|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
още една математическа задача
|
|
Автор |
Sargon lll () |
Публикувано | 17.09.05 17:58 |
|
Изплува ми една задача от ранната ми младост. Помня само нейния "скелет", но ще импровизирам. Ето я:
Задача за откраднатите моркови
Две циганчета крали моркови. След като приключили, отишли на пазара. Там продали морковите по толкова стотинки за морков, колкото били морковите(малко е странно да продаваш моркови на бройка, но си е начин ). С парите си купили близалки по 10 ст. бройката, като с остатъка от парите си купили един шоколадов бонбон. След това си разделили лакомствата по равно. Само че, това циганче, което взело бонбона, се почувствал ощетено и настояло другото да му даде определена сума, за да са "на чисто".
За каква сума става въпрос и как ще докажете, че сте я определили със сигурност?
Редактирано от Sargon lll на 17.09.05 18:24.
| |
Тема
|
Re: още една математическа задача
[re: Sargon lll]
|
|
Автор | matematika (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.09.05 18:20 |
|
виждам няколко речения,
1. бонбона е струвал 5ст. и едното циганче е взело двете близалки другото бонбона и очвидно много се е набутало,(ама те циганите са тъпи тъй че..)
2. бонбона е струвал 16ст. и то пак се е набутало, ама тоз път по-малко:) ама пак си е яко просто тва цигане
и в двата случая е елементарно да се сметне колко трябва да се върнат и затова не ми се пише тука.
| |
|
Не знам как си ги сметнал нещата, но не си прав.
Бонбонът струва по-малко от близалката - купен е с остатъка след закупуване на близалките. И, не е 5 стотинки.
Редактирано от Sargon lll на 17.09.05 18:23.
| |
Тема
|
Re: още една математическа задача
[re: Sargon lll]
|
|
Автор | matematika (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.09.05 18:25 |
|
незнам апък и не ми се мисли:)
ама иначе ние с теб хубаво чат-че му ударихме тука, обаче аз си тъгвам, че ми свърши работното време
ех, какво правят хората като нямат работа:)
| |
|
И аз скоро отлитам. Чао!
| |
|
Поискало е 4 ст.
Доказателството изисква да се покаже, че ако едно число е точен квадрат и предпоследната му цифра е нечетна, то последната е задължително 6.
Да видим, кога предпоследната цифра на един точен квадрат А=В^2 може да е нечетна. Понеже предпоследната цифра на А зависи само от последните две цифри на В, без ограничение можем да положим, че В=10x+y (x,y=0,1,...,9). Тогава последните две цифри на А съвпадат с последните две цифри на 20xy+y^2. Понеже 2x е четно, предпоследната цифра на 20xy+y^2 ще е нечетна тогава и само тогава, когато предпоследната цифра на y^2 е нечетна. Това е изпълнено само за y=4 и 6, откъдето със сигурност последната цифра на А е 6, следователно бонбонът струва 6 стотинки.
| |
|
Да, отговорът и разсъжденията са съвсем правилни!
| |
|
За разсъжденията съм съгласен, но отговорът ми се струва двойно по-голям
Горното може и да не е вярно !
| |
|
Защо?
| |
|
Като изключим лакомствата разделени поравно, остават една близалка за 10 ст. и един бонбон за 6 ст.
Горното може и да не е вярно !
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|