|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Откъде идва кашкавал?
[re: знaeщ]
|
|
Автор |
Nimbus (Terra Faux) |
Публикувано | 17.04.05 19:04 |
|
То в университетите се учат само верни работи, щом си учил тъй, така да е! Капитулирам.
"Има само една истина. Тя е независима от време, култура и религия."
Т. Детлефсен
| |
|
+ КАШКАМЪ и ВАЛЯМЪ са глаголите послужили за създаванито на думата - КАШКАВАЛЪ! КАШКАМЪ и ВАЛЯМЪ! ЗАПОМНЕТЕ БЕ ТЪПАНАРИ!/безъ НИМБУСЪ/
+ ПЪЛНИ, ФОРМЕНИ ИДИОТИ/учени/!
+ Каша се кашка! Каша има връзка съ Киша!
+ Валятъ се питки и кори за баница, съ точилката! Айде точилка за васъ, мама ви учена!
Редактирано от XOPЪ+БATЪ/XOPЪ+BATЪ на 17.04.05 22:06.
| |
|
Нема да спориш с ученоглавците! Те са ДОКАЗАЛИ, че кашкавал иде от италианското caciocavallo "с вероятно първично значение: сирене във форма на кон"!?!? Де си тръгнал да спориш с такава логика? Че и обиждаш на ученост!
"Има само една истина. Тя е независима от време, култура и религия."
Т. Детлефсен
| |
Тема
|
Re: Откъде идва кашкавал?
[re: Aни]
|
|
Автор |
Лил () |
Публикувано | 18.04.05 15:47 |
|
Ето какви са горе-долу изходните данни.
1. Първото споменаване на cacciacavallo е от Касиодор - 5 век.
2. Един речник (bartleby) пише: cheese - from Old Persian *ci-ciy, something ( < *kwid-kwid). (Pokorny ko- 644.)
3. Цитираният
дава етимология, свързана със "сирене": Root / lemma: sі-ro-, sou-ro-:
4. Ето нещо, което следва Покорни: Dictionary.com
O.E. cyse, from W.Gmc. *kasjus, from L. caseus "cheese," from PIE base *kwat- "to ferment, become sour." Earliest refs. would be to compressed curds of milk used as food; pressed or molded cheeses with rinds are 14c.
5. Речник на чуждите думи: кашкавал - чрез румънски - cascaval или нвгр. kaskavali от итал. cacciocavallo - caccio - сирене и cavallo- кон
Това с коня много ме съмнява обаче.
6. В средноазиатските републики на ОНД също има понятие и дума КАЧКАВАЛ.
Значи според мен:
1. Латинското (ИЕ) caseum е в основата. От там е било заето в турския: kaser/кашер и в гръцкия: casepi. Еврейският кашер е съвпадение - той назовава съвсем друго нещо, макар и пак за ядене.
2. Кашер-кавал и качио-кавал обаче за мен не е ясно как се е образувало. Имаме кавал - кон (латински) и кавал - тръба (турски).
3. Кашкавал/качкавал - имаме очевиден синхармонизъм, което е характерно за тюркските езици (от там и средноазиатската връзка), възможно да е случаен, но възможно и да не е.
Всичкото това го изписах, за да кажа, че не знам откъде идва думата "кашкавал".
| |
|
От Кашкам и Валям!Редактирано от ivx на 19.04.05 22:27.
| |
|
Станал си доста заядлив и неприятен напоследък. Как е язвата?
my soul swims gently in her pool
| |
Тема
|
мнение от италия
[re: Лил]
|
|
Автор | Maprapитa (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.04.05 21:57 |
|
Аз живея в Катания, Сицилия. Реших да се включа в спора, защото според местните думата е с балкански произход. Не е италианска. Хората тук повечето са дошли навремето от Гърция, Албания и Северна Африка.
Не знам защо сте решили, че е навлязла в български през румънски.
| |
|
Решили са така, защото това са прочели в дебелите речници и така са учили в университетите. Правилната етимология вече я посочи ХОР+ВАТ, макар че трябваше да ги остави малко да си размърдат мозъците. Не е трудно да се сетиш, ако имаш поне елементарни познания около приготвянето на кашкавал.
Думата я има в румънски и това е съвсем очаквано, защото, както знаем, румънците в голямата си част са отродени българи.
Когато българите са квасили млекото и са валяли кашкавал, италианците не са знаели, че млекото е пригодно за консумация извън пресния му натурален вид.
"Има само една истина. Тя е независима от време, култура и религия."
Т. ДетлефсенРедактирано от Nimbus на 18.04.05 22:07.
| |
Тема
|
Re: Откъде идва кашкавал?
[re: Craig]
|
|
Автор |
avataar (root) |
Публикувано | 19.04.05 09:33 |
|
Грюс гот, това в турския магазин в наше лендле ли? Щото и на мене ми е направило впечатление, че пише KASCHKAVAL на някои кашкавали (докато на други си е KAS,AR PEYNiRi). Също има и сирене, което твърди, че е БЬЛГАРСКО СИРЕНЕ (да, с ер малък) на опаковката, ама е правено в Турция. KASCHKAVAL си го обяснявам с това, че на немците е по-известно така, докато някакъв си там KAS,AR кучета го яли. Или просто българският кашкавал минава за по-качествен пред турците и гледат да си пробутат кашара дегизиран. Интересно е, че не са взели румънската дума CAS,CAVAL (която си е на латиница), а са транскрибирали нашенската.
APT har superku-krefter
| |
Тема
|
Re: Откъде идва кашкавал?
[re: avataar]
|
|
Автор |
Craig (*noch a Mass!*) |
Публикувано | 19.04.05 09:54 |
|
Не само в турския, има и в нормалните магазини, например реал,- има KASCHKAVAL, само 4е не знам с SCH ли беше или с S,.
Защо не е KAS,AR нямам представа, ако питаш някои по-млад тур4ин, и той не знае кое откъде е.
В турските магазини си има и нормално българско сирене от онова със зелените кутии, само 4е се намира предимно ов4е.
Er muoz gelichesame die Leiter ibewerfen, so Er an ir ufgestigеn
ist...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|