|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Български тайни говори?!
|
|
| Автор |
ivx (Troglodyt) |
| Публикувано | 12.05.05 09:39 |
|
|
Купих си том втори на българския етимологичен речник и прелиствайки го попаднах на нещо невиждано за мене досега:
игрувам – таен зидарски говор 'ям' (Брацигово) – сравни алб. 'нгрънъ' ям
излювам – таен зидарски говор 'пера' (Брацигово) – от алб. laj 'пера', сближено по форма с глаголи като изливам, измивам и др.
крава – [...] първоначалното значение на славянската дума е 'рогато животно', срв. рогато таен бакърджийски говор 'крава' (Родопите), роговатка, роговатница таен зидарски говор 'крава' (Гоцеделчевско), рогла таен зидарски говор 'крава' (Шлетово, Кратовско), производни от рог. [...]
Някой знае ли повече за тези тайни говори?! Както се вижда това са били занаятчийски говори.
| |
|
Тема
|
Re: Български тайни говори?!
[re: ivx]
|
|
| Автор |
rpaдcko чeдo (непознат) |
| Публикувано | 12.05.05 12:18 |
|
|
Нещо ми се върти из главата, че в сборника на братя Миладинови (или пък Кузман Шапкарев ?) ставаше дума за тайни говори, но бяха наречени, ако се не лъжа, "детски". Някой, който има достъп до тези книги?
| |
|
|
|
дам, има такива говори.
Всички занаяти имат такива специфични термини,които саме те разбират.
Имат говор шивачите, строителите, зидарите и др.можеш да хвърлиш един поглед на някой учебник по лексикология
Пък като имаш повече инфо.. понапиши нещичко и тук,мм? 
Искам да знам
| |
|
|
|
Мене думата която ме заинтригува беше "говор", разбираемо е да има думи, които те си разбират, но говор е съвсем друго!
Сега се сещам, че в училище с едни съученици си бяхме измислили азбука на която да си пишем бележки та докато ги предава някой вземе че им хвърли едно око да не разбере какво си пишем :D
| |
|
Тема
|
Ей, верно бе!
|
|
| Автор |
Craig (*noch a Mass!*) |
| Публикувано | 12.05.05 15:58 |
|
|
И ние бяхме направили същото, даже имаше две азбуки май. Освен това имаше и два тайни говора- по-разпрстранения "у-нье" и някакв друг, който съм го забравил, но пък беше наше собствено изобретение.
Азбуката се казваше "ротфронт" (видяхме го на една зна4ка)
Er muoz gelichesame die Leiter ibewerfen, so Er an ir ufgestigеn
ist...
| |
|
Тема
|
Re: Ей, верно бе!
[re: Craig]
|
|
| Автор |
the_bomb (няма пък) |
| Публикувано | 12.05.05 19:46 |
|
|
и ние си имахме с няколко приятели от у-ще една тайна азбука, която аз използвах и вкъщи за личен дневник.
и досега помня доста неща от нея, а като се зачета в нещо останало оттогава възстановявам всички букви.
"ключът" отдавна е загубен, така че мога и до днес да ползвам това езотерично знание без никой да може да се докопа до него, освен ако не е иницииран в устна форма лично от мен.
а за тайните говори, ще имам да ви разправям какво пише в един СбНУ, озовал се по неведоми пътища вкъщи. има цели речници на македонски тайни говори на различни съсловия.
но до края на тази седмица съм доооста зает с един проект.
моля, напомнете ми за обещаното в началото на другата.
my soul swims gently in her pool
| |
|
Тема
|
Re: Ей, верно бе!
[re: the_bomb]
|
|
| Автор |
ivx (Troglodyt) |
| Публикувано | 12.05.05 21:01 |
|
|
Несъмнено! Несъмнено ще ти припомним 
| |
|
Тема
|
Re: Български тайни говори?!
|
|
| Автор |
Shankly (SCARFACE) |
| Публикувано | 12.05.05 22:28 |
|
|

SAY 'ELLO TO MY LITTLE FRIEND!
| |
|
Тема
|
Ранни публикации
|
|
| Автор |
Cинeвa () |
| Публикувано | 14.05.05 03:41 |
|
|
за тайните говори:
1. Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, книга XII, 1895, Книжовен отдел, д-р Ив. Д. Шишманов, "Тайните езици у славяните" от В. Ягич", стр. 15; представяне на студията на В. Ягич; в допълнение към нея - известните дотогава сведения за тайни езици в българските земи, за които Ягич не е имал информация.
2. Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, книги XVI и XVII (в 1 тяло), 1900, Научен отдел, Дял историко-филологичен и фолклорен, Петко К. Гъбюв, "Принос към българските тайни езици", стр. 842; П. Чилев, "Тайният език на слепците в Битолско", стр. 876.
Из дебърския дюлгерски таен говор:
ярчосам - падам;
жнияч - сърбин;
клинча - живея;
поснак - българин;
фаркосувам - умирам;
райче - слънце;
окалница - джамия;
океням - оставам;
дивам - знам;
доклешча - докопам, вземам;
поснак - българин;
драпам - чета;
муклес - мълчание;
левам - вземам;
топчиня - глава;
курна - лъжа;
мулям - казвам;
бацари - опинци;
жугла - въшка;
не бомкает - не струва;
гурам - вървя, отивам;
гюфтам - ям;
дивам - знам;
жабар - западноевропеец;
жбарнат - смахнат;
зелкар - глупец;
доклешчам - докопвам, вземам;
камносува - има;
дикляч - просяк;
жилам - работя;
джепосам - грабя, крада;
гяло - дете;
гащелица - къща.
Редактирано от Cинeвa на 14.05.05 03:43.
| |
|
|
|
Поправка:
|
|
|