|
Тема
|
Обич - каква е етимологията на тази дума?
|
|
Автор |
Tpaвиaтa (непознат) |
Публикувано | 22.07.08 21:08 |
|
Мислих ги много тия с о (об - около) + нещо си (об +власт = област; об+лик= обличам; об+гърди=обгръщам, и т.н.) Напъните ми да подведа в същата категория и "обич" удариха на камък.
Имате ли идея откъде се е взела тази базисна дума?
Нова съм, не съм филолог и сигурно задавам елементарен въпрос, но той напоследък ме дразни...
| |
Тема
|
Re: Обич - каква е етимологията на тази дума?
[re: Tpaвиaтa]
|
|
Автор | Ли (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.07.08 13:31 |
|
Обич - обичам - обиквам.
От обыкнувам.
Сродна е с обичай, обикновен.
| |
Тема
|
[re: Ли]
|
|
Автор | xaнko (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.07.08 14:31 |
|
И понеже се питаше за корен - в случая е -вик-. Об-вик-, същия корен е и в с-вик-вам, при-вик-вам и т.н.
| |
Тема
|
[re: xaнko]
|
|
Автор |
Tpaвиaтa (непознат) |
Публикувано | 23.07.08 15:16 |
|
"Вик" - един вид "крясък", викаш? ! Интересно! Губи ми се семантичният момент - освен пък да е, че когато обичаш някого, го навикваш.
| |
Тема
|
[re: Tpaвиaтa]
|
|
Автор | hanko (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.07.08 16:57 |
|
Семантичния момент е същия като в свиквам и навик. Потърси в клуба, вече има такава тема, корена беше същия като и на "уча".
Колкото до обичането, "обич" се е издигнала случайно в книжовния език в днешното си значение. Допреди стотина години обичен човек е означавало просто човек с който живееш и си свикнал с него. Думата за любов е била.. хм... любов, а ако си бил влюбен в някой се е казвало,ч е го искаш или сакаш. Македонците днес казват на негазирана вода/вода от чешмата - обична вода.
| |
Тема
|
[re: hanko]
|
|
Автор | Tpaвиaтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.07.08 20:37 |
|
Благодаря, това, че е от един корен с "уча" е много поучително.
Жалко, че съм активирала предъвкана тема, но четох форума само до девета страница. Ще измисля по-нетрадиционна другия път.
| |
|
| |
|
|
|
|