Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:37 22.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Лов и риболов
*Кратък преглед

Тема Колеги, бих желал да споделя какво ми се случи...нови  
Автор Makaroff (непознат )
Публикувано22.07.08 15:30

След доста години четене на ловни списания и книги, след чути доста ловни "лакърдии" и разговори с познати ловци взех решение и аз да стана Ловец. Не напразно изписвам думата с главна буква. Това е за да изкажа уважението си към хората, практикуващи тази дейност и да се разгранича от чиновниците, за които новият ловец е още една хилядарка в джоба...
Моята история:
Запознах се някои от по-активните ловци от "Н"-ската ловна дружинка. Оказаха се много приятни хора, с които всеки излет в планината е освен удоволствие и една добра възможност за получаване на нови знания за природата, дивеча, та дори и за междучовешките отношения... Миналата зима бях викач в две гонки. Тежък терен, сняг до над коляно, умора... Ловна слука нямаше, но пък удоволствието беше неописуемо! След няколко месеца ме поканиха да участвам в пролетната таксация. Приех моментално. Вътрешно в себе си вече бях решил, че е дошло и моето време. Междувременно получих уверението, че ще бъда предложен за приемане сред редовете им като кандидат-ловец. Тръпнех в очакване пред неизвестното...
Сега вече имам протокол от годишното събрание на дружинката, която ме прие да стана техен член на 22 март 2008 г. След това завърших курс за придобиване право на лов в София, поради това че работя там. Вчера, 21 юли, когато отидох да представя удостоверението за завършен курс от ловното дружество Сокол в Пловдив ми поискаха 1500 (за да няма недоразумение – словом хиляда и петстотин) лева като доброволно дарение от моя страна, понеже не съм изкарал курса при тях. Що за абсурд, след като въпросният курс е за получаване на подготовка и лични знания и е логично да няма никакво значение къде е завършен.
До тук обаче с логиката, понеже тя е много, ама много далеч от служебните лица в Сдружение ЛРД Сокол - Пловдив. Според тях ловната дружинка няма право да приема нови членове, понеже не е юридическо лице както самото Сдружение. Всичко се решава от Управителния съвет на Дружеството. В моята представа ловната дружинка е някаква безгласна притурка към Сдружението, без никакви права и автономия. Дори и нещо повече - сумата от 1500 лева я искат като доброволно дарение от кандидатите и това е решението на Управителния им съвет. В тях ножа, в тях и сиренето - ще режат на който си искат и колкото си поискат! И това ако не е рекет – здраве му кажи! Срещнах се с председателя – Доц. д-р Васил Паница и ми беше казано, че това решение е взето поради предстоящите промени в Закона за лова. Но този Закон все още си е проект, факт неоспорим! Също така това се правело за да откажат кандидатите, особено пък такива, които не са завършили курс при тях и съответно не са си платили „дарението”, включено в цената на курса. За тези, които не знаят цената на курса в Пловдив е 650 лева, от които 380 лева са дарение. В София цената на курса беше 430 лева и никой не ми спомена нищо за дарение. Но това е друг въпрос, малко встрани от темата... В крайна сметка господин Паница ми каза да подам молба во Управителния съвет, особено след като изтъкнах факта, че съм приет за член на дружинката през март и едва след това съм започнал курс за ловец, за жалост в София поради това, че работя там. Не само това, но Председателят каза, че не може да настоява пред Управителния съвет да бъда приет за член на дружеството им, понеже се опасявал да не бъде упрекнат от някого че е взел подкуп. Интересни думи, няма що! Нямам право да кажа каквото и да било, затова пък мога да си мисля дали пък случилото се не прилича на приказката „гузен – негонен бяга”... Все пак не очаквам да е така, понеже въпросният господин освен председател на Сдружение ЛРД Сокол – Пловдив е лекар, виден политик, дори и депутат. Накратко казано – отговорен човек!
Намирам се в патова ситуация - имам дружинка, която ме е приела за техен член. Хора приятни и народни, независимо от "големината на кесията" им и заеманата от тях длъжност и позиция. Насреща - чиновниците от Сдружението, начело с Председателя им - стриктно изпълняващи Закона, дори още преди да е влезъл в действие. Замислям се дали пък въпросните служители не робуват на онзи, другия Закон - закона на джоба и кесията, според който всеки нуждаещ се (в случая кандидат-ловец) трябва да пълни, да пълни докато получи най-сетне одобрението... Няма значение от мотивацията на кандидата, няма значение от фактите, които е представил, дори няма значение от финансовите му възможности. "Ловът е за богати и който иска да стане ловец - трябва да си плати!" - това изказване от страна на Сдружението ми напомня поговорката, че "болния се е.е на легло". Това пробужда и друг въпрос в мен - дали някаква част от това "доброволно дарение" ще достигне до касата на самата дружинка? Най-вероятният отговор според мен е НЕ! Сещам се един лозунг от плажния фолклор – Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се. Дружинката има нужда от средства за да се грижи за дивеча и както най-често се оказва тези средства недостигат. Благодарение на спонсорството на някои и съответно благодарение на труда на други работата върви... Защо ли си това ми напомня Епопея на забравените, Левски - богатий с парите, сюрмахът с трудът... Само не искам да си представя къде ще се впише Управителния съвет на Сдружението. За себе си съм намерил отговора на въпроса. Предпочитам да не го споделя с вас все още и най-добре ще е за сега да го оставя на самите тях (членовете на Управителния съвет на това сдружение). Още повече, че очаквам да ми отговорят в писмен вид понеже съм подал молба за членство, както подобава - с входящ номер. При така изложените факти членство, което не би трябвало да се оспорва дори, но неисе...
Според мен е въпрос на чест. Вероятно според тези, които трябва да отговорят ще става въпрос за бизнес. Но няма ли да се окаже личен бизнес, базирайки се на неща чути от познати и непознати хора, от ловци сърбали попарата на чиновника... Тогава ще се питам бизнес ли е лова и чий джоб пълни. Въпрос, на който много лесно може да се намери отговора, но не сега...

Това, което смятам да направя е да се боря с всички сили и средства, естествено законови, за да постигна целта си да стана Ловец. Дори и през предстоящия сезон това да не стане, понеже ще отнеме доста време имам нужното търпение.
Другата възможност е да си потърся друга дружинка, вероятно на десетки, а може би и на няколкостотин километра от Пловдив.

Ако Вие ,Колеги Ловци, имате идея как да реша стоящия пред мен проблем, моля споделете! На всички отзовали се предварително благодаря!

Тема Re: Колеги, бих желал да споделя какво ми се случинови [re: Makaroff]  
Автор *Mими* (Рак)
Публикувано22.07.08 17:59

Историята,Ви,много ме потресе!Аман от такива управници!Сигурно има по-висше стоящи органи от тези в Пловдив,за това ,Ви,подкрепям:БОРЕТЕ СЕ!!!Ако трябва потърсете и медиите.УСПЕХ!Аз винаги съм си казвала:ХУБАВИТЕ НЕЩА СТАВАТ БАВНО,а чакането си заслужава!

Тема Re: Колеги, бих желал да споделя какво ми се случи...нови [re: Makaroff]  
Автор@@ (Нерегистриран)
Публикувано22.07.08 18:18

lele, nalegnaha me spomeni...

samo za svedenie, v Canada kursat trae 2 dena, i struva 100-tina $. Na 3-tija den si na lov....drujinki njama, i slava bogu.

Тема Re: Колеги, бих желал да споделя какво ми се случинови [re: @@]  
Авторfen (Нерегистриран)
Публикувано23.07.08 22:43

(Сега вече имам протокол от годишното събрание на дружинката, която ме прие да стана техен член на 22 март 2008 г. След това завърших курс за придобиване право на лов в София, поради това че работя там.)

E с тоя протокол маже да ги сцепиш! И никакви там дарения какви са тези глупости? Тия са за съд! Няма значение къде е изкаран курса ти имаш протокол,че си приет за член в съответната дружинка към това сдружение! Какво се правят на ощипани моми? Действай смело закона е на твоя страна!
Успех!

Тема Re: Колеги, бих желал да споделя какво ми се случинови [re: fen]  
Авторa (Нерегистриран)
Публикувано23.07.08 22:52

Tи си един от многото тъпаци, които са прецакани от такива сдружения тази година. Вземи им дай парите и не се занимавай с глупости щото ще ходиш на лов с прашка тази година а и догодина. Това най-вероятно е отработена схема и ТИ няма да си човека дето ще я развалиш. Това е истината. А дето тук във форума ти пишат БОРИ СЕ и т.н. са мишоци и хал хабер си нямат от нищо. Успех все пак................ и наслука

Тема Re: Колеги, бих желал да споделя какво ми се случи [re: a]  
Автор фeн (запознат)
Публикувано24.07.08 21:13

(Tи си един от многото тъпаци, които са прецакани от такива сдружения тази година. Вземи им дай парите и не се занимавай с глупости щото ще ходиш на лов с прашка тази година а и догодина. Това най-вероятно е отработена схема и ТИ няма да си човека дето ще я развалиш. Това е истината. А дето тук във форума ти пишат БОРИ СЕ и т.н. са мишоци и хал хабер си нямат от нищо. Успех все пак................ и наслука)

Това е най-лесния начин,който си предложил:) плаща си рекета и няма проблем!
А ти ефето, като си много корназ и имаш хабер,ако беше в положението на човека май нямаше да ти е толкоз приятно!... а това дали знаем законите или не не си човека да слага всички във форума под общ знаменател!
Има много начини да се реши този казус... защо няма съдействие и от ръководството на дружинката,там където е приет?

Тема Re: Защо никога няма да стана ловецнови [re: Makaroff]  
АвторГoro (Нерегистриран)
Публикувано25.07.08 18:15

Кой може да стане ловец в България? Погледнете ловните дружинки - освен старите възрастни ловци /които са заварено положение и няма как да изхвърлят/ кои са новоприетите членове? Това са бизнесмени, ръководители, политици, писатели, журналисти, шоумени. И нищо чудно, след като /както писа Makaroff/ за да станеш Ловец, трябва еди кой си да те предложи, еди кой си да те одобри и да дадеш еди каква си сума под формата на дарение. За горепосочените лица явно не е проблем да бъдат предложени и избрани, да получат документи за изкарани курсове, положени изпити и т.н. Да не говорим за даренията - за тях те не са проблем. Представете си какво ще стане, ако напр. стругарят Иван, работник в един завод с нормална работническа заплата, човек без връзки и познанства, отиде при ръководителя на ловната дружинка в града и му каже, че иска да стане ловец, защото обича лова, обича да е сред природата, може да задели малко пари да си купи пушка и съответните пособия и да изкара необходимите курсове. Как ще реагира г-н Председателя? Ше го изгледа като извънземно и може да си направи труда да обясни на Иван, че за да го приемат в ловната дружинка трябва да се освободи място т.е. да си отиде някой от старите членове, но и тогава не е сигурно, защото за едно място чакали толкова и толкова човека и пр. и пр. А дали е чакал да се освободи място за ловец напр. г-н Слави Трифонов. Може би е ходил като викач в гонка , посещавал е необходимите курсове и е положил успешни изпити? Господата министри, депутати, кметове и всякакви там творчески звезди, които са ловци /а по-вечето са такива/, дали и те са чакали по реда си да се освободи място в ловната дружинка? Според законите на България всички са равни, но все още има и по-равни, нали?
Ако някой не е съгласен с моето мнение, нека отговори - може да поспорим.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.