|
|
На Марс има два града - Марсополис и Марсоград. Жителите на Марсополис лъжат винаги, а жителите на Марсоград - никога.
Веднъж двама космонавти кацат на Марс, но не знаят до кой от двата града се намират. Те срещат един марсианец, но също така не знаят той жител на кой от двата града е (т.е. дали лъже или не).
Чрез един прост въпрос към марсианеца космонавтите могат да разберат до кой от двата града са кацнали.
Какъв е въпросът?
| |
|
Нещо свързано с обективната реалност, спрямо отричането или потвърждаването на която в отговара да се ориентират.
Примерно: "ти марсианец ли си, ние двама ли сме, тук до нас има ли град..."
При един негативен отговор, т.е., лъжлив (не, не съм марсианец; не, не сте двама; не, тук няма град...) ще знаят, че това е очевидна лъжа и че са до Марсополис.
Положителните, т.е., верните отговори ще означават, че са до Марсоград.
Редактирано от mellisa на 15.12.07 18:11.
| |
Тема
|
Re: Марс
[re: mellisa]
|
|
Автор | Чичkoвитeчepвeнoтиkвeнoвчeтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.12.07 05:50 |
|
"Ако някога те попитам дали си от Марсополис, ще кажеш ли ДА?" Когото и да попиташ директно дали е от Марсопис ще каже НЕ. От друга страна един марсополитянин винаги би дал лъжливо сведение, т.е. ще каже че би казал ДА. Така че ако отговори на горния въпрос с ДА скедва че е от Марсополис, ако каже НЕ тогава е от Марсоград.
| |
|
Става топло, ама не съвсем. :)
| |
|
Да, ше го питаш нещо, на което отговорът е очевиден, и ше ти стане яцно дали е лъжец или не. Ама не е там работата. С един въпрос може да се разбере, в кой град се намират.
| |
|
Айде, бе. Има един въпрос (а може би и още), чрез който може да се разбере до кой град са.
| |
|
И двамата колеги са дали отговори, от които се разбира срещнатия марсианец дали е лъжец, но не и в кой град се намират космонавтите.
Сетих се да питат първия срещнат "Това родния ти град ли е?". В Марсополис и лъжеца и този, който казва истината, ще кажат "не", а в Марсоград - и двамата ще кажат "да". Така може да се разбере къде са кацнали космонавтите.
| |
Тема
|
Re: Марс
[re: croesus]
|
|
Автор | Oнeзи тaм чичkoвитe (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.12.07 03:54 |
|
Добро решение. Де да бях прочел по-внимателно въпроса...
| |
|
Аз лично тръгнах от постулата, че марсианецът, който са срещнали, е до родния си град, така че открвивайки дали лъже се разбира и кой е градът.
Може би начинът на поставяне на условието също е бил малко объркващ (нали знаете, на крив макарон...).
Така няма да се разбере дали е от Марсополилс или от Марсиград, но ще се разбере кой е градът, което е и търсеното И на мен ми хареса
| |
|
верен отговор.
| |
|
|
|
|