Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:57 03.10.24 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Re: Националната идентичност в Македониянови [re: sofijanec]  
Автор komitaO3 (Зъл и лош)
Публикувано04.12.22 16:46

Тече някакъв процес. Там ни е надеждата. Надеждата ни е в небългаромразците. 20-25%. Не е малко, след целия бой който българщината е изяла там. Пролука има, трябва да се разширява. Има много интелигентни хора там, а и състоятелни, които се имат за българи, но не се разкриват, поради страх от загуба на социален статус. На този етап, се разкриват само тези, които нямат много какво да губят. Притаените са в пъти повече.

С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!

Тема Re: Националната идентичност в Македониянови [re: komitaO3]  
Автор tuzlija-179435 (стар вълк)
Публикувано04.12.22 20:30

+1

Автор tormentor (мъчител)
Публикувано05.12.22 11:44

добро четиво, авторът е систематизирал много нещо дето тука ги дъвчем от много време без да имаме някаква кохерентна обща картина.
нещото което не ми се понрави е вкарването на това чудо за обясняване на развиитето на македонистката идентичност:

в смисъл може да има някаква стойност при обясняване на възприемането на накякви идеи или иновации, но за нещо като национална/ентическа/регионална идентичност с всякаквите междинни състояния там и т.н. ми се струва доста изкуствено /особено пък с тая крива на нормалното разпределение дето я слагат за почти абсолютно всичко, само дето в нашия случай нямаме и най-малка индикация какви са били реалните проценти на възприелите македонистката идентичност във времето/.
а и аз самия бих отместил нещата във времето - "иноваторите" са всъщност не ранните македонисти от сорта на мисирков, чуповски и т.н. /защото те всъщност не довеждат македониските идеи до по-широка аудитория, а остават напълно изолирани, т.е. са практически откъснати от последвалия процес/, а това са всъщност комунягите от края на 20те и 30те години, защото всъщност тази форма на македонизъм става чуваема за по-широк кръг хора особено покрай комунистическата идеология и фундаменталистките способи на налагането й.
ранните "адоптъри" са към края на 30ти и първата половина на 40те, отново преобладаващо сред комунягите. 43та, не разбирам за какво трябва да се взема като нещо вододелно /същата липса на сигурна логика подобна пък на другата "вододелна година" - 44та/. "ранното мнозинство" е след 44та в титова югославия, където има комбинация от репресии и конформизъм. за последните две групи надали някой може да каже нещо със сигурност, особено във времеви аспект. със сигурност има голяма група от населението, която никога не приема македонистката идентичност /особето сред по-старите поколения/ и тая група постепенно намалява и изчезва, не защото си променят идентичността, а просто защото умират от старост. предполагам, че значителни проценти "нетрансформирани" остават плътно до 70-80те години, но просто си стоят тихо и незабележимо в групата на т.нар. крипто-българи.

кажи му северномакедонец вместо да го обиждаш

Автор torlakov-93629 (оД Цаконица)
Публикувано05.12.22 16:44

Не забравяй старото интервю с Нурджиева! Там тя определя Ченто с България. Пък и той самия е търсил изтъкнати българи за управлението си.
Мисля, че за неговият тертип и замах македонизъм без призната българска подкваска е нямало как да бъде развит . Дори в началото да е искал отделеност , гледам нашия и северомак културен живот. Той е омъртвен , нашият пък е с ампутиран крайник.
Интересни са ми публикациите на Перев за Последният Атентатор . Това , че полицията ни е пипала твърдо . Баба ми казваше как са пребили и прогонили един катун цигани през 20-те , той разбира се крадял от стадата . Комунистите са разглеждани като нещо подобно , особено с натрупваната bad blood между войните .

Автор Shtrkot (fyromophagos)
Публикувано08.12.22 21:13

Фридман обаче е манипулатор от класа....Славянското начало е неотделимо от българското. Пример: История Славянобългарска, други още 1000. А идентификацията на българите със славянската общност датира още от Средновековието. Така че и Даниил Москополец говори за българи и за никакви славяни и Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски. Славянското се изтъква от други книжовници- Паисий, Спиридон Габровски, по-късно Жинзифов и т.н. но само като комплементарно на българското, а не като нещо друго. Мисирков и Пулевски са напълно непоследователни, а Попарсов никакъв македонист не е. Що се отнася до македонисти, то такъв е Чуповски, на който брат му Чупаров пък е български националист. Иначе от сръбската връзка надолу е брилянтно написаното, точно така става.

Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...

Тема Re: Националната идентичност в Македониянови [re: Shtrkot]  
Публикувано08.12.22 21:20

А Щърка президент, але-але

С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!

Тема Re: Националната идентичност в Македониянови [re: Shtrkot]  
Автор Amateur (TrollBuster)
Публикувано08.12.22 22:27

Аре, че умрехме от скука.

Слава Україні!

Автор Darkages (стар клубар)
Публикувано08.12.22 23:51

По случай празника само минава, да ни набие канчетата, и адиос...

Тема Re: Националната идентичност в Македониянови [re: Darkages]  
Публикувано08.12.22 23:51

Хубаво, че не си носим студентските книжки, да не налепи и 2-ки

Автор tuzlija-179435 (стар вълк)
Публикувано09.12.22 05:53

Ти като си за двойка, някои сме за повече.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.