|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНИЯТ ЕЗИК - АНОНС
|
|
Автор |
discourse (Versatile) |
Публикувано | 18.04.06 20:51 |
|
Модата отвъд океана на политически коректния език, изглежда, нахлува в Европа и дори в България. "Бедните" станаха "социално слаби", "циганите" - "роми", "хомосексуалните" - "гейове".
Крие ли опасности употребата на политически коректния език? Възпитава ли лицемерие политически коректният език? Молиер ли открива първи политически коректния език в "Смешните преструванки"?
На тези въпроси ще се опита да даде отговор сбирката на клуб "Лингвистика" на 4 май 2005 г. от 17.00 часа в кафе клуба до Аулата на НБУ.
Водещ: доц. д-р Борислав Георгиев
◊ ОРГАНИЗИРА
Магистърска програма Семиотика към Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания.
Miser, miser!
modo niger
et ustus fortiter!
| |
Тема
|
Re: ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНИЯТ ЕЗИК - АНОНС
[re: discourse]
|
|
Автор |
thorn (Краси) |
Публикувано | 19.04.06 02:39 |
|
Посочените примери са чисто лицемерие. Иначе е политически коректно да не наричаш евреите чифути.
| |
Тема
|
Какво значи "да се цивилизоваме"?
[re: thorn]
|
|
Автор |
discourse (Versatile) |
Публикувано | 19.04.06 07:43 |
|
СЛОВОТО е агресивно. Това е безспорен факт. Обществото си е създало институции, които имат за цел да намалят агресивността на СЛОВОТО. Една от тези невидими институции е комуникацията. Политически коректният език е еманация на тази институция. Въпросът обаче е дали политически коректният език се заражда през 20. век? Как от гледище на политически коректния език изглеждат табуто и евфемизма? Не е ли също проява на "политическа коректност" да наричаш мъртвеца "покойник"; неговия труп - "тленни останки"? В казионните учебници по езикознание тези примери се дават като илюстрация на явлението "табу". Лицемерието в общуването не започва ли, когато част от нещата, които ни заобикалят, започват да се табуират? И не е ли това процес, който назоваваме "цивилизоване"? Цивилизованост и лицемерие - това е подходящият ракурс за обсъждане на проблема. Колкото повече си цивилизован, толкова повече си лицемерен. Как се отнасяте към това твърдение?
Miser, miser!
modo niger
et ustus fortiter!
  Редактирано от discourse на 19.04.06 07:45.
| |
Тема
|
Re: Какво значи "да се цивилизоваме"?
|
|
Автор |
Лил () |
Публикувано | 19.04.06 10:55 |
|
Според мен трябва първо да се дефинира какво означава "политически коректен език". Без да съм чела някакви изследвания по въпроса, каквито несъмнено има, от практиката на употребяване и конотациите, които са се натрупали в българското съзнание, това понятие (както се вижда и от самото него) се свързва с определена политическа или социална сфера на употреба на езика. Например, ако не казвам на приятелката си, че е надебеляла, а й кажа, че е станала твърде секси ;) - това не е политическа коректност, това е просто желание да не й разваля настроението. По същия начин не бих включила архаичното и традиционно табуиране в политическата коректност. Ако обаче съм журналист и описвайки инвалид го наричам с тромавото "човек с увреждане" - това вече е политическа коректност заради социалния характер на назоваването в случая.
Редактирано от Лил на 19.04.06 10:58.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
the_bomb (няма пък) |
Публикувано | 19.04.06 13:32 |
|
темата е толкова обширна и интересна, чер направо ми се ще да произведа голям съврзан текст...
което няма да стане готово много скоро, както се сещате
но като стане, може да го кача някъде в нета в пдф-формат
Природата чука на мойта врата, с усмивка перверзна крилете ми вдига...
| |
Тема
|
[re: the_bomb]
|
|
Автор |
discourse (Versatile) |
Публикувано | 19.04.06 13:45 |
|
Очаквам да споделиш неща както на сбирката на клуба на 4 май, така и по-нататък.
Miser, miser!
modo niger
et ustus fortiter!
| |
|
Абе хора, педалите са си педали, както и да ги наричат!... И същото важи за всички останали "политкоректности".
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
политическа коректност и вулгарност
[re: Black Wolf]
|
|
Автор |
Linjack (sine nobilitate) |
Публикувано | 21.04.06 15:48 |
|
Според мен, една от причините за създаването на политически правилния език /ППЕ/, като норма на поведение в някои сфери на общуване, е да се избегне използването на вулгаризми и думи с отрицателни конотации.
/Ебати сложно-съставното изречение - не мога да го изплюя отма./
Сравни горните две изречения за да видиш какво имам пред вид в първото.
Аз твърдя, че ППЕ е норма на поведение в определени случаи. Въпросът е какви са тези случаи и какво изисква нормата.
Ти се хващаш за една от думите в последователността: гей ~> хомосексуален >> хомо ~> хомосексуалист > педал > педераст ~> педерас, по намаляване на политическата правилност. Интересно, е думата, която си избрал не е най-вулгарната.
Българинът псува вся и всьо на педерас, освен ако не иска да излезе по-културен и да каже педераст или педал:) - както ти се изрази. Тези думи до такава степен са си изменили първоначалното значение, че са почнали да го губя. В този си смисъл и са станали вулгаризми за гаден или неприятен човек, със съответните конотации ако се отнасят до хомосексуален.
За пример - веднъж един мой приятел караше кола и изпсува на "педерас" друг шофьор - после ми се извини. Казах му, че няма за какво - оня си беше педерас, но се съмнявам да е бил хомосексуален:)
По-добър пример за ППЕ, от същата група думи, би била двойката хомосексуалист - хомосексуален.
За домашно - защо първата не е политически правилна?
---
"Ти спомняш ли си тоз подлец?
Това бях
аз."
| |
|
Заради негативната конотоация. По същата причина, поради която не се казва хетеросексуалист, а хетеросексуален.
| |
Тема
|
Re: политическа коректност и вулгарност
[re: Linjack]
|
|
Автор |
Zo (Troglodyt) |
Публикувано | 22.04.06 09:09 |
|
Работата е там, че Вълчо си е отявлен хомофоб и затова на него си му харесва да ги нарича педалите "педали".
да ке да ке ама неке
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|