публикувано16.07.09 00:59

Разбира се, аргументите, че досега са получавали книжки, нямат никаква правна стойност. Чудя се защо и "господарите", и лекарката не се позова директно на закона, а дискусията беше безсъдържателно пустопреливане.

Според прил.1, раздел ІІ, т.4 забележка 1 на НАРЕДБА № 31 ОТ 26 ЮЛИ 1999 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО:
"- При вродено или придобито намаление на слуха и липса на реакция на единия или двата лабиринта се дава право за управление на МПС от категория "В" (вкл. на глухи лица) при компенсация на лабиринтната лезия от централната нервна система. За водачите на МПС от категория "С" компенсацията на вестибуларната лезия е необходимо да се докаже със стабилографско изследване"

Цитирам дословно клаузата, нека някой офталмолог "преведе" понятията. Ако пловдивската комисия не е допрочела наредбата, следва да го направи. Ако гражданите не компенсират въпросните лезии, явно че не са годни за водачи на МПС. Това няма нищо общо с равните права на инвалидите.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: Глухите нямат право да шофират!нови [re: garkh]  
Автор svetylka (непознат )
Публикувано17.07.09 22:54

и защо да нямат прааво да шофират това че са глухи не означава че вече не са хора

ми ако бяхте вие глухи и да не ви разрешават да шофирате как ще се чуствате Вие изолирани от всички помислете първо преди да пишете такива неща поставетесе на тяхното място и тогава ми пишете дали съжелявате или сте горди че сте го написали

Тема Re: Глухите нямат право да шофират!нови [re: svetylka]  
Автор garkh (непознат )
Публикувано29.09.09 23:19

demi lovato и svetylka явно ВЪОБЩЕ не са разбрали това което съм написал.

Очевидно това че са карали 20 години не означава че е било правомерно.
Може просто първата комисия да не е отсъдила правилно?! А това че веднъж погрешка им е дадено разрешение не означава че грешката не може да бъде поправена. Разбира се, както казах, от предаването не можеше да се отсъди дали това е било така защото дори не цитираха закона. И искам да подчертая че аз казах че ГЛУХИТЕ нямат право да шофират, а не тези с увреден слух който може да бъде компенсиран! Нали именно от тези детайли произтича спора, а вие дори не ги забелязвате.

И какви са тия инфантилни изказвания "това че са глухи не означава че вече не са хора". Чакай бе!! кой е казал такова нещо. тук става въпрос за шофиране, не за отнемане на нечий живот. Шофирането е отговорност и докато не променим манталитета си ще продължаваме да мрем в катастрофи. Шофирането си е като професия. Отиваш на интервю и ако ставаш за работата - взимат те. Това че си тъпа определено означава че не бихме искали да ставаш хирург!? По-просто не мога да го обясня.

Ах колко ми е жал за глухите, що да не ги направим и учители по музика бе!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.