Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:13 08.07.25 
Хуманитарни науки
   >> Логика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема още една математическа задачанови  
Автор Sargon lll ()
Публикувано17.09.05 17:58

Изплува ми една задача от ранната ми младост. Помня само нейния "скелет", но ще импровизирам. Ето я:

Задача за откраднатите моркови

Две циганчета крали моркови. След като приключили, отишли на пазара. Там продали морковите по толкова стотинки за морков, колкото били морковите(малко е странно да продаваш моркови на бройка, но си е начин). С парите си купили близалки по 10 ст. бройката, като с остатъка от парите си купили един шоколадов бонбон. След това си разделили лакомствата по равно. Само че, това циганче, което взело бонбона, се почувствал ощетено и настояло другото да му даде определена сума, за да са "на чисто".

За каква сума става въпрос и как ще докажете, че сте я определили със сигурност?

Редактирано от Sargon lll на 17.09.05 18:24.

Тема Re: още една математическа задачанови [re: Sargon lll]  
Авторmatematika (Нерегистриран)
Публикувано17.09.05 18:20

виждам няколко речения,

1. бонбона е струвал 5ст. и едното циганче е взело двете близалки другото бонбона и очвидно много се е набутало,(ама те циганите са тъпи тъй че..)

2. бонбона е струвал 16ст. и то пак се е набутало, ама тоз път по-малко:) ама пак си е яко просто тва цигане

и в двата случая е елементарно да се сметне колко трябва да се върнат и затова не ми се пише тука.

Тема Re: още една математическа задачанови [re: matematika]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано17.09.05 18:22

Не знам как си ги сметнал нещата, но не си прав.

Бонбонът струва по-малко от близалката - купен е с остатъка след закупуване на близалките. И, не е 5 стотинки.

Редактирано от Sargon lll на 17.09.05 18:23.

Авторmatematika (Нерегистриран)
Публикувано17.09.05 18:25

незнам апък и не ми се мисли:)

ама иначе ние с теб хубаво чат-че му ударихме тука, обаче аз си тъгвам, че ми свърши работното време

ех, какво правят хората като нямат работа:)

Тема Re: още една математическа задачанови [re: matematika]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано17.09.05 18:28

И аз скоро отлитам. Чао!

Автор Orнeдишaщ (Змей)
Публикувано19.09.05 11:30

Поискало е 4 ст.
Доказателството изисква да се покаже, че ако едно число е точен квадрат и предпоследната му цифра е нечетна, то последната е задължително 6.
Да видим, кога предпоследната цифра на един точен квадрат А=В^2 може да е нечетна. Понеже предпоследната цифра на А зависи само от последните две цифри на В, без ограничение можем да положим, че В=10x+y (x,y=0,1,...,9). Тогава последните две цифри на А съвпадат с последните две цифри на 20xy+y^2. Понеже 2x е четно, предпоследната цифра на 20xy+y^2 ще е нечетна тогава и само тогава, когато предпоследната цифра на y^2 е нечетна. Това е изпълнено само за y=4 и 6, откъдето със сигурност последната цифра на А е 6, следователно бонбонът струва 6 стотинки.

Тема отговор на задачатанови [re: Orнeдишaщ]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано20.09.05 22:20

Да, отговорът и разсъжденията са съвсем правилни!

Тема Re: отговор на задачатанови [re: Sargon lll]  
Автор ldle Fellow (лъв без опашка)
Публикувано21.09.05 08:59

За разсъжденията съм съгласен, но отговорът ми се струва двойно по-голям

Горното може и да не е вярно !

Тема Re: отговор на задачата [re: ldle Fellow]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано22.09.05 14:09

Защо?

Тема Re: отговор на задачатанови [re: Sargon lll]  
Автор ldle Fellow (лъв без опашка)
Публикувано26.09.05 14:57

Като изключим лакомствата разделени поравно, остават една близалка за 10 ст. и един бонбон за 6 ст.

Горното може и да не е вярно !

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.