|
|
|
|
|
strip си е с кратко i няма защо да се казва стрийптизьорка.
може би си имал предвид стриптийзьорка?
на мен това ми звучи доста неестествено за български език.
имаме примери в езика си като фризьор и призьор (не я обичам тая дума!). а също и малко по-отдалечените режисьор и ревизор.
но няма дума, завършваща на -ийзьор. просто не е естествено българин да произнесе това.
дори и стриптийз ще го чуеш в повечето случаи в разговорния език като стриптиз.
колкото до тийнейджъра, аз съм го виждал написан с -ий-, а не с просто -и-. само че отново никой не го произнася така.
Природата чука на мойта врата, с усмивка перверзна крилете ми вдига...
| |
|
|
|
По принцип в българския тенденцията е да се скъсяват и гласни, и съгласни. Затова преобразуването от -ий- в -и- няма да изненада никого. Освен това, понеже ударението трябва да пада върху "о", като имаме и ударение върху първата сричка (как се казва - вторично?), много е трудно да се удължи "и" във втората сричка. Пробвай сам да произнесеш "стриптийзьорка" и ще видиш доста зор ;)
А пък си се казва "стриптиз". Просто такъв е говоримият език. Не може да запази английското произношение, когато то влиза в противоречие с особеностите на българския говор.
| |
|
|
|
Неведоми са пътищата на образуване на чуждици. В английския няма stripteaser, a stripper. поне да бяхме взели и нея та да са си в комплект и да не се мъчим. Стрипърка звучи готино и няма никакви дълги неестествени звуци 
| |
|
|
|
Да, в бързината съм ги объркал. Исках да кажа "стриптийзьорка или стриптизьорка". Вярно, че се среща и стриптиз, но по-разпространената форма е стриптийз (3 към 1 според Гугъл). Пак според Гугъл стриптийзьорка vs. стриптизьорка е 1:3. Много нелогично звучи всичко това. 
| |
|
Тема
|
Re: striptease
[re: Shankly]
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 22.10.05 19:42 |
|
|
Let me see you stripped.
да ке да ке ама неке
| |
|
Тема
|
да не е френско ве?
[re: Shankly]
|
|
| Автор | zaphod (Нерегистриран) |
| Публикувано | 23.10.05 11:31 |
|
|
окончанието ьор е влязло мисля със френските думи, тия дето завършват на eur.
| |
|
|
|
|