Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:21 03.11.25 
Хуманитарни науки
   >> Езикознание
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема основна форма на глаголите,спрежениенови  
Автор delhi (непознат )
Публикувано19.10.09 14:58

Здравейте ,много се надявам да можете да ми помогнете...Дъщеря ми имаше контролно по български език за спрежение и за основна форма на глаголите,става въпрос за два глагола ,които нещо не са ми ясни и се чудя как да и обесня...махна и каза са глаголите,според мен основна форма на глагола махна е махам,а госпожата и е казала ''да махна'' и от там се обърква спрежението и на другия глагол каза ,според мен основната форма е казвам,но госпожата е казала - ''да кажа'' ,обаче с това "да" отпред се загубва сегашното време...Става въпрос за дете от пети клас.

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежениенови [re: delhi]  
Автор пишлeмeнт (победител)
Публикувано19.10.09 15:09

За махна:
Я маам
Ти мааш
Он мааа
Ние мааме
Вие маате
Они маат.
За каза:
Я каам
Ти кааш
Он каа
Ние кааме
Вие каате
Они каат.
Редакция:
онва беше транскрипцията на "махам" до като на "махна" е:
я да маана
ти да маанеш
он да маане
ние да менеме
вие да манете
они да маанат
и май и за каза е същото
я да каам
ти да кааш
он да каа
ние да кааме
вие да каате
они да каат
Права е даскалицата!

Редактирано от пишлeмeнт на 19.10.09 15:21.

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежениенови [re: delhi]  
Автор linjack ()
Публикувано19.10.09 16:19

Не ме разбирайте грешно, но и вашите познания по българсия език не са добро ниво. И това е проблем -- не бихте могли да обясните на дъщеря си нещо, което вие самата не разбирате. Подозирайки, че проблемът не е само със спрежението на глаголите, бих ви препоръчал да учите по учебника заедно с щерката -- няма да е нито първият, нито последният подобен случай.

По зададения въпрос: в българсия език, глаголите се класифицират по аспект или вид, на глаголи от свършен вид и глаголи от несвършен вид. Повечето, но не всички, вървят по двойки:
махвам-махна
казвам-кажа
излагам-изложа
и пр.

В горните примери, първият глагол е от несвършен вид, а вторият - от свършен. Имат различна употреба в речта, и леко различаващи се значения.

ПП: наскоро и аз направих подобна грешка,но поне нямам отрочета, за чието обучение да се тревожа.

----
бял подпис на бяло поле

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежениенови [re: linjack]  
Публикувано19.10.09 16:36

Как нежно си и го казал на тази надута кокошка която си мисли,че знае повече от даскалицата щото е парвеню и зима по-гоилема заплата

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежениенови [re: пишлeмeнт]  
Автор Kossoman ()
Публикувано19.10.09 17:57

я кажем
ти кажеш
он каже
...

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежение [re: пишлeмeнт]  
Автор Goikoetxea (баски сепаратис)
Публикувано19.10.09 20:54

Обръкал ли си се и ти...
я маиням
ти маиняш
он/она/оно маиня и т.н.

Тема Re: основна форма на глаголите,спрежениенови [re: Goikoetxea]  
Публикувано20.10.09 02:59

Не съм.Маам и маиням са два глагола с близко но не еднакво значение.Моо да маам с ръце с крака и с хобот докато маиням епо-скоро в смисъл на премахвам,отнемам макар и да има и други значения по-скоро метафорични "да маана та прибия".Нокато се зачудвам замнисляйки се това книжевно "махна" дали е маана или маиням?Май може да е и двете и става едно объркано но по-скоро е маана,щото маиням е по-скоро в смисъл на премахна.Въпреки,че разговорно премахна почти не се използва ама знае ли човек?

Тема Пиши грамотно, бе!нови [re: delhi]  
Автор A$$A$$lN (стар клубар)
Публикувано20.10.09 15:00

Неграмотник тръгнал да учи дъщеря си!

Ай, стига!

Тема Re: Пиши грамотно, бе!нови [re: A$$A$$lN]  
Автор ZoМодератор (Troglodyt)
Публикувано20.10.09 18:17

Ако немате какво да кажете не го казвайте тука, а ако можете да помогнете, на питащите помогнете.

tettares zy8oi kwmis8entwn

Тема Re: Преди да прочета какво са ти отговорили другитнови [re: delhi]  
Автор StefanPan (М&М)
Публикувано20.10.09 23:28

Глаголите ногат да бъдат от свършен и несвършен вид.

Ако мога като лаик и опростено да го кажа: свършеният вид носи нюанс на завършеност на действието, а несвъреният - по-скоро незавършеност.
Така един и същ глагол може да има два варианта, които всъщност са два отделни глагола.
Още едно уточнение - инфинитивът на глаголите от свършен вид задължително е с частицата "да". Иначе просто не върви. И да го произнесеш дори.
Та:
"казвам" (несв. вид) и "да кажа (св. вид).
Оттам и отговорие на другите ти въпроси: да кажа, мин. несв. време - казах.

Също - махам и да махна. Да махна в мин. св. време - махнах.

------------------------
Слушай беззвучието...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.