|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Двойнствено число
|
|
Автор |
Гълъб (Пернат и готин) |
Публикувано | 04.08.10 18:55 |
|
Срам не срам да попитам какво означава двойнствено число?
Моля за примери.
Повече готин, отколкото пернатРедактирано от Гълъб на 04.08.10 18:57.
| |
|
Гледам, че са отговорили вече в другия клуб.
Аз само да вметна, че думата е "двоЙСтвено" - без Н.
| |
|
се гръмни. Собственоръчно/собственокрачно - както решиш.
| |
|
Стига, всеки може да се обърка.
Я кажи за лошия пророк, че и аз вече съвсем се обърках.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Моляяяя?
А ти през свободното от писане на речници време да беше попрочел някой друг /не писан от теб/ речник.
| |
|
Ще питаме Гоогле:
Двойствено: Около 7 580 резултата (0.25 секунди)
Двойнствено: Около 6 140 резултата (0.19 секунди)
Двойствено води, макар и с малко. Вероятно и двете форми за верни.
| |
|
Като имаш предвид кои са най-активните потребители на интернет и, съответно, творци на резултати в гугъл - неграмотните тийнове - как имаш смелост да преценяваш по броя резултати, чудя ти се.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Ах, потребителите на Интернет! Те могат да напишат всичко. Те пишат "прелесно", защото така го чуват. Те пишат "под/над/зад/из/във впредвид", няма да се учудя, ако някой ден се появи и "около впредвид".
Да видим хартиените речници. Моят правописен (1981) казва двойнствен; българско-руският (1982) - двойнствен; българско-френският (1983) поддържа двойствен; българско-английският (1988) е за двойнствен; тълковният ми (1994) си е харесал двойствен. Абе двой(н)ствена работа, ви казвам!!! Всичките речници с изключение на последния са на "Наука и изкуство".
Странното е, че никъде тези две форми не са официално посочени като дублетни.
Да видим някои онлайн речници:
- двойствен
- двойнствен
- двойствен
- двойствен
Пак двой(н)ствена работа, само че малко по-двойствена, отколкото двойнствена.
Аз лично винаги съм си мислела, че е с "н" - двойнствен.
Редактирано от lapland.fairy на 31.08.10 01:46.
| |
|
По въпроса - двойственото число е морфологична категория при изменяемите части на речта, която обозначава два предмета/две лица. Например в книжовния арабски език се използва регулярно (тоест, когато се говори за два предмета/две лица, словоформата е винаги за двойствено число). Форми за двойствено число в арабския имат имената (съществителни, прилагателни), местоименията, глаголите, причастията и някои числителни (които си съществуват само в тази форма, например числителното "две"). Интересното е, че в арабския език формите за двойствено число се образуват само суфиксално, като окончанията не се изменят по род, а само по падеж.
В съвременните арабски диалекти при двойственото число се забелязва тенденция към отпадане и замяна с "две" + същ. име в множествено число, освен при двойните части на тялото като ръце, очи и т.н., а при останалите части на речта е отпаднало изцяло.
Доколкото знам, двойственото число е релевантно за старобългарския език, ще се радвам някой да каже нещо повече за ситуацията там :)
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Методи Пачев на 15.09.11 22:46.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Методи Пачев на 15.09.11 22:48.</EM></FONT></P>Редактирано от Методи Пачев на 15.09.11 22:50.
| |
|
Да, в старобългарския има двойствено число и се употребява винаги, когато става въпрос за две неща. Има отделни форми при всички изменяеми части на речта. Във всички славянски езици го е имало. В днешно време е живо само в словенски.
--
—Това куче защо е зелено?
—То е коркодилче.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|