Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:27 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Лов и риболов
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови  
Авторfen (Нерегистриран)
Публикувано19.11.05 16:21

- Привет! След, като без малко не бях отстрелян на една от темите за глупоста, че за да използваш карабина е необходимо да имаш изкаран курс и съответния документ за подборен отстрел! Та с риск отново някой специалист по ловните дела да ме изкара комунист или не знам къв, да попитам как мислите- дали е необходимо да има ловна дисциплина,морал и ловна етика или тези добродетели да ги пишем в червената книга, като изчезващ вид!
- Аз лично мисля,че ги е имало и ще ги има....и не само в лова ...макар и малко да се съмнявам.... щото ако ги няма- последиците са катастрофални.....
- Защото лова и риболова освен, като хоби, спорт и развлечение е и нещо повече, което не е са непораснали деца.... както и форумите не са стрелбище, където влизаш да си начешеш крастата.....
- Успех и наслука!!!

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: fen]  
Авторerep (Нерегистриран)
Публикувано20.11.05 01:23

Здравей Фен.Според мен, форумите са място за изказване, разменяне на мнения, търсене и получаване на съвети . Те не са и не бива в никакъв случай да се превръщат на стрелбище и най-вече на кофа за смет!За съжаление понякога дискусиите се превръщат в караници, използват се нецензурни реплики, дори и обиди(" какво да правиш", в дискусиите често емоциите и темпераментта надделяват над възпитанието-често явление дори и в българския парламент). За ловната дисциплина, морала и ловната етика ще спомена само , че без тях ловът губи своя облик и бъдеще. Колкото до нарезното оръжие, съм съгласен,че в България,за да имаш и използваш нарезно оръжие е необходимо да имаш изкаран курс и документ за ПОДБОРЕН ОТСТРЕЛ( не ми е ясно, какво ще подбираш,при условие,че притежаваш по- малък калибър от 6,5х55 , но колкото и глупаво това да звучи, закона си е закон и трябва да се спазва .) Не съм само съгласен ( не само аз, но и други колеги) с примерите дадени от теб за използването на гладкоцевно и нарезно оръжие. Морално ли е да се ловува с 13/0? И все пак, ако моето мнение те е обидило, моля за извинение. Поздрави!

Авторbar (Нерегистриран)
Публикувано20.11.05 04:22

FEN NE ZANM ZASTO SEGA VZE DA TE IZBIVA NA MORALNI PROPOVEDI I KAKVO IMASH PROTIV NAREZNOTO ORAZIE,NO KOITO IMA TAKOVA V BG TOI SAS SIGURNOST EKARAL KURS-TOVA GO IZISKVA ZAKONA.
Ako imash da kazesh nesto novo i interesno davai ako ne nedei da palnish foruma sas spam i da se pravish na interesen.

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: bar]  
Авторfen (Нерегистриран)
Публикувано20.11.05 11:56

- Да, на времето бяха забранили използването на 13/0,поради чести наранявания и нещастни случаи... след това отново ги разрешиха по една или друга причина. За нарезното оръжие не съм оспорвал за предимствата,които ги има. Моето наблюдение е ,че повечето от колегите в БГ използват гладкоцевно. Избора и предценката кой с какво да ловува е индивидуална за всеки ловец. Темата , която я поставих тук не е за изнасяне на проповеди или за привличане на внимание...Темата е за ловната етика,дисциплината,морала,традициите обичаите и т. н...
- Предварително искам да отбележа ако не Ви е интересна темата
да не пишете!
- Човешко е да сбъркаш,човешко е да се извиниш! Извинявам се ако съм обидил или засегнал някого!
- Успех и наслука

Автор stier66 (gastronom)
Публикувано20.11.05 14:52

Не съм разбрал 13/0 да са разрешавани ,в закона ясно е написано,на едър лов само куршум.Макар че много и масово се ползват,дори и аз при определени обстоятелства....
За етиката и т.н. не ми се взема отношение ...,омерзен съм....

Автор nikoN ()
Публикувано21.11.05 11:40

Етика, морал и дисциплина трябва да имаме първо във всекидневието.
Не може да си говедо в живота и да имаш ловна етика, морал и дисциплина.

старите кадри са напълно облъчени
ние сме също доста увредени
нашите деца и внуци може би ще са малко по-нормални
след стотина години може пак да подхванем тая тема....

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: nikoN]  
АвторARl (Нерегистриран)
Публикувано21.11.05 13:55

Колеги,
Стига песимизъм.Забелязъл съм,че обкръжаващата среда оказва голямо влияние на поведението на човека.Мога да дам много примери,например:на гости съм в Германия и пушейки на балкона по стар обичай си хвърлях фасовете навън.При поредното пушене запалката падна от балкона.Излязох да я взема и забелязъх върху добре поддържаната трева множество фасове от моите цигари,под другите балкони беше чисто. Озъртайки се събрах боклука и засрамен се прибрах.С това искам да кажа,че добрия пример винаги води до подражание и кара хората да се замислят върху своето поведение.Така ,че дерзайте.

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: bar]  
Автор GLOCK 17 (минаващ)
Публикувано30.11.05 12:15

Хей bar що не идеш викач и срещу теб някой малоумник започне да чеше с някой автомат да видиш колко весело става.При груповия лов е абсолютно недопостимо да се използва нарезно оръжие,не е нужно да обяснявам защо.Лошото става бързо,па после кой прав кой крив няма значение,човешкия живот не може да се върне,и не забравяй ,че недай боже,никой не е застрахован от такъв инцидент.Ако ние самите не се пазим никой няма да ни пази.Нямамнищо против нарезното оръжие щото имам три такива пушки като не броя флобърката щото за мен това не е ловно оръжие.

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: GLOCK 17]  
Автор Ezekiel (25:17)
Публикувано30.11.05 13:45

Общо взето си прав.

И аз се забелязвам, че напоследък излизам с гладкоцевната при гонка, но не заради гоначи, а защото много от ловците водени от свои си правила не стоят на пусиите, а хитруват и ги сменят влизайки на "вътрешни" пусии(радвайки се, че застават примерно пред 3ма ловци и ако има животно ще стрелят първи).
Но като се замисля тях мога да ги рясна и с гладкакта... Та малоумници има всякви!

Тема Re: - За ловна етика,морала,дисциплината и ...нови [re: GLOCK 17]  
Авторzkk (Нерегистриран)
Публикувано30.11.05 13:56

От откриването на сезона до оня ден /последния лов/ отидоха 5 ранени и неоткрити прасета, защото се стреля със сачми ! Крайно време е, а и то ще настане от 2007/8 година, наистина да се стреля само с куршум, когато е за едър лов ! Е освен това трябва и да се потренира с 1 куршум или бренеке да се удари животното ! Другото е свързано с дисциплината, безопасността и то важи за всички видове оръжие. Нямам досега информация за нещастен случай с куршум или бренеке ! Всичките са със сачми ! За мадурковците, дето не могат да стрелят точно си има стрелбища да се научат, а не да разчитат на случайно попадение от снопа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.