Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:08 20.06.25 
Хуманитарни науки
   >> Езикознание
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Етимология на любов?нови  
Авторzashto (Нерегистриран)
Публикувано02.03.05 21:06

Има ли славянски думи, които да нямат латински или гръцки произход? И как така в речниците споменават само латинската или гръцката етимология, а не и сходните славянски думи?

Изобщо знае ли се кога са заети думите от латински? Индоевропейският произход на езиците не ме удовлетворя като отговор. Какво са говорили славяните преди да заемат съответните латински или гръцки еквиваленти. Или латинския е произлязъл от славянските езици, тъй като са по на изток, следователно по-близо до Персия и Индия. Или от Азия направо в латински прескачат разни думички? Хайде моля ви дайте някакво по-логично обяснение.

Тема Re: Етимология на любов?нови [re: zashto]  
Автор Craig (*noch a Mass!*)
Публикувано03.03.05 00:00

Корена на "любов" си го има със същото значение открай време и той е бил нещо като "leubh". Освен в славянски го има и в германски (love, liebe и т.н), санскрит (lubhyati) и др. Интересно е , че на скандинавски любов е "алска"-още една дума със същото значение, която съществува и в славянски.

Думите от латински и гръзцки произход са предимно от областта на науките и абстрактното мислене и поне за българския за заети след 1800 г. Има и по стар слой заемки от контактите между романизираното анселение на балканите и салвяните-предимно от битов характер - оцет, комин и т.н. - имаше преди дискусия по въпроса.

Останалта част от въпроса, честно казано , не я разбирам- какъв изток и какви думички прескачат?

Er muoz gelichesame die Leiter ibewerfen, so Er an ir ufgestigеn
ist...

Автор ivxМодератор (Troglodyt)
Публикувано03.03.05 01:01

не мисля, че има такъв речник, в който всичко да е дадено все едно има гр или лат произход

|| Una vida mejor! ||

Тема Re: Етимология на любов?нови [re: ivx]  
Авторzashto (Нерегистриран)
Публикувано03.03.05 02:15

Неправилно се изразих, но отговорите, които получих са задоволителни.
Въпреки това не разбрах на какъв език са говорили народите из Европа преди 1000 години да речем и защо приликите между думите трябва да бъдат приписвани само на общия индоевропейски произход. Какво означава индоевропейски произход? Отплесвам се от главната идея, която всъщност е, че според мен славянските езици и латинския са много по-тясно свързани, отколкото е представено в лингвистиката. Струва ми се, че има някакво негативно отношение към славянските езици и за доказателство искам само да посоча, че в техните етимологични речници никога не пише, че думата има славянски произход, а понякога е очевидно. Има ли думи в западноевропейските езици, за които да се приема, че са славянски по произход? Също има ли думи в латински и гръцки, за които да се приема, че са славянски? Изобщо на някой ясно ли му е какво са представлявали тия "славянски" езици на времето или това е било просто някаква вариация на латинския? Дайте си мнението.

АвторRiP (Нерегистриран)
Публикувано05.03.05 21:06

http://bg.wikipedia.org/wiki/Индоевропейски_езици - това може би ще ти помогне.

Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано06.03.05 09:02

Струва ми се, че има някакво негативно отношение към славянските езици и за доказателство искам само да посоча, че в техните етимологични речници никога не пише, че думата има славянски произход е, не съм гледал такъв речник, но да се търсят разни конспирации никога не е било добра идея. аз не съм лингвист, но ще се опитам да дам няколко думи, които са близки на български и руски, но които ги няма в познатите ми западни езици:
работя, врата, кисел, книга, заек, гъба, ходя, говоря. възможно е някоя от тия думи да я има в някой от по-далечните индоирански езици, нека лингвистите да се изкажат, но не вярвам всичките да са такива.
Има ли думи в западноевропейските езици, за които да се приема, че са славянски по произход първото което се сещам е думата тройка, ползва в политиката. навлязла е от миналия век някъде . разбира се самото число 3 не е славянско (за разлика от 5, което поне аз не се сещам да го има в неславянските езици), но думата тройка си е влязла от руския. мисля че думата бистро е също от руския влязла, но не съм сигурен (быстро).

Изобщо на някой ясно ли му е какво са представлявали тия "славянски" езици на времето или това е било просто някаква вариация на латинския не мисля че са вариация на латинския, и доколкото лингвистите мислят същото, нямам съмнения в това си убеждение. първо да уточним какво е вариация - не се признават доводи за общи корени. за да е вариация А на Б, то А трябва да е произлязло от Б. не мисля че славянските езици са произлезли от латинския, както италианския и испанския например. има доста силно латинско влияние, което поне според моите лаишки представи, не е от общия прародител, но това не е произход. за думите не искам да се хващам, защото не знам коя кога е влязла, обаче в граматиката има неща, които не ми се вярва да са унаследени от индоевропейския прародител, например звателния падеж (Иван - Иване).

Тема Re: Етимология на любов?нови [re: zaphod]  
Автор the_bomb (няма пък)
Публикувано06.03.05 10:52

за думите, които си дал като пример за славянски иновации в български и руски (гъба, кисел и т.н.): много са хубави, аз лично не се сещам на пръв поглед за техни успоредици в други ие. езици. впрочем не съм никак навътре в иранските езици, а там може да изскочи нещо...

иначе пет го има поне още в гръцкото pente и в санскр. panca и неговите други индоирански успоредици.
при това само ако става въпрос къде го има в същия или подобен вид, като в славянските езици, а иначе във видоизменена форма то се среща във всички ие. езици.

колкото до въпроса за по-близкото родство между латински и славянски: тези езици са членове на ие. семейство и така или иначе са далечно сродни. за да се установи даи имат по-близко родство от това, трябва да се оставят настрана всички техни подобни черти, които се откриват и в други ие. езици (вокатива на -е например), и да се търсят белези, общи само за латински и славянски и липсващи в другите сродни на тях езици. доколкото ми е известно, такива засега не са открити.

my soul swims gently in her pool

Тема Re: Етимология на любов?нови [re: the_bomb]  
Автор ivxМодератор (Troglodyt)
Публикувано07.03.05 10:54

на персийски е пандж.

(просто го добавих от нарцисиъм)

|| Una vida mejor! ||

Автор the_bomb (няма пък)
Публикувано07.03.05 13:26

my soul swims gently in her pool

Автор Xилмap Kaбac (Татаро-Монгол)
Публикувано07.03.05 16:10

На (косово-) албански е пеЗ.

Редактирано от Xилмap Kaбac на 07.03.05 16:11.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.