|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Мистерията на книгата...
|
|
| Автор | Galadriel (Нерегистриран) |
| Публикувано | 28.10.02 23:05 |
|
|
Мистерията е доста присъща за ЛОТР...не мислите ли? мен, лично, тази книга ме омагьоса...никога няма да забравя когато за пръв път се докоснах до творчеството на Толкин....беше една прекрасна лятна вечер, аз се чудех каква книга да подхвана и изведнъж пред погледа ми, из между другите книги съзрях една малка, разнебитена от четене книжка...."Сестра ми е чела доста тази книга, значи си заслужава"- м...да, доста се доверявам на вкуса на сестра ми в това отношение...и така взех тази малка книжка и прочетох заглавието: “Билбо Бегинс, или до там и обратно"....прозвуча ми доста странно, някак различно, не виждах никакъв смисъл- Билбо Бегинс или до том и обратно?!. Все пак- не съди за книгата по корицата- взех я и си легнах :) И така, оправих си леглото, пуснах си тихо албума на Таркан (няма да повярвате колко се връзваше с четиво :) ) и се впуснах в приключенията на Билбо...прочетох книгата за отрицателно време :))))) Всичко беше идеално- не беше книга за малки деца, не беше и някаква сериозна и тежка книга , от която нищо нямаше да разбера...това стана една от любимите ми книжки..след това дълго бях пленена в чудния свят, който Толкин ми разкри........но всичко с времето си, както се казва...забравих за книгата, остана ми приятен спомен, така да се каже.....след половин година, бях на Говедарци, на ски с родителите си и приятелско семейство, а сестра ми си извади от сака една огромна тухла с надпис "Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин....изсмях се и я попитах, дали има наистина намерение да чете това...после обаче се сетих за автора...сетих се, че и предишната книга не ме впечатли с външен вид, но поне не беше толкова огромна...сега книгата изобщо не беше малка и разнебитена, беше огромна тухла с величествено заглавие......е, или поне по-величествено от Билбо Бигинс.... .....загледах се в корицата, а сестра ми ми обясни, че това е продължението на Билбо .....когато чух това, много се зарадвах. Билбо беше една от малкото книги, които оставяха траен спомен в съзнанието ми и бях щастлива, че ще имам възможността да изжгивея още приключения с млкия хобит, че книгата има продължение...видът на книгата определено ме изплаши, беше огромна...а в очите ми тя беше още по-огромна...беше направо гигантска...:))))......да си призная ЛОТР изобщо не четях с такава бързина, както Билбо...Лотр беше книга, в която да вникнеш не беше достатъчно....трябваше да я усетиш...затова и препрочитах и препрочитах отделни глави, станици или откъси...до такава степен бях вманиечена, че всяка полянка си представях до най-малки детайли...и опредилино, когато я свърших очите ми се насълзиха...да си кажа, сега книгата не ми се струва толкова огромна....някак не исках да свършва....бях свикнала с тази книга, бях я възприела като нещо, което няма край....и се оказа точно така...."Билбо Бигенс или до там и обратно" се загнезди в съзнанието ми, докато Властелинът на пръстените остана в сърцето ми....това имах предвид в началото, като казах, че книгата е омагьосваща! А вие, не мислите ли така?

| |
|
|
|
Моят първи допир с творчеството на Толкин беше от детското списание "Дъга" преди години (някои от вас сигурно не го и помнят). Историята за малкият Хобит и джуджетата, приключението с дракона направо ме бях запленили. Чаках с нетърпение следващия брой за да видя какво ще се случи. Още си спомням как изглеждаха Елфите в комикса... В "Дъга" тъкмо бяха започнали историята за "Властелинът на пръстените" и... спианието бе спряно. Няколко години след това, в библиотеката на братовчедка ми, намерих двата тома на ВнП (тези с грозните илюстрации) и прочетох книгата за отрицателно време. Това беше всичко което някога съм искал - един вълшебен свят, доста различен от реалния, в който имаше елфи, дракони, джуджета, магьосници и какво ли още не. Дълбоките теми, вмъкнати в сюжета не ме оставяха за миг без да мисля за тях. Жадувах за още и още.... Тогава излезе "Силмарилион" и да ви кажа, времето в което го четох е все още като сън за мен. Това беше една нова митология, съвсем непозната за мен, при все да откривах и познати елементи от другите ми любими митове и легенди. И когато един ден говорих надълго и нашироко с един философ за нея, се убедих, че така запленен не съм единствено аз. "Недовършени предания" дойде като естествено продулжение на "Силмарилион" и така започнах да се интересувам от Средната земя в по-големи подробности. И след това.... филмът. Ужасно се развълнувах, когато попаднах на официалния сайт на филма. Щяха да правят филм по любимата ми книга!! Това беше невероятно! Вече бях започнал да правя сайт за Толкин и покрай него се запознах с цяла вселена от почитатели на творчеството му. Да ви призная честно, бях притеснен дали прекаленото задълбочаване в темата няма по някакъв начин да разруши магията на историята, но за мое щастие това не стана. Прочетох книгата на английски и магията на Толкин ме завладя както никога. Безсънните нощи бяха нищо в сравнение с постоянните размишления за доброто и злото, за изкушението и истинското приятелство, за хората-орки около нас...
Надявам се, всеки от вас да сподели за "първия си път" и за истинските си чувства по темата....
| |
|
Тема
|
Re: Мистерията на книгата...
[re: Adanedhel]
|
|
| Автор | Mist (Нерегистриран) |
| Публикувано | 29.10.02 13:32 |
|
|
мдамм, "дъгата"...
любимият ми момент е след като нашите дочитат дневника при гроба на балин и вразите разбиват вратата, следващата картинка е двама орки (художниците в "дъга" рисуваха орките много яко :) влизат през вратата - единият казва "Мозъци! Мозъци!", а другият - "Искам прясна кръвчица!" ....навремето паднах от смях като го четях тва - после няколко месеца туй беше сред най-употребяваните лафове в махалата - някой каже "мозъци! мозъци!", а друг отвръща "искам прясна кръвчица!" - естествено всичко туй с подходящо извратен глас 
| |
|
Тема
|
[re: Mist]
|
|
| Автор |
Mescalito (маршрут) |
| Публикувано | 29.10.02 15:51 |
|
|
Hah, tvoia glas si e syvsem dostatychno izvraten :PP
Az chetoh nai-pyrvo "Chervenokosia Giles", biah syvsem siten :) Togava brached mi mi kaza da zapomnia koi e avtoryt, pyk az kazah - vse mi e edno imeto na avtora, vajnoto e, che knigata mi haresva.. i ne go zapomnih.
Posle Dyga, iasno
Posle kato izdadoha 1 tom na LotR si go vzeh syvsem sluchaino i pomnia golemia ujas sled kato go prochetoh desekti pyti, zashtoto vtoria tom go izdadoha sled 1-2 godini, beshe mnogo mychitelno chakane (nali se seshtate kyde ni ostavia kraia na 1 tom) :)
Togava se biah vmaniachil, uspiah da si nameria Silmarillion, zapochnah da go prevejdam za fanovete v Bg, koito poznavah, ama neshto se zamotah.. pyk sled 2-3 godini taka ili inache go izdadoha.
I taka, postepenno si kupih vsichki knigi - Unfinished Tales, 12-te toma History of ME, Smith of Wootton Major, Farmer Giles, Roverandom, Tree and Leaf, The Father Christmas Letters, The Adventures of Tom Bombadil, Leaf by Niggle, razni sborni knigi s eseta i poemi, Sir Gawain and the Green Knight, Orfeo, Pearl... Syshto i Pismata i Biografiata na Tolkien.
Ama ot 3-4 godini mai nishto ne sym kupuval, veche i pochti nishto ne pomnia ot tova, koeto sym chel desekti pyti...
| |
|
|
|
as puk pro4etoh knigata dosta na burzo!!!otna4alo biah ludata fenka na harry!!!!! ba6ta mi samo povtaria6e "da,ama Vlastelinut 6e e po-gotin''-tova vu v vruska mejdu filma za harry i Lotr go kazva6e! as povtariah,4e 6e stra6no tup,ama... v kinoto 6tiah da se napi6kam ot strah kato vidiah Konnizite,a Frodo kato nadiana prustena za pruv pit v Breeas iskra6tiah:''ne be!'' horata vzeha da se podhilkvat! a kato svur6i as i maika mi v edin glas:''E tova li be6e?????????" a ba6ta mi mnogo 6tasliv:"sega 6te 4akate da izleze vtoria film!!!!!!"Ama as da ne sam luda!!!! izmu4vah gi dokato ne mi kupiha knigita i se vmania4ih-pro4etoh ia za edna sedmica,noseh si ia v u4ili6te!!!daje pomnia edin 4as po istoria-na6ta daskalka mu4i nared vsi4ki,a as poneje sam nai-dobra po istoria si mul4a ,6toto ve4e imam 5 6etsici!!!
 i si 4eta as ,a vsi4ki nekakvi mi hvurliat ot4aiani pogledi,daje edin emo prez zubi me zapla6i:''lilia podskazvai,4e 6te te bia''
as mnogo otneseno;''4akai be,gandalf umira"!!! 
celia mi klas namrazi knigata zaradi tova!!!!!!!!
A,Elberth Gilthoniel,
silivrein penna miriel
| |
|
Тема
|
[re: valandin]
|
|
| Автор |
Bamfi (WorldWideWeb) |
| Публикувано | 29.10.02 21:48 |
|
|
това беше интересно......пък на мен баща ми все ми повтаряше "вземи прочети тва много е интересно като приказка е" пък аз си мисля ко ли ще чета сега таз тухличка.....и реших най-накрая да прочета хобит.......и ми стана интересно......и така с властелина и после със силмарилион и т.н............
WorldWideWeb
| |
|
Тема
|
[re: Bamfi]
|
|
| Автор |
Arwen (cupla) |
| Публикувано | 29.10.02 22:04 |
|
|
na men mi razkaza kumata ni za lotr i Tlokien wyob6te i az se nawih sama da pro4eta knigata
The power gives you a lot of responsibilities...
| |
|
Тема
|
[re: Arwen]
|
|
| Автор |
nazgul4e (black rider) |
| Публикувано | 31.10.02 21:10 |
|
|
az mnogo naskoro se zapoznah s tolkinowite knigi...podariha mi gi na tri 4asti.wzeh parwata i zaminah pri baba mi .pro4etoh zadrugata a dokato dojde wrema da se pribera ostawaha celi 2 sedmici!!!edwa izdarjah parwata...a wtorata we4e poludjawah!!!parwoto ne6to koeto naprawih kogato se pribrah w ka6ti be6e da otworja 2-rata kniga.sled towa tretata...
| |
|
Тема
|
[re: nazgul4e]
|
|
| Автор |
Loretta (Stan) |
| Публикувано | 05.11.02 03:45 |
|
|
az pyk (zdravejte) bjah jako heavy metal
i s edin syuchenik bjahme sy-fenove na Blind Guardian (tykmo 92 beshe izljazyl... "Somewhere Far Beyond"), i vednyj toj reche, che lyrics bili pisani po njakva kniga - breh! mi daj ja taja kniga da ja vidim - i taka...
tykmo mi ja dade, i izljazohme v ljatna vakancija
i az se hvashtam na pyrvata si rabota v jivota - prodavam sladoled znachi
i kato njama klienti, cheta
i sym si iznesla i kasetofon da si slusham, che edin heavy metal ako ne si slusha heavy metala prez cjaloto vreme, kakyv heavy metal e!...
i si slusham i si cheta... i kato idvat klienti, gi mrazja ot dynoto na dushata si (vypreki che pecheleh ot prodajbite), zashtoto mi prekysvaha knigata
i horata zastavat pred frizera, a az se izpravjam bavno-bavno i dokato zatvarjam knigata, se opitvam da doprocheta oshte kolkoto moje, oshte edno redche, oshte edna dumichka...
posle prochetoh vednaga i vtorija tom (beshe veche izljazyl)
i posle Bilbo Beggins
posle jako zor da si namerja Silmarillion
toja syuchenik go imashe na ruski, ama... neshto se skryndzashe
ta mejduvremenno chetoh "The Illustrated Encyclopaedia of Middle Earth" (David Day) - edno n-to kopie na kopie, koeto se razprostranjavashe apokrifno sred nas i mu se radvah kato na razkrivane na sveshteno, nedostypno znanie...
taka mina dosta vreme, v glad za informacia...
i posle veche izleze Silmarillion na BG
i posle ot edna antikvarna knijarnica Farmer Giles
i ot tazi na Penguin - Smith of Wootton Major
posle izdadoha i Nedovyrshenite predanija na BG...
i veche stana njakaksi, prekaleno dostypno tova znanie...
i posle mi podariha Morgoth's Ring
ama az taka i ne go prochetoh
i kato mina 1 godina i prodyljavah da ne sym go prochela (s izkl. na otdelni otkysi), razbrah, che maniata me e pusnala...
ta sega sym samo obiknoven fan
ne... "iak"
mda...
i zatova i ne pisha tuk! 
From now on, I want you all to call me "Loretta".
| |
|
Тема
|
[re: Galadriel]
|
|
| Автор | Aragorn (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.11.02 20:40 |
|
|
Здравей Галадриел! Напълно съм съгласна с теб...Е, да де, фактически аз съм момиче...Личи си, че харесвам Арагорн... А ти? Кой ти е любимия?
Христиана
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|