|
Тема
|
Български
|
|
Автор |
Black (Духовник) |
Публикувано | 09.08.07 17:20 |
|
Сега се замислих, една книга на английски примерно не се ли чете и осмисля 3-4 пъти по-бързо от една българска, като се има предвид че сричките в една английска дума са средно три пъти по-малко от тези в съответната българска. Нямам под ръка една и съща книга на английски и преведена, но си мисля че ще е три пъти по-тънка английската.
http://gorichka.bg/
2
| |
Тема
|
Я пак
[re: Black]
|
|
Автор | linjack (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.08.07 17:32 |
|
като се има предвид че сричките в една английска дума са средно три пъти по-малко от тези в съответната българска От дека е тая стъкмистика?!
Дори и да е така - отговорът е "не" - замисли се за механизма на четенето - това колко бързо можеш да минеш една страница по диагоналната система няма нищо общо с това колко време ще ти отнеме да я прочетеш - последното включва значително по-дългото време за осмисляне.
| |
|
От дека е тая стъкмистика?!
Намисли си едно изречение на английски и си го преведи буквално на български.
(И, разбира се, преброй сричките.)
Мен четенето на дълги изречения ме отегчава и разсейва. Особено ако има пълнеж. Освен това чета бавно и дебелите книги ме дразнят и ми губят времето. И за очите е вредно.
В случая говорим за четене а не за времето което ти трябва да осмислиш информацията. Ако можеш да прочетеш три книги за времето, за което една, ще имаш три пъти повече информация за осмисляне. И вероятно ще осмислиш повече.
2
| |
Тема
|
Re: Я пак
|
|
Автор |
Zo (Troglodyt) |
Публикувано | 11.08.07 02:35 |
|
Мен четенето на дълги изречения ме отегчава и разсейва. Особено ако има пълнеж. Освен това чета бавно и дебелите книги ме дразнят и ми губят времето. И за очите е вредно.
Е това дава отговор на въпроса защо питаш неща от сорта на „абе вие тези неща къде сте ги чели/учили?”.
| |
Тема
|
Re:
[re: Zo]
|
|
Автор |
Black (Духовник) |
Публикувано | 11.08.07 10:43 |
|
нЕма връзка между тва дето го говориш и тва задето става дума.
Отговор не дава и дори да си мислиш че си си отговорил пак ше си останеш без отговор.
Нема връзка там дето ти намираш връзка.
2
| |
Тема
|
Re: Български
|
|
Автор | bhn (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.08.07 15:27 |
|
Вземи я оползотвори малко тази ваканция.
Да седиш пред компютъра по цял ден е по-вредно за очите от това да четеш. Пък те дебелите книги не хапят, спокойно, не бягай от тях.
| |
|
Нема връзка там дето ти намираш връзка.
Предполагам, че това може да се каже и на латински – за повече тежест, защото във воденето на дебати тафтологията не е особено силен аргумент .
Обикновено ти се вързвам на въпросите, но отсега ще пасувам по този.
Чао.
А, извинявай, хрумна ми нещо по темата, ала "Трендафил Акациев":
Срички, момци и момички
некои сакат малце, други – всички
Редактирано от L.J.K. на 11.08.07 17:01.
| |
|
В случая говорим за четене а не за времето което ти трябва да осмислиш информацията. Ако можеш да прочетеш три книги за времето, за което една, ще имаш три пъти повече информация за осмисляне. И вероятно ще осмислиш повече.
предлагам да погледнеш и пробваш оцветените книжки с малко или никакъв текст.
мисля, че ще надминеш съотношението 3 към 1 и може би ще успееш да "прочетеш" / разгледаш поне 13 (тринадесет) пъти повече книги за същото време
Ако има нещо, няма нищо
| |
|
може би си прав, с тази разлика, че по обем едва ли ще е по-различна от тази на бг. все пак може да са малкосрични, но в същото време достатъчно многобуквени, за да се равнят с с бг варианта по обем.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Викаш от българския превод информацията е по-детайлна и пълноценна? Ебаси тъпия спор. нЕма ли модераторът да изтрие и тая тема, и целия клуб, и себе си да се изтрие накрая?
2
| |
|
|
|
|