|
|
|
Тема
|
За глагола...
|
|
| Автор |
_Бopиcлaв_ () |
| Публикувано | 27.04.05 15:14 |
|
|
Здравейте!
Има един проект, наречен Уикиречник, в който всеки може да участва. Реших да му дам начално ускорение и затова се опитах да създам , чрез които после лесно да се създават нови статии. Направих няколко - за всички части на речта, но се чудя дали успях да отразя цялата информация, която може да се напише за дадена дума. По-конкретно се чудя за . Можете да видите примерна употреба на шаблона за глагол в статията . Тя, разбира се, не е пълна, но поне има заглавия за отделните данни и точно това се чудя - дали съм сложил всички заглавия.
Интересно ми е и как се наричат съответните характеристики/категории на глагола. Например, при класификацията на глаголите на преходни и непреходни, наричам характеристиката преходност. За свършен/несвършен вид - свършеност. Личен/безличен ми е обаче малко неясно. Може би личностност ?
| |
|
|
|
глагола има род, число, лице, св.- несв. вид,време,склонение,преходен-непреходен вид...
ох,още имаше,ама сега не мога да се сетя
който помни,да се намеси
Искам да знам
| |
|
|
|
Ах, да, забравих, че имам още един . В него ще се отбележат споменатите от теб категории - род, число, лице, наклонение. Дори и залогът. Този шаблон обаче ще се попълва автоматично - всички форми могат да се генерират от основната.
| |
|
|
|
Когато ги учих, имаше един учебник "Съвременен български език" (или нещо такова) на колектив от все известни хора -Тодор Бояджиев, проф. Иван Куцаров и др.
Ако успееш да намериш публикация за глагола на проф. Куцаров, ще ти е от полза, гарантирам ти .Той е разработил цялата морфология и то много добре, но за глагола на мен лично ми беше най-лесно да уча, защото беше представено много добре.
Между другото, похвала за твоето начинание .
Успех ти желая!!!
Искам да знам
| |
|
|
|
ЗА АСПЕКТОЛОГИЯТА НА ГЛАГОЛА
Преди "Етимология" може да се даде нещо като "Аспектология", която може да изглежда по един от следните четири начина:
Аспектология_0: "Несвършен и свършен вид."
Аспектология_1: "Несвършен вид. Свършен вид: @линк[ове]@"
Аспектология_2: "Свършен вид. Несвършен вид: @линк[ове]@"
Аспектология_3: "Свършен вид. Виж @линк@"
За глагола "анексирам" трябва да се приложи Аспектология_0.
"@линк[ове]@" е изброяване и препратки към сродни глаголи от другия вид.
"Аспектология_3" означава, че нищо повече не се казва тук за този глагол, а трябва просто да се проследи препратката към съответния глагол от несвършен вид.
"Личен/безличен" в заглавието не го разбирам. Какво означава "безличен" глагол? Такъв, дето има само 3-то лице, така ли? Добре би било също така да вземете под внимание, че има глаголи без отрицания на простите форми: "негодувам", "ненавиждам", "нехая".
"Преходен/непреходен" е добре да е в заглавието. Но "свършен/несвършен" да мине в аспектологията.
ЗА ЗАЛОГА НА ГЛАГОЛА
Има глаголи, които са само активни (например, "смея") или само пасивни ("смея се", "рея се"). За такива глаголи трябва да има отделни статии и те да бъдат някак-си отбелязани: "activa tantum"/"passiva tantum".
Добре би било активния и пасивния вариант на един глагол да се разглеждат като отделни глаголи (теоретически), но практически това не е оправдано. Освен в особените случаи ("activa tantum"/"passiva tantum"), в речника се дава само активната форма, а съществуването на пасивната форма се подразбира.
ЗА СЛОВОФОРМИТЕ НА ГЛАГОЛА
Глаголите от свършен вид имат по-малко словоформи.
Има ли разлика между термините "възвратен" и "страдателен", когато става дума за морфологията (за словоформите)? Какво означава "възвратна страдателна форма" или пък "преизказна страдателна форма"?
Според мене ако един глагол не е "activa tantum" или "passiva tantum", той има толкова пасивни форми (със "се"), колкото и активни (без "се").
ОПИТ ЗА КЛАСИФИКАЦИЯ НА СЛОВОФОРМИТЕ НА ГЛАГОЛА
[1] Лични глаголни форми
[1.1] Изявително наклонение
[1.1.1] {лч} Сегашно време
[1.1.2] {лч} Минало свършено време (аорист)
[1.1.3] {лч} Минало несвършено време (имперфект)
[1.1.4] {лчр} Минало неопределено време (перфект)
[1.1.5] {лчр} Минало предварително време (плусквамперфект)
[1.1.6] {лч} Бъдеще време
[1.1.7] {лчр} Бъдеще предварително време ("ще съм пил")
[1.1.8] {лч} Бъдеще време в миналото ("щях да пия")
[1.1.9] {лчр} Бъдеще предварително време в миналото ("щях да съм пил")
[1.2] Преизказно наклонение
[1.2.1] {лчр} Преизказан аорист
[1.2.2] {лчр} Преизказан имперфект (или сег.вр.)
[1.2.3] {лчр} Преизказан [плусквам]перфект
[1.2.4] {лчр} Преизказан плусквамперфект ("бил съм бил пил")
[1.2.5] {лчр} Преизказно бъдеще време [в миналото] ("щял съм да пия")
[1.2.6] {лчр} Преизказно бъдеще предварително време [в миналото] ("щял съм да съм пил")
[1.3] {лчр} Условно наклонение
[1.4] {ч} Повелително наклонение
[2] {чр} Причастия (отглаголни прилагателни)
[2.1] Минало пасивно (страдателно) причастие
[2.2] Минало свършено (перфективно) активно (деятелно) причастие
[2.3] Минало несвършено (имперфективно) активно (деятелно) причастие
[2.4] Сегашно активно (деятелно) причастие
[3] {} Деепричастия (отглаголни наречия)
[4] {ч} Отглаголни съществителни
{лч} означава, че там има форми за 3-те лица и двете числа
{лчр} означава, че там има форми за 3-те лица и двете числа, а в ед. ч. има и форми за трите рода.
| |
|
|
|
Христо, благодаря ти за отговора.
Основната информация, която ползвам при генерирането на формите на глаголите, идва от БГ Офис. Авторът на този проект пък е групирал глаголите така, както е направено в книгата на Кръстев Б., Морфология на българския език в 187 типови таблици. С., НИ, 1984. Можеш да видиш тези таблици и в . За всеки отделен тип е посочен и пример (например ), там можеш да видиш и какво е наречено преизказна/възвратна страдателна форма. Възможно е и това да не е официално приетото наименование, не съм специалист.
За свършения/несвършения вид си напълно прав. Ще направя отделен (съкратен) шаблон за свършените глаголи, като ще има връзки към несвършените.
В момента нямам време, затова утре ще прегледам твоите словоформи и ще се опитам да ги сравня с тези от .
--
| |
|
|
|
Благодаря ти за пожеланието! Дано се включат още хора, щото сам доникъде няма да я докарам. 
--
| |
|
|
|
Използвах твоята класификация и обнових . Примерно използване може да се види за глагола .
Махнах възвратната страдателна форма. Тя беше образувана от сегашно време с едно се отзад, но такава форма би могла да се образува от всички времена. Да не би това да е пасивната форма на глагола?
Преизказната страдателна форма е образувана от глагола съм + минало страдателно причастие. Не знам това дали се разглежда като някаква отделна форма, затуй го оставих засега.
Липсва само отглаголното съществително. Такова имат само несвършените глаголи, но още не съм мислил за начина му образуване и как да го генерирам.
Ще направя още един шаблон за глагол, който ще съдържа само избрани форми и ще се вижда в самата статия за думата, а оттам ще може да се отиде на страницата с всички форми.
--
| |
|
|
|
Пропуснал съм въпроса за безличните глаголи.
В отговор на:
"Личен/безличен" в заглавието не го разбирам. Какво означава "безличен" глагол? Такъв, дето има само 3-то лице, така ли?
Да, т.е. глагол, който не се употребява за определено лице. Изреченията с такива глаголи са безподложни.
|
Прегледах словоформите на глагола спра. Добре изглеждат.
Имам забележка само за "спрян съм". Първо, това не е в преизказно наклонение. В някои езици изразите от този вид се считат за пасивни (страдателни) форми. В българския обаче това си е сегашно време на глагола "съм", а миналото страдателно причастие има предикативна функция - то е сказуемно определение. В някои случаи то може дори да се членува:
"Прецакан съм."
"Прецаканият съм аз."
| |
|
|
|
|