|
|
|
Тема
|
Въпрос за запетаята
|
|
| Автор | 3aпeтaйkoвa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 07.05.05 16:51 |
|
|
От край време се чудя. Когато има два подчинителни съюза /ако не се лъжа в понятието/, слага ли се запетая пред втория? Или за да бъда по-ясна, ще дам пример:
Няма да ти поправя хладилника, защото, когато го няправя, вече няма да имаш нужда от мен.
Вниманието ми е насочено към тази запетая пред "когато". Има ли я или не?
А и още нещо- някой може ли да ми каже обособените думи и изрази, които задължително се ограждат със запетаи?
Благодаря ви предварително.
| |
|
|
|
Няма я. Изобщо, между такива последователни съюзи не се поставя запетая.
|
Re: Въпрос за запетаята
[re: _Бopиcлaв_]
|
|
| Автор | :) Пak aз (Нерегистриран) |
| Публикувано | 08.05.05 14:11 |
|
|
Обаче втората запетая я има, т.е. трябва да бъде:
Няма да ти поправя хладилника, защото когато го няправя, вече няма да имаш нужда от мен.
Нали?
| |
|
|
|
Да, има я.
|
[re: 3aпeтaйkoвa]
|
|
| Автор |
AЮC (нети-нети) |
| Публикувано | 08.05.05 23:03 |
|
|
Има запетая пред "когато". Правилото е, че когато в непосредствено съседство се окажат две подчинителни съюзни връзки, които свързват две различни изречения, между тези съюзни връзки се пише запетая.
Пример: Ще ти донеса книгата след два дни, защото, колкото и да бързам, няма да мога да я прочета до утре вечер.
| |
|
Тема
|
[re: AЮC]
|
|
| Автор | . (Нерегистриран) |
| Публикувано | 29.05.05 10:43 |
|
|
Кой от двамата е прав?
| |
|
Тема
|
[re: .]
|
|
| Автор |
S©S (запознат) |
| Публикувано | 29.05.05 12:55 |
|
|
Има я. Не гледай съюзите, гледай как са ти подчинените изречения. В случая са две, така че и двете са оградени от запетаи.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to reform.
~Mark Twain
| |
|
Тема
|
[re: 3aпeтaйkoвa]
|
|
| Автор |
ng (Надя®) |
| Публикувано | 29.05.05 14:15 |
|
|
Виждам, че по въпроса за запетаята е постигната някаква яснота. (Трябва ли "по въпроса за запетаята" бъде ограден със запетаи? Не.)
За съжаление, яснотата може да бъде само "някаква", тъй като, по неясни за мен причини, много от тези запетаи стават факултативни и не се слагат вече. Тъй като питате за вметнати изрази, утвърдилият се вече порочен принцип на противоречието в българския език, пълният хаос, който той създава, са вече факт.
Яко первее умрети хотел бых, неже сия на Тя - благаго Бога моего - помыслы хульные прияти...
| |
|
Тема
|
[re: ng]
|
|
| Автор | Bobby (Нерегистриран) |
| Публикувано | 17.08.05 10:59 |
|
|
Правилото е следното: когато първият подчинителен съюз е кратък (т.е. състои се от две мисля и три букви) след него няма запетая. Например:
Аз обичам таратор, но когато съм преяла, не мога да го ям.
Когато първият подчинителен съюз е по-дълга дума, след него се пише запетая. Пример:
Аз обичам таратор, защото, когато съм жадна, утолява жаждата ми.
Няма особена логика, но правилото е такова
| |
|
|
|
не знам дали правилото е такова, но вътрешното ми чувство напълно пасва на това, което казваш.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
|
|
|