|
Тема
|
Колеги,споделете как контролирате....
|
|
Автор | ropckия (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.08.06 09:57 |
|
Много ми се иска да споделим как в отделните дружинки
се контролира популацията на чакала......
В северозападна България добива застрашителни размери.
За района на нашата ловна дружинка,стопанисван от 45 ловци,
спокойно мога да кажа,че на 1кв.км се падат 3-4 чакала.
Теренът е пресечен с много блата и гори,но дивечът застрашително намалява.
Като секретар на дружинка съм опитвал какви ли не методи за регулиране
на този хищник.
Когато кожите не се заплащаха от страна на горското,давах по 5 патрона
на член от дружинката,който по време на лов отстреля чакал.
Сега нещата малко или много се стимулират парично,тая зима паднаха
поне 35-40 хищника,но все още не мога да накарам възрастен ловец
да стреля по това което не се яде...........
Стигнах до извода,че трябва да се търсят други законни методи за изтреблението на тези хищници(тровенето,примките и капаните
са забранени)
Преди време в този форум споделих как преди 30г дедите ни получавали
презавереният си ловен билет..........срещу предадена лисича кожа и
30-чифта сврачи крака.
Съседните на нас ловни дружинки (едната е на гр.Козлодуй)
не правят абсолютно нищо по въпроса с хищниците,което прави нашето
старание безполезно.
Хората се страхуват да замръкнат по ливадите и край реката.
Около 20.00ч започва смразяващият вои,който се носи надалеч сякаш
предвещаващ нещо лошо.......и така всяка нощ.
Държавата е предоставила на дружинките да съхраняват и размножават
видовете дивеч,което на практика почти не се прави.
Затова пада и авторитета на такъв вид стопанисване и много скоро
със сигурност ще има строги санкции за такива дружинки.
Представете си само една дружинка наказана за 2-ловни сезона,
без право на лов,защото е допуснала да изчезнат сърните от землището.
Аз още не схващам...........
През 1982г в нашият район(тогава бях ученик)се взе решение за 2-години
да се забрани отстрела на заек.Отчете се голямата грешка с износа
на заек за Италия.Не се бракониерстваше през лятото,защото пушките
добре смазани,се съхраняваха в МВР.По същото време поставяхме отрова
само пред лисичите дупки и язовините.
След 2-год. имаше толкова заек,че още се разказват легенди.
Все стари,но ефектни методи.........
КОЛЕГИ споделете как е при вас....................................
| |
Тема
|
Re: Колеги,споделете как контролирате....
[re: ropckия]
|
|
Автор | Bobiander (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.08.06 16:43 |
|
Колега, аз мога да ти кажа наблюдения от моя край - ямболско. За тази и миналата година дружинката в която членувам е предала около 40 и повече чакала, които трябваше да им се заплатят по 20 лв от горското. Познай дали са платени , така че при нас не може да се говори за някакво стимулиране на ловците ... Макар че това не спира мен и още няколко ловци ( естествено много по-малко отколкото се събираме на излет за заек или прасе ) да ходим за хищници.
Като резултат на отчетените чакали, също така на ударените по време на гонка лисици и диви котки , според мен тази година значително се увеличи популацията на яребци, заек , а и разселените фазани оцеляват, за разлика от фазаните на съседната дружинка.
Чакалите които сме ударили са главно по време на гонка, но тази зима съм решил да пробвам и със звукова примамка ( не знам колко е разрешена но все пак и това е начин за борба с тази напаст ). Тъй като живея далеч ми е трудно да пробвам и със стървилище.
| |
Тема
|
[re: ropckия]
|
|
Автор |
Tzezar (новак) |
Публикувано | 18.08.06 17:25 |
|
Колега ще ти кажа как се практикува при нас в Североизточна България.
Напоследък ,след като взеха да плащат, доста колеги си изхитриха да го ловят на кука тройка-не се майтапя.Вземаш по-големи куки, като за сом,и ги вързваш с някакво метално жило на около 1,5 над земята-на някое дърво.Стръвта е риба или развалено месо.В резултат на което после само ги събираш.Един колега за миналия сезон предаде 80 броя.Не е спортсменско, но тази напаст иначе няма преборване.Наслука!
| |
Тема
|
[re: Tzezar]
|
|
Автор |
Дaнчo (минаващ) |
Публикувано | 19.08.06 07:48 |
|
Виж ти, с кука тройка викаш. В казармата един полковник така ловеше крадлите в автобуса - с кука тройка, зашита от вътрешната страна на джобовете на сакото.
Аз ако бях ловец в БГ много бих се кефил на възможността да ловувам след залез слънце и сигурно много чакали бих натръшкал без да ме интересува заплащането. Тук, в щатите, лова след 30 минути след залез е забранен май навсякъде - все пак тук е събран боклука на целия свят и никой не иска разхождащи се въоръжени индивиди по тъмното
А и за какво заплащане говорите? Лова не би ли трябвало да е спорт и призвание а не само ядене. Та си мисля - един .22 WMR или 223 с оптика 4X40 или 4X50 и подходяща примамка би свършил хубава работа. Мдаа, мечти.
Ловец в БГ сигурно не бих станал заради масовата простотия (от това което чета), заради това че всеки който иска да има пушка трябва да става ловец (поради тапанарските ни закони) а и не мога да си представя унижението някакъв си пиклив книжен плъх да ми казва че трябвало да си предам оръжието на съхранение в МВР-то. Ама знае ли човек
| |
Тема
|
[re: Дaнчo]
|
|
Автор |
rpg22 (снайпера) |
Публикувано | 20.08.06 20:32 |
|
Здравей Данчо.
Аз да ти кажа и тук е 1 час след стъмване забранен ама нали знаеш че бракониерската на никой не му пука. И аз съм навит за нощен тараш на хищници ама с нощно виждане. Иначе на луна си е зле работата.
Вчера като почивахме под една сянка на лова и говорим с един стар ловец. Каза следното "Чакалите се навъдиха щото не се ядът. Я да можеха нито един нямаше да има" Казах му че се плащали ама оня вика "абе плащат"
Та така с вредния дивеч
| |
Тема
|
[re: rpg22]
|
|
Автор | arkadi (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.08.06 22:08 |
|
samo na boen far,maina.oba4e tryabva 4engetata da si zatvaryat o4ite i da ti imat doverie 4e nema da gata6 ne6to drugo.v plevensko tazi godina sa predavali po okolo 100 4ifta u6i na kalpak,no v ekipa zadaljitelno ima po edno 4enge i narezna pu6ka.sarni4kite ne se broyat
| |
|
|
|
|