Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:16 12.07.25 
Хуманитарни науки
   >> Езикознание
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Kитай на китайски ?нови  
Автор Milenn (член)
Публикувано15.10.03 16:58

как звуЧи ?
прилиЧа ли на нашето или английско произнасяне?

Тема Re: Kитай на китайски ?нови [re: Milenn]  
Автор пишмaн-линrвиcтЪ (любознателен)
Публикувано15.10.03 17:32

Не, изобщо. Ние сме го взели от русия, те са го взели от името на некакво там племе. Обаче не знам как да транскрибирам правилно с кирилица името на мандарин.

Питието определя съзнанието.

Редактирано от пишмaн-линrвиcтЪ на 15.10.03 17:48.

Тема Re: Kитай на китайски ?нови [re: пишмaн-линrвиcтЪ]  
Автор пишмaн-линrвиcтЪ (любознателен)
Публикувано15.10.03 18:04

Ще се опитам да го направя описателно. Значи, то е приблизително Чўънг Кўо, като: Ч-то започва беззвучно но преминава в звучно (дж), К-то е с придихание, О-то звучи повече като българско неударено такова, и се произнася без закръгляне на устните. Ако някой знае с какви тонове се произнасят двете срички, това не съм намерил.

Питието определя съзнанието.

Автор Adanedhel (ошашавен)
Публикувано15.10.03 19:43

Да, нещо такова е. Дълги У-та, а К-то е нещо средно между К и Г. Означава Средна/Главна земя/страна. Изписва се така:

Многоточието говори главно чрез мълчанието си

АвторMist (Нерегистриран)
Публикувано15.10.03 20:52

тоновете са първи за zhong и втори за guo
май се ползват и още няколко имена, но те имат главно историческо значение. сещам се за
Tian Xia - Поднебесна (с подразбиращо се Империя)
Zhong Yuan - Централната равнина

иначе China иде от името на династията Цин (Qin)

(всички имена са pоманизирани по pinyin :)

Тема Re: Kитай на китайски ?нови [re: Mist]  
Автор Milenn (член)
Публикувано16.10.03 04:03

mersi mnogo na vsichki;-)

Тема Re: Kитай на китайски ?нови [re: Mist]  
Автор ivx (Troglodyt)
Публикувано16.10.03 15:17

Tian Xia ми прилича на Тян Шан

Автор Hilmar Kabas (Татаро-Монгол)
Публикувано16.10.03 18:30

Mnogo interesno, che i slovencite (kato edinstveni bivshi jugosloveni) kazvat Kitaj i kitaec, a ne Kina i kinez.

Тема Re: Kитай на китайски ?нови [re: ivx]  
АвторMist (Нерегистриран)
Публикувано16.10.03 18:59

нормално е за китайските думи да си приличат
както в оня популярен пример ma ma qi ma ma man ma ma ma - майка, яздеща кон, мисли че е бавен и затова го ругае. (кон, ругая и майка - всички са ma, само тинът е различен :)

а онуй е tian shan (небесната планина)

Тема Re: Kитай на китайски ? [re: Hilmar Kabas]  
Автор gazibara ()
Публикувано17.10.03 16:15

Разни племена, разни имена. Имало едно племе, кити. С тях си имали вземане-даване руснаците, и от там страната им станала Китай. Имало и една династия Кин, с която си имал вземане-даване някой западноевропеец (ама помня ли кой). Туй Кин обаче в европейските езици не преживяло палатализацията на веларите, и се превърнало в Чин, Шин, Хин, Кин или който както си мислел, че трябва да се чете ch. А пък англичани изместили и гласните си, та горката страна станала Чайна.
А самите хора, живеещи там, смятали че са пъпът на света, та затуй и наричат страната си Средно царство. Как се произнася това, е друг въпрос, щото там езици бол и всеки си чете двата йероглифа както си знае.

И накрая, едно време в Селановци имало Червен китай. Заведение ли било, ТКЗС-то ли, забравих. Та ако чуете някой с подчертано северозападен диалект да говори за китайци, осведемоте се дали пък няма предвид комшиите си селановчани.

Аз знам, че нищо не знам, ама другите и това не знаят

Редактирано от gazibara на 17.10.03 16:19.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.