Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:55 08.12.25 
Фен клубове
   >> Дж.Р.Р.Толкин
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Просто Фентази ?нови  
Автор korben (толкинист)
Публикувано11.11.02 18:11

Днес завързах един много, много тъп спор с един мой приятел, който се пише за фен на жанра фентази. Та спора беше за това - той наскоро беше завършил да чете Хрониките на Амбър X, и аз му казах "Щом си ги прочел, да ти дам 'Властелинът...' ", ми той вика "Ok", и почнах да ми казвам, че ще му хареса и ще е класи над това, което е чел. А той изръси нещо от сорта "Най-якото фентази са "Хрониките...". Направо ме закопа! После един час му набивах в главата, че това е нещо сериозно, и едва ли точно може да се нарече 'фентази'.
Незнам, кой го е измислил това, ама едва ли е прав.
Та, просто не е истина, колко време съм му обяснявал, че тези неща дето е чел, все се въртят около един човек и подвизите ми, а този свят на Толкин е ... просто различен.
Накрая се измъкна, като каза, че щял да я прочете. Ще видим тая работа, дали няма да стане запален фен.
Вие какво мислите по въпроса ? Дали "Властелинът.." е просто фентази и дали аз греша тук.

П.С. Много малко са книгите, който ме карат да се замислям, дали не съм объркал света и времето в което живея. Една от тях е "Властелинът...".

Редактирано от korben на 11.11.02 18:14.

Тема Re: Просто Фентази ?нови [re: korben]  
Автор Dream (Thunder)
Публикувано11.11.02 20:12

хех... това което ще кажа няма май много да ти се хареса... :) Но на мен лично Хрониките също ми бяха по-интересни от Властелина...Всъщност те са любимото ми фентъзи, но няма да се откланям... Всъщност да си призная Властелиннът не можа толкова много да ми привлече вниманиетоНо Хрониките..... хм, всъщност е доста безсмислено да се сравняват книгите... и двете са като се замислиш напълнооо различни. Единственото нещо, което ги свързва е единствено, че и двете приспадат към фентъзи жанра.
А Властелинът си е един нов свят... не е просто фентъзи, но и с Хрониките е така ( ех тия Хроники, не мога да се сдържа да не го отбележа и за тях
)
Но това което е казъл приятелят ти "че това било най-готинито фентъзи" е малко ... без много мисъл вложено в него, защото той представа си няма колко фентъзи още има да изчете, че да дава такава обща оценка...

Before you face the future... you have to deal with the past...

Тема Re: Просто Фентази ?нови [re: Dream]  
Автор korben (толкинист)
Публикувано11.11.02 20:46

Отговорът ти общи взето ми хареса, ама май имаше нещо не по реда си .....

и двете са като се замислиш напълнооо различни. Единственото нещо, което ги свързва е единствено, че и двете приспадат към фентъзи жанра.
А Властелинът си е един нов свят... не е просто фентъзи, но и с Хрониките е така ( ех тия Хроники, не мога да се сдържа да не го отбележа и за тях

За жалост точно това се опитвах да обясня! Нямам нищо против Хрониките, ама я ми кажи ти размишлявала ли си над Силмарилион или пък ВнП ? Колко време е писана ВнП ? Един - два дена ? Там са вкарани дълбоки размисли, който за жалост много малко хора могат да разберат ... Неможеш да ме убедиш, че сериозна книга(не книга ами СВЯТ), може да е едно Фентази ...

Виш сега, ако си изкривя малко погледа над жанра Фентази (сиреч, да приема само и единственно Толкин, като писател на този жанр), туко виж съм ти повярвал...

Тема Аз пък...нови [re: korben]  
Автор AdanedhelМодератор (Gollor)
Публикувано11.11.02 21:12

Ами вижте сега, аз по принцип не съм почитател на "жанра" фентъзи. Чел съм това-онова, но някак си не мога да приема, че творбите на Толкин са само фентъзи. По скоро това е една нова митология, подобно на Старогерманските и Елинските митове, а ВнП е нещо като преразказ на велики събития, но написани по-разбираемо.

Това е и религия, и поезия, и епос, и балада, и сатира, и трагедия, и какво ли още не. Определено не е само фентъзи. А и какво всъщност разбирате под "фентъзи". Според модела на "фентъзи-феновете" то трябва да има велик герой с древен меч, магьосник (зъл или добър мъдрец - по ваш избор), разни продружители комедианти и т.н. Всичко това го има във ВнП, но в никакъв случай това не са основните неща.

ПС. Боли ме главата, та дано сте ми разбрали нещо...

Тема признавамнови [re: Adanedhel]  
Автор Ceвepин (обичащ)
Публикувано12.11.02 10:03

че и аз не съм особено голям почитател на фентъзито. Падам си повче по sci-fi. Иначе хрониките ако ги докопам с кеф ще ги прочета...

Обаче въпреки че не съм ги чел Хрониките, си мисля, че "Донърджак" е най доброто на Зелазни...

Тема донърджакнови [re: Ceвepин]  
Автор ffox (hunter)
Публикувано12.11.02 11:13

Донърджак е леко оклепана към края от жена му (или там мадамата, която я е дописала след смъртта му). Великолепни идеи, огромен размах и накрая - сюжета е вързан малко като в епизод от "Часът на Дисни"... Мизерия...

Но днес пак съм цяла и без тебе вече ям, вече спя...

Тема фентъзинови [re: korben]  
Автор ffox (hunter)
Публикувано12.11.02 11:17

А да ти е хрумлало, че дълбочината на разбирането ти на Властелина въобще не съответства на тази на Хрониките?!
Мисля, че правиш огромна грешка по отношение на Зелазни. Не съм някой върл негов пророк, че да изсипя сега целия огън и жупел, който заслужаваш с предните си две изказвания, но все пак бих те посъветвала да не прибързваш.
Да, Властелинът на пръстените е епическо описание на събития поставени на фона на много по-голям и по-пълен свят, но и амбърите не са писани за 2 дни. Впрочем във Хрониките може да се открият идеи и убеждения на автора единично пръснати във почти всички останали творби. Тяхната стойност е всичко друго, но не и за подценяване. Впрочем любопитно ми е ти въобще чел ли си ги?!

Но днес пак съм цяла и без тебе вече ям, вече спя...

Тема Re: фентъзинови [re: ffox]  
Автор korben (толкинист)
Публикувано12.11.02 20:33

Qvno ne si me razbrala kakto trqbva, ili az ne sum se izrazil po nai-dobriq na4in. Vuprosa ne e Hronikite vs Vlastelinut, a dali VIE smqtate TLOTR za samo edno fentazi..............
I ne, ne sum gi 4el, vupreki 4e gi imam u nas. No prosto po4na li sega nqkakuva kniga nemoga da q dvorusha, shtoto vse si mislq za TLOTR...........

Тема Хрониките на Амбър са интересна поредицанови [re: korben]  
Автор CthulhuМодератор (ужас)
Публикувано12.11.02 20:59

Без да искам да влизам в спор с нейните почитали ще кажа личното си мнение, че тя е нещо абсолютно различно от "Властелина на пръстените". Първо за мен "Властелина..." е по-близо до митологиите, отколкото до фентъзито. Второ "Хрониките..." не са отделна вселена изградена от "0" до най-малките подробности. Все пак, за да не се повтарям ще дам просто линк до подробното ми мнение относно това каква точно книга е "Властелина на пръстените":

.

Тема eeee [re: Cthulhu]  
Автор Mescalito (маршрут)
Публикувано13.11.02 02:28

"Vlastelinyt na prystenite" e po-blizko do mitologiite...?
I s koe tochno e blizko, che v nego ima jujeta, elfi i trolove?
Ili prosto tova, che polovinata imena na jujeta (i Gandalf) sa zeti ot Edda'ta, e dostatychno da se kaje, che knigata e blizko do norse mitologia?
Tva dosta naizust izkazvane, IMHO.
Tolkien si se vodi edin ot syzdatelite na janra "fantasy", prosto v dneshno vreme toia janr e tolko bozav, che naistina malko obidno da go slagame v nego :)
Btw az syshto mrazia fantasy, osven Tolkien, LeGuin i Zelazny (niakoi neshta)... Aman ot mechove i magii :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.