|
|
По принцип нали когато става въпрос за лице се пише например: "5 работници", но се пише: "5 капака", когато не е лице. Чудя се "Дявол" дали се брои за лице, и "5 дяволи" ли трябва да е, или "5 дявола". Според мен си е лице и трябва да важи правилото, което е за работниците, ама не съм напълно сигурен.
------------------------------------------
| |
|
И според мен. Петима дяволи. Редактирано от MupaM на 30.12.13 07:40.
| |
|
След числително бройно трябва да се употребява бройната форма на съществителните имена от мъжки род, независимо дали са лица или предмети:
три глупака
пет работника
пет капака
пет дявола
Разрешено изключение: пет дни = пет дена
За лица от мъжки род вместо обикновената форма на числителното бройно може да се употреби специална, мъжколична форма, след която обикновено не се употребява бройната форма:
трима глупаци
петима работници
петима дяволи
Ако напишете "5 работници", това трябва да се прочете "петима работници".
Ако напишете "5 работника", това трябва да се прочете "пет работника".
| |
|
"Пет работника" не е ли чисто разговорна форма, т.е. "петима работници" не е ли единствената, която е допустима при всякаква употреба?
Иначе за прочитането ясно.
Редактирано от MupaM на 06.01.14 16:16.
| |
|
Чудя се "Дявол" дали се брои за лице, и "5 дяволи" ли трябва да е, или "5 дявола".
Зависи от смисъла, който влагаш, използвайки думата. Ако я използваш в прякото и значение (зъл дух, сатана), ще употребиш бройна форма - пет дявола. Ако обаче имаш предвид хитър и лукав човек, тогава - петима дяволи.
| |
|
След числително бройно трябва да се употребява бройната форма на съществителните имена от мъжки род, независимо дали са лица или предмети:
Възможно е това правило да е било валидно някога, но поне от 15 години не е - имам предвид лицата.
При съществителните за лица след числителни имена се употребява обикновено мн. число, а не бройната форма - осем студенти, 65 ученици и т.н. Това е актуалното правило. Ще го потвърди всеки практикуващ учител по български език.
| |
|
Не бих казал петима работници, нито пък пет такива, и в двата случая за мене си е работника, от друга страна изречението "трима глупаци/три(ма) глупака седят и се чудят каква глупост да свършат" ми звучи еднакво добре в трите си форми, за дявол не бих използвал мъжколичната форма, най-естествено ми звучи два гявола.
tettares zy8oi kwmis8entwn
| |
|
За български не знам, ама в руски за някои думи има единствено, двойнствено, тройствено (??) и даже 4-5-орствено/множествено число (от 4 и нагоре)!
Пример:
1 кочерга (думата значи "ръжен")
2 кочерги
3 кочерги
...
5 кочерг?? кочергей? кочергов?? --- (не е ясно как е правилно)
За последното казват: Като не е ясно как е точно, пишете го "Кочерги, шт. 5" ("Ръжени, бр. 5").
| |
Тема
|
Re: Дявола или дяволи?
[re: Naki]
|
|
Автор |
avataar (root) |
Публикувано | 26.03.14 23:51 |
|
Не е толкова заплетено. След бройните числителни 2, 3 и 4 в руския съществителното стои в родителен падеж ед.ч., а от 5 и нагоре в родителен мн.ч. В случая кочерга е дума от ж.р. и в ед.ч. родителен падеж е както си написал кочерги. Същата дума в мн.ч. родителен падеж дава кочерёг и съответно 5 кочерёг. Вероятно се бърка, защото рядко се използва кочергата в множествен родителен (както същински родителен, така и такъв след бройни форми).
--
—Това куче защо е зелено?
—То е коркодилче.
| |
|
Според правописний речник бройният облик е (два) «дявола».
| |
|
|
|
|