Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:03 23.11.25 
Хуманитарни науки
   >> Езикознание
*Кратък преглед

Тема Български = латински !нови  
Автор33+144 (Нерегистриран)
Публикувано10.01.06 10:04

Здравейте!
Наскоро преживях нещо много шантаво. Значи, влизам си аз в банята, а в стаята телевизора работи. По едно време започва някакво лудо надприказване на непознат език, който някак си ми напомняше латински. Учудих се, помислих, че става дума за някое интересно филмче, но .... когато се върнах в стаята, се оказа, че всички си говорят на чист български (установи се чрез свидетели).
Та.. за миг явно съм изключил от българската вълна. Но не това ме изненада най- много, а факта, че българския не звучеше като руски или изобщо като славянски език.
Дайте ми малко информация, как се установява кой език към коя езикова група принадлежи.

Тема Xeexeнови [re: 33+144]  
АвторSLR (Нерегистриран)
Публикувано10.01.06 10:37

Sluchvat se ponqkoga takiva raboti. Moje da e nqkakva anomaliq v akustikata na apartamenta ti i taka da se naslagva zvukyt ot televizora, che da se razbyrkva savsem. A moje i ti da si bil prepushil :))) . A za ezikovite grupi.. obshto vzeto to si se znae koj ezik ot koq grupa e. A metodyt, ako te interesuva, e sravnenie s drugi ezici, obshti koreni, itn....

Тема Re: Xeexeнови [re: SLR]  
Автор33+OO6 (Нерегистриран)
Публикувано11.01.06 15:57

Много бих се радвал да постнеш тук едно такова сравнение. Нещо вярата ми напоследък не е много силна, а доколкото схванах от постинга ти, основно на нея трябва да се уповавам.

Тема Re: Български = латински !нови [re: 33+144]  
Автор H. Aнтoнoв (:(){:|:&};:)
Публикувано11.01.06 16:06

Може би просто скоро си държал или ти предстои изпит по латински;)

- Богословие и философия на религията

Тема Re: Български = латински !нови [re: H. Aнтoнoв]  
Автор33+5O2 (Нерегистриран)
Публикувано11.01.06 16:22

Не, не знам латински, нито пък ми се е налагало да го уча или ползвам. Имам други интереси, при които обаче чат- пат се появяват аудио материали на латински, така че го познавам като звучене.

Тема Re: Български = латински ! [re: 33+5O2]  
Автор Яkcapт (непознат )
Публикувано12.01.06 23:16

Изглежда става въпрос за игра на ума, при която поради недостатъчната достигаща информация, умът търси познат стереотип. В твоя случай е обърнато наобратно : тоест ти би трябвало когато слушаш латински отдалеч да го възприемаш като български.

Тема Mda..нови [re: Яkcapт]  
Авторqd (Нерегистриран)
Публикувано13.01.06 14:01

I moeto obqsnenie e shodno. Prosto si imal vzemane-davane s latinski syvsen naskoro. Kazvam ti go ot sobstven opit. Sled vryshtaneto si ot 10 dnevna exkurziq v Gyrciq okolo men vse grycki mi se pri4uvashe v prodyljenie na dni

Тема Re: Mda..нови [re: qd]  
Автор37+OOO (Нерегистриран)
Публикувано16.01.06 10:12

Мисля, че трябва да се търси в друга посока.

Между другото, това с гръцкия не го чувам за първи път. Доста хора са ми казвали, че българския и гръцкия малко си приличат (нямам представа обаче по какво).

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.